23 Eylül 2017 Cumartesi

MOGAN’IN SORUMSUZ KUŞLARI

23.09.2017 Milliyet - Ankara Gazetesi


Gölbaşı’nın Mogan Gölü, ateşlerden önce betonla yakılmaya başlanmıştı zaten. 2013 yılından sonra, durup dururken sazlıklarda çıkan ateşler yakmaya başladı. Büyük ihtimalle içtiği sigara izmaritini söndürmeden atan ya da muhabbetten sonra ateşi söndürmeyen kuşlar çıkarıyor bu yangınları!
Şubat 2014 yangınlarından biri


Dünya Kuşları Koruma Kurumu’nun, Türkiye’deki 184 ‘Önemli Kuş Alanı’ndan biri olarak belirlediği Mogan Gölü’nde, geçtiğimiz Perşembe 21 Eylül’de, bir yangın çıktı. Kimi bütün yıl kimi mevsimine göre Mogan’da ikamet eden sorumsuz kuşlar, iyi yaktı barındığı, ürediği, yaşadığı sazlıkları; 700 dönüm kül oldu. Sosyal medyadan ilk gelen fotoğraf ve ifadelerde, aynı anda 3-4 yerde çıktığı belirtiliyordu yangının.

Sen ‘A Sınıfı Önemli Kuş Alanı’ ilan et, sonra da ettiğine bak şu kanatlı hovardaların!

Eylül 2017 yangınında 700 dönüm kuş yuvası kül oldu
Sonun başlangıcı
Haymanana yolu ile Konya yolu yönünde gölün bitiş bölgesi, 201 deniyor ama 227 kuş türünün sazlıklar arasındaki korunaklı evidir. Bazısı yazlık olarak kullanıyor, bazısı daimi kalıyor. Özellikle üreme bölgesi olarak kullanıyorlar gölün bu kısmını.

2013 yılından itibaren ama daha çok 2014 yılında, sık sık yanmaya başladı Mogan’ın sazlıkları. Yanış nedeni ya da yakanı tespit edemeyince geriye ev sahibi kuşlar kaldı şüphelenecek.
23 Ocak 2014 11 villa haberi
Haymana yolu tarafında gölün kıyısında bir tepe var, üzerine çıkınca göreceksiniz göl havzasında olmaması gereken barakaları, konteynır evleri, istiflenmiş moloz yığınlarını. Oraya kadar olan yerlerde göl çevresi yapılaşmıştı zaten, kuşların son kalesine gelmişti sıra. 2014 yılında 11 villa inşaatı, bir yılan gibi kıvrılarak başını uzattı buraya. Bu çimento özlü uzanış, gölün alemci kuşları için sonun başlangıcıydı.
Oh olsun!..
İnsanoğlu, bu gölün kıymetini bilmeyen kuşlara aman vermeyecek, alacaktı elinden parsel parsel yapılaşmasıyla. Alimallah birinci derecede korunması gereken ‘A Sınıfı Önemli Kuş Alanı’nı, aymaz ‘cik cik, vak vak, gak gak’ öten yaygaracı kuşların elinden, gözünün yaşına bakmadan söke söke almaya başladı. Siz kime kafa tutuyorsunuz oğlum!..

Bir defada 25 binden fazla su kuşu barındıran göller ‘A sınıfı’ sulak alan sayılıyor. Sayımlarda, bir defada 40 binden fazla kuşun sayıldığı dönemler olmuş. Üstelik bu, kış nüfusu. İnsan evladı (ise eğer), hiçbir korumanın işlemediği, kentin ve ilçenin en değerli doğal hazinelerinden biri olan bu sulak alanı, hayta kuşlara yar etmeyip işgalle iştigal ediyor şimdi çılgıncasına. Oh olsun!..


İnsan kadar akıl yok
Rantiyenin baş tacı yapıp, dağ tepe, göl dere demeden yapılaşmak suretiyle aklı ermeyen kuşlardan daha iyi değerlendirmenin gururunu yaşıyoruz nadide Mogan Gölü’nde. Sahip çıkmayanın malına, böyle ‘A sınıfı’ konulur işte sizi gidi kuşgiller. Yahu şu kuş milletinin, insan kadar aklı yok vallahi; bunca bin yıl uyanamamışlar ya göl manzaralı kaymaklı kadayıf arazinin rantına!

2 yorum:

Abidinpaşa dedi ki...

Sayın İnandım ,
Ankara'mızın gerçek sorunlarını yazacak takip edecek STK lar kaldı mı sizden Başka ?
Hepsi rant peşinde makam peşinde vekillik peşinde B. başkanlığı peşinde . Orda burda görünelim suya sabuna dokunmayalım Ankara Parsel parsel yağmalanmış.Dereleri lağım kanalı olmuş Atatürk'ün Orman çiftliği yağmalanmış Zamanında tertemiz Ankara çayı lağım akıyor kuşlara yer kalmamış Bir tek Nadide Gölümüz var o da ranta kurban edilmiş. ve vicdansızlar kuş yuvalarınıda yakmaya devam ediyor.Ankaranın idarecileride bakıyor olanlara yazıklar olsun iyi ki sizin gibi cesur yürek gazeteci var Ankara'ya sahip çıkıyorsunuz binlerce Teşekkürler. sevgi ve saygılarımla.

Adsız dedi ki...

ESERİNLE GURUR DUY ABİDİNPAŞA DENİLEN SAHTEKÂR... ANKARANIN GELMİŞ GEÇMİŞ EN BÜYÜK BELEDİYE BAŞKANI DEYİP ELİNİ ETEĞİNİ ÖPTÜĞÜN 3 HARFLİ 6 HARFLİ İŞLERİN ŞEYHİNİN İŞLERİ BUNLAR... HALEN ŞEYHİNE LAF SÖYLEYEMEYİP TOPU STK'LARA ATIYORSUN... HAKLISIN KUŞLARA YAKMALARI TALİMATNI STK'LAR VERDİ... YILLARCA STK'LARI KEMİRİP İÇİNİ BOŞALTTINIZ ŞİMDİ RANTINIZ KESİLİNCE ŞEYHİN ADINA VUR STK'LARA... ŞEYHİNİZİ DE SİZLERİ DE KUSACAK ANKARA... METİN ÖZASLAN