1 Haziran 2013 Cumartesi

KALE ZAMANI

31.05.2013 Milliyet-Ankara Gazetesi



Hava, ılımakla ısınmak arasında, kararsız. Geçen hafta Cumartesi günü ısınmak ister gibiydi. Milliyet Ankara Gazetesi için konuğumla yaptığımız söyleşiyi bitirdik, Pirinçhan’ın yanında, Salman Sokak’taki Ahiler El Sanatları ve Antikacılar Çarşısı’ndan çıktım, baktım hava hala güzel. “Sen bir bana uğra” diyor Ankara Kalesi. Zaten altyapı çalışmaları, bazı eski evlerde onarım, yeni yapılan eski ev inşaatları vardı, son durumu görmek istiyordum. 2 hafta önce misafirlerimle geldiğimde bir kısmını görmüştüm, kapıdan boydan boya  Akkale’ye yürüyüp, kalanına bakayım dedim. Kazılıp, kapatıldığı gibi bırakılan sokakta, toz toprak içinde, gittik, döndük.



Tozuna toz katıyor

Uzun zamandır bu kadar turist görmemiştim Kale etrafında;  gruplar halinde Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nden yukarı tırmanıyor, her sokaktan birer ikişer çıkıyorlardı. “Ah şu altyapı işleri bitince, Ankara evleri ortaya çıkınca gelseniz daha iyiydi ya” diye izledim cefakar turistlerimizi. Akıllarından “Hiç bozulmamış, bin yıl önceki gibi toz, toprak” diye geçiyor olmalıydı. Geçtiğimiz 2 yıl içinde altyapı çalışmaları bitmediği için toprak yolda yürüyorlardı oysa. Telefon kabloları alınmış ama elektrik kabloları yer altına alınmamıştı mesela. Yani bu yaz, yeni kazılarla tozuna toz katacaktı Kale sokakları. Kale içinde arabalar vızır vızır, lokantalar, dükkanlar, kapısını kapatmak zorunda kalmıştı. Tarih, Kale’de yaşanırdı!



Kilitsever turizm

Alaeddin Camisi ve meydandaki tuvaletin kapılarındaki kilitler, dünyanın en bilinen kilitleri olmalı. 800 yaşındaki camiyi göstermeyeceksek neyi gösterecektik acaba turiste? Kilitli tuvalet, Akkale’yi, manzaralı tuvalete çevirdi. Surlar çevresinde zaten tuvalet yok. Hisarkapı meydanındaki kilitli olunca, manzaranın da içine tabii!



Onarıma dikkatle devam

Hisarkapı girişindeki eski evlerin onarım ve yeniden düzenleme işleri bitmişti. 5 aşamalık çalışmanın ilkiymiş o; 26 ev. Kalan 4 aşamayla beraber dış Kale'de 123, İç Kale'de 147 olmak üzere toplam 270 bina onarılmış, düzenlenmiş olacak. Birinci aşamada, hiçbir güvenlik önlemi almadan çalıştılar, kimsenin başına bir şey gelmeden bitmesi mucize oldu. Her zaman mucize olmaz, bir dahaki sefere gerekli önlemler alınır inşallah. Göz çıkartacaksan kaş yapmaya kalkmamak daha hayırlı olabilir.



Sarsıcı fark!

İlk 18 Şubat 2011’de duyurmuşuz, hala ne Ulus’ta, ne Kale’de Turizm Danışma Bürosu yok. Kızılay’da da yok. Güvenpark’ın yanında büro var ama içi yok. 1 yıldır çürüdü kulübe. Tabii ki hala Kale’ye taksi ve kendi arabanız dışında bir ulaşım aracı işlemiyor. Bir kötü dolmuş olsun koyamadık ya şu Kale güzergahına, aşk olsun! Hisarpark Caddesi’nin yeni hali, Ulus tarafından bakınca çok güzel görünüyor. Semtin tarihi dokusuna yakıştı, ferahladı mekan. Ancak görüntüsüyle kullanımı arasında sarsıcı bir fark varmış, arabayla yokuştan inerken anlaşıldı. Nasıl bir yol tekniği ile yapıldıysa topu topu 1 kilometrelik yolda, içim dışım, şoförle tabiatımız birbirine karıştı. Bentderesi sapağına, acil ihtiyaç torbaları konmalı!



Kale zamanı… Her zaman güzel. Her zaman uğranacak güzel bir sokağı, dükkanı, evi, müzesi var kenarda. Sevmesini, gezmesini bileceksiniz. Şikayet ediyoruz; daha temiz, daha güzel olmasını istiyoruz çünkü. Her ertelediğimiz iş, her gün başka birinin ayağını kesiyor. Ayağı keserek değil, alıştırmakla  parlatacağız, kentin boynuna öyle takacağız bu cevheri çünkü.

Hiç yorum yok: