16 Ekim 2017 Pazartesi

BESİCİLER ALARMA BASIYOR



14.10.2017 Milliyet - Ankara Gazetesi

Ankaralı besicilerle görüşmemizden bir gün sonra Sırbistan’dan da 5 ton et ithal edileceği haberi geldi. Besiciler de kasaplar da dışarından aşırı et almayı hata olarak görüyor, lop et ya da kemiksiz etin alınmasını ise yanlışın yanlışı olarak ifade ediyorlardı. Onlara göre bu kontrol edilemeyen yüksek fiyatların nedeni belli, çaresi de ancak oraya dokunmuyordu geçici olmaktan öte gitmeyen müdahaleler.

Doğru fiyatı sağlamak, dengeyi kurmak, hatayı düzeltmekle yükümlü Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) bizzat kendisi, sorunun kaynağı olmakla itham ediliyordu. Yanlış zamanlamalar, yanlış müdahalelerle etin ve sütün fiyatı düşmediği gibi her hamlede üretici ve küçük esnaf daha da büyük zarar görüyordu.

Denge tutturulamıyor
Örneğin yılbaşından beri sütün fiyatı düştüğü, et fiyatları yüksek olduğu için besici süt hayvanlarını kesmeye başlamış, azalan hayvan sayısı kurban bayramı öncesi yükselen et fiyatları olarak dönmüştü bize.
Karkas et

Normalin 5 lira yukarısında yapılan et kesimi önce besicinin lehine olmuş ancak şimdi de aşırı karkas et alımı nedeniyle normalin 3 lira altına inen fiyat nedeniyle bekletilen hayvanlar yağlanarak ya da yaşlanarak elinde kalmıştı.

Tam bir facia!
Ayrıca Et ve Süt Kurumu’nun Mayıs ayında dışarıdan getirmesi gereken hayvanlar, Ekim ayı olmuş hala gelmemişti. Hele bir de karkas et yanında dışarıdan kemiksiz et getirilmesine izin verilmesi, ne besiciye ne kasaba yarayacaktı. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, “Bu tam bir facia” diyor, soruyordu ”Lop et diye neyin ithal edildiğini nasıl bileceksiniz; dana mı, inek mi, tosun mu ya da ne eti? Her kutuyu açıp, tonlarca eti kontrol mü edeceksiniz?
Lop et de ithal edilecek

Sincan Hayvancılık Bölgesi’nden besiciler adına konuştuğumuz Birol Mermer, “Ülkemizde et üretiminde eksiğimiz olduğu bir gerçektir ve bu eksiğin yurt dışından tamamlanması biz besiciler tarafından da doğru kabul edilmektedir. Ancak bu arz açığı ithalat yolu ile tamamlanırken yerli üretici de korunmak zorundadır. ESK piyasaya bu derece müdahale etmeye devam ettiği sürece yerli üretici ortadan kaldırılacak, tamamen dışa bağımlı olacağız” diyordu.

Üretim durdu iş düştü
Görülüyor ki sorunun temeline inecek önlemler yerine ne besiciye ne kasaplara yaramayan bir müdahale yapılıyor. Ama yaradığı yerler var. Besici ya da kasapların telaffuz ettiği rakamlarla piyasadaki fiyatlar arasındaki uçurumun neden kaynaklandığını, sorarsa öğrenecek yetkililer. Yalnız şu an besicinin işleri durmuş, kasapların işleri yarı yarıya düşmüş vaziyette. Biz, müdahalelere karşın ucuz et yiyemiyoruz. Sorun çözecek ESK, kendisi sorun haline gelmiş durumda.

Köklü sorunlarımızsa hala yerli hayvan üretimi yerine dışarıdan alarak üretmeye çalışma yanlışımız ve yüzde 15 civarında olan küçükbaş hayvan üretimini göz ardı etmeye devam edişimiz.

Açıklama yapacaklar
Önümüzdeki hafta ilgililere sesini duyuramayan besiciler, üyesi oldukları Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) ve Ankara Ticaret Borsası’nın da desteğini umarak sadece Ankara bölgesinde yaklaşık 15 bin besiciyi ilgilendiren bir açıklama yapmaya hazırlanıyor. Alarm düğmesine basmış, sesin duyulmasını sağlamaya çalışacaklar.

Hiç yorum yok: