13 Ocak 2015 Salı

ELEKTRİK DOĞALGAZ DESTANI



13.01.2015 Milliyet-Ankara Gazetesi

Ankara’nın elektrik ve doğalgaz şirketleri, özelleştiğinden beri adeta destan yazıyor. Maşallah ikisi de asli işini yapmamak için yarışıyor, tahsilatta en öndeler. Yarışları da destansı. Sloganı bizden: Hizmetsizlikte sınır yok!

“Arama bizi!”
Bu iki kurum da yapmakla yükümlü oldukları işlerin bir kısmını vatandaşa yüklüyor, parasını onlara ödetiyor, onların şikayetlerini ise hiç umursamıyorlar. Umursamadıklarını beyan etmek için ‘çağrı merkezleri’ bile var. Arıyorsunuz, alay ediyorlar aklınızla. “Arama!” diyorlar yani. Ola ki azmetti, ısrar ettiniz, pinpon topu gibi yetkililer arasında çeviriyorlar pembeleşmeye döndürülen soğan gibi. Devletin merkezi başkentte en temel iki ihtiyacımızı, yalvararak talep edeceğiz neredeyse. Başkentin merkezindeki devletse izleyici koltuklarında.

Defalarca yazdık, en son tam 1 ay önce ‘Karanlıkve Soğuk Başkent’ demiştik. 4 bin civarındaki konutta, yaklaşık 120 bin kişinin doğalgaz bağlantısı beklediğini, 2 yıldır Mamak Kusunlar’daki TOKİ Evleri’nde donan vatandaşların haberini yaptığımızı söylemiştik. Hatta yine Mamak’ta bir apartman, “2 Yıldır Doğalgazımız Yok” diye afiş asmıştı.

Sıfırın altında geçersiz kart
Milletin sayaçları kartlıya çevrildi, şimdi de yeniden mekanik sayaçlara çevirmeye zorlanıyor. 20 günde çevirmeyen 78 lira ceza ödemek zorunda bırakıldığı gibi yükleme yapamadığından şikayetçi aboneleri dinledik kulaklarımızla. Ayrıca önceki sayaç bedeli olan 300 dolar iade edilmeden üstüne 400 lira yeni sayaç bedeli talep ediliyor vatandaştan. Sıfırın altında 20 dereceyi gördüğümüz günlerdeyse kartını yüklettiği halde vatandaşa ‘Geçersiz!’ diye ünledi sayacı. El insaf!..

999 bin 553 konuttan bahsediyoruz, iskambil kartı değil yani değişecek olan. İşyerlerinden, işçilik dahil, ortalama bin 500 lira sayaç değiştirme, 5 bin lira hizmet ve sayaç bedeli isteniyor. Hesaba vurursak eski parayla yarım katrilyondan fazla bir rakama denk geliyor, aklımızı aştığı için kesin rakamı veremiyoruz! Cümleten adeta, hizmetsizliği ödüllendirmeye teşvik ediliyoruz.

Elektrikli başkent!
Elektrik şirketimiz de hizmet ve şikayetler konusunda aynı rahatlık içinde. Dedik ya “Asli işini yapmamak için yarışıyorlar” diye. 2015 yılında elektriğin keşfedildiğinden habersiz sokaklar var Ankara’da. En son Dikmen’de, Naci Çakır ve İlk Adım Mahalleleri’nde 4 aydır elektrik olmadığını öğrendik. Daha yıl olan, yıllar olanlar var elektriği unutan. Nerede? Başkentte!..

Elektrikteki sistem de “Siz hattı çektirin, biz geliriz, bağlarız” biçiminde çalışıyor. Elektriği olanlarsa arıza olmasın diye duaya çıkıyor kitleler halinde. Kazma, arızayı tespit etme işi bize ait. Kolay vallahi, kontrol kalemini alıp dayayalım 10 bin volta, çarpılmadığımız yer arızalı demektir! Geriye ‘kalmayan işi’ yapmak için, elektrik şirketimiz arzı endam ediyor. Ha onu da keyifleri ne zaman olursa... Rahat bir çalışma ortamları var.

Kale’ye davet
Mesela Ankara’nın turistik merkezi Kale’ye götürmek istiyorum elektrik şirketinin en yetkili yetkililerini. Samanpazarı tarafından zifiri karanlıkta bir çıkalım, zifiri karanlık sokaklarında bir dolaşalım istiyorum. Bakalım ilk hangisi “Ay akşamdan ışşıkttııırr.. yaayylalar yaylalaar” diye türküye başlayacak. Turist, türküyü de bilmediği için esnafı gibi, hava kararmaya yüz tutunca yemeği yarım bırakıp, uzuyor ufak ufak. 4 yıldır Kale’yi de esnafı da turizmi de takan yok.

Doğalgaz ve elektrik şirketlerimiz, destan yazıyor Ankara’da. Tahsilatta tavşan, hizmette kaplumbağa destanı. Çok destan yazılıyor Ankara’da ama nedense iyisi başkente denk gelmiyor bir türlü.

Hiç yorum yok: