14.10.2017 Milliyet - Ankara Gazetesi
Ankaralı
besicilerle görüşmemizden bir gün sonra Sırbistan’dan da 5 ton et ithal
edileceği haberi geldi. Besiciler de kasaplar da dışarından aşırı et almayı
hata olarak görüyor, lop et ya da kemiksiz etin alınmasını ise yanlışın yanlışı
olarak ifade ediyorlardı. Onlara göre bu kontrol edilemeyen yüksek fiyatların
nedeni belli, çaresi de ancak oraya dokunmuyordu geçici olmaktan öte gitmeyen
müdahaleler.
Doğru
fiyatı sağlamak, dengeyi kurmak, hatayı düzeltmekle yükümlü Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) bizzat
kendisi, sorunun kaynağı olmakla itham ediliyordu. Yanlış zamanlamalar, yanlış
müdahalelerle etin ve sütün fiyatı düşmediği gibi her hamlede üretici ve küçük
esnaf daha da büyük zarar görüyordu.
Denge tutturulamıyor
Örneğin
yılbaşından beri sütün fiyatı düştüğü, et fiyatları yüksek olduğu için besici
süt hayvanlarını kesmeye başlamış, azalan hayvan sayısı kurban bayramı öncesi
yükselen et fiyatları olarak dönmüştü bize.
Karkas et |
Normalin
5 lira yukarısında yapılan et kesimi önce besicinin lehine olmuş ancak şimdi de
aşırı karkas et alımı nedeniyle normalin 3 lira altına inen fiyat nedeniyle
bekletilen hayvanlar yağlanarak ya da yaşlanarak elinde kalmıştı.
“Tam bir facia!”
Ayrıca
Et ve Süt Kurumu’nun Mayıs ayında dışarıdan getirmesi gereken hayvanlar, Ekim
ayı olmuş hala gelmemişti. Hele bir de karkas et yanında dışarıdan kemiksiz et
getirilmesine izin verilmesi, ne besiciye ne kasaba yarayacaktı. Türkiye
Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, “Bu tam bir facia” diyor, soruyordu ”Lop et diye neyin ithal edildiğini nasıl bileceksiniz; dana mı, inek
mi, tosun mu ya da ne eti? Her kutuyu açıp, tonlarca eti kontrol mü
edeceksiniz?”
Lop et de ithal edilecek |
Sincan
Hayvancılık Bölgesi’nden besiciler adına konuştuğumuz Birol Mermer, “Ülkemizde et üretiminde eksiğimiz olduğu
bir gerçektir ve bu eksiğin yurt dışından tamamlanması biz besiciler tarafından
da doğru kabul edilmektedir. Ancak bu arz açığı ithalat yolu ile tamamlanırken
yerli üretici de korunmak zorundadır. ESK piyasaya bu derece müdahale etmeye
devam ettiği sürece yerli üretici ortadan kaldırılacak, tamamen dışa bağımlı
olacağız” diyordu.
Üretim durdu iş düştü
Görülüyor
ki sorunun temeline inecek önlemler yerine ne besiciye ne kasaplara yaramayan
bir müdahale yapılıyor. Ama yaradığı yerler var. Besici ya da kasapların
telaffuz ettiği rakamlarla piyasadaki fiyatlar arasındaki uçurumun neden
kaynaklandığını, sorarsa öğrenecek yetkililer. Yalnız şu an besicinin işleri
durmuş, kasapların işleri yarı yarıya düşmüş vaziyette. Biz, müdahalelere
karşın ucuz et yiyemiyoruz. Sorun çözecek ESK, kendisi sorun haline gelmiş
durumda.
Köklü
sorunlarımızsa hala yerli hayvan üretimi yerine dışarıdan alarak üretmeye
çalışma yanlışımız ve yüzde 15 civarında olan küçükbaş hayvan üretimini göz
ardı etmeye devam edişimiz.
Açıklama yapacaklar
Önümüzdeki
hafta ilgililere sesini duyuramayan besiciler, üyesi oldukları Türkiye Odalar
ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) ve Ankara
Ticaret Borsası’nın da desteğini umarak sadece Ankara bölgesinde yaklaşık 15
bin besiciyi ilgilendiren bir açıklama yapmaya hazırlanıyor. Alarm düğmesine
basmış, sesin duyulmasını sağlamaya çalışacaklar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder