9 Mayıs 2015 Cumartesi

20 TON MU AĞIR 5 MİLYON MU?



08.05.2015 Milliyet-Ankara Gazetesi


Tarih 12 Mayıs 2014. Metronun gece sefer saatleri geri çekildi o gün. En son metro Kızılay’dan, Batıkent, Sincan ve Çayyolu’na, 11’de kalkar oldu. Batıkent’in devamındaki Sincan hattı, Kızılay’dan kalkan trenle aynı saatte kalktığı için Kızılay’dan son trene binen, Batıkent’te kalıyor yani. Çayyolu’ndan Kızılay’a son sefer 10 buçuk, Sincan’dan Batıkent’e 10. Batıkent’ten Kızılay’a giden de 10 buçuğa yetişecek. Gayet ince hesaplama söz konusu; kafa aşure oluyor, “Ne, ne zaman, nereden” derken bir tutam saç, yerlere süzülüyor.



Cümle Ankara ahalisinin eksik metrolu 1’inci yılı kutlu olsun. Alkış.. havai fişek.. bin trene...



Tavuklarla yarış

EGO Genel Müdürlüğü, “Yolcu aktarmasız, hızlı ve konforlu bir tren işletmesinin sağlanabilmesi amacıyla Ankara Metrosu hatları sinyalizasyon sistemlerinde, entegrasyon çalışması yapılacak” demişti geri almaya gerekçe olarak. Ancak çalışmanın ne kadar süreceği yoktu açıklamasında. Büyükşehir Belediye Başkanımız Melih Gökçek, 2014 sonunda biteceğine ilişkin bilgi verdi bir konuşmasında. Alışığız, 8 ay dişimizi sıkıverirdik.



Seferlerin geç saatlere uzatılması, sabah daha erken başlatılması talebimiz vardı çünkü vatandaşlar olarak, bitsin de sıra ona gelsindi. 8 ay, 1 yıl oldu. Ortada “bitti, bitiyor” diye bir haber de yok. Hızlandırılmış bir akşamüzeri birlikteliği yaşıyoruz dostlarla. Az buçuk gece yaşamı var Ankara’da, onu da kademeli olarak bitiriyoruz çok şükür. Tavuklarla kim daha erken yatacak diye yarışıyoruz 1 yıldır.



Misafir de şikayetçi

Yaz geldi, günler uzadı. Böyle giderse tavuklar bile bizden sonra kümese gidecek. Şehir dışından gelen misafirlerimize, önceki halinde bile mahcup oluyorduk, 1 yıldır açıklama yapıyoruz “bitecek yakında.. bitecekti.. müthiş sinyalizasyon oluyor.. her an bitebilir” diye ne mecburiyetimiz varsa. Özellikle İstanbul’dan gelenleri eğlemesi zor oluyor, alışıklar 24 saat yaşayan bir şehrin hareketine. Erkenden sokakları boşalan bu kentte, turist falan ne yapıyor hiç sorası gelmiyor insanın.



“Yeni trenler 20 ton ağır”

Böyle vehimler içinde geçerken günler, konudan haberdar bir ileri gelenin ağzından şu sözler döküldü: “Çin’den gelen trenler, olması gerekenden 20 ton ağır gelmiş. Raylar, bu trenlere göre değil.” Duyum muydu? Bilgiymiş.



Metromuzla hava atacağız derken düştüğümüz duruma bakın. E başkent Ankara’yı, ‘başkışla’ ilan edebiliriz o zaman. Muhtarlar da içtima alsın gece 11’den sonra. Bilişim Vadisi de mutlaka buraya kurulsun; 5 milyon robotu, isteseniz üretemezsiniz çünkü. Haydi sen sağ, ben selamet!


Yıllardır metroda, hala süren gecikme ve özensizliklere “Düzelir elbet” diye katlandık ama 5 milyon nüfuslu başkent, eğer 20 tonluk fazlalığın altında kalıyorsa 1 yıldır, daha büyük ağırlıkların altından nasıl kalkacak, pes edebiliriz şimdiden. Plansız, programsız, denetimsiz bırakılan bir kentte, olacağı budur. Bu başkent Ankara, dünya markası falan olamaz. Artık parçalardan toplanmış, yamalı bohça olur ancak.

Hiç yorum yok: