24 Aralık 2011 Cumartesi

AOÇ ÜZERİNDEKİ RANT PENÇESİ


23.12.2011 Milliyet-Ankara Gazetesi

Bu yıl pek moda Atatürk Orman Çiftliği. Hele son 6-7 aydır eski ününü aratmayacak sıklıkta duyar olduk adını. “Çiftlik te çiftlik!” diye birbiriyle yarışanlar var aşkından. Yarım yüzyıldan fazla süren ilgisizliği düşününce sevinmeliyiz aslında. “Yıllar sonra sık duyar olduk, bir şeyler oluyor da adı geçiyor” diye. Ancak öyle bir ilgi değil maalesef kulağımızı çınlatan. Bir avuç aşık dışında, Ankaralılar’ı sevindirecek yanı yok gelişmelerin. Gölgesi koyulaştı, indi inecek rant pençesi Çiftliğe.



Karışık, gizemli kararlar

Ayşegül Kahvecioğlu arkadaşımızın, sebze meyvelerimizi dağıtan Toptancı Hali’nin taşınmasıyla ilgili haberi, Çiftliği bir kez daha Ankara’nın gündemine oturttu. Çiftlik adı, yine bir tartışmanın içinde:


Bir hafta önce Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, bir karar aldı. Toptancı Hali'nin, şehir dışına taşınmasına ve Hal’den boşalacak arazinin, Adalet Sarayı inşaatı için Ankara Başsavcılığı'na devrini uygun gördüler. Gönlünden kopmuş, 1976 yılında Belediye’ye ‘şartlı’ olarak satılan Çiftlik arazisini, şartsız vermek istemişler. İstemekle olmuyor, ‘şart’ var; arazinin, 'amaç dışı' kullanımı halinde Çiftliğe iade edilmesi gerekiyor. Bakar mısınız şu Çiftliğe, hayır işlenecek, işletmiyor adama!



Bu karardan yaklaşık bir ay önce, 24 Ekim 2011'de çıkarılan, 661 sayılı bir Kanun Hükmünde Kararname var. Bunun 21'inci maddesi ile 2015 Sayılı Kanun'a şu ifade eklenmiş; "Ancak adalet hizmetlerinde veya Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek, diğer kamu hizmetlerinde kullanılması amacıyla bu arazinin tamamı ya da bir kısmı, ilgili kamu idaresine tahsis edilmek üzere bedelsiz olarak Hazineye devredilebilir" denmiş. Ne tesadüf. Belediye Meclisi’nin gönlüne göre olmuş, boşuna çıkarmamışlar kararı. Çiftlik arazisi, Hazine arazisine dönüşür, ‘şart’ kalkar. Konu çok karışık ve gizemli. Ortasına gelmeden okuduğunuz son yazı olmasını istemem, karışıklığın devamına girmiyorum.



Yalnız efendim, nedir bu Adliye’nin Hal ile derdi? Daha önce de Sıhhiye’deki yerinden kovmuştu. Oldum olası Adliye’ye, çürük sebze, meyve mi veriyorlar nedir?



İki dişlik ısırık yolda

Bitmiyor. Çiftlik arazisini dişleyecek iki gelişme daha yolda. Biri; Orman Genel Müdürlüğü’ne (OGM) ait Gazi Yerleşkesi’nin, boşaltılıp, yeniden yapılaşmaya açılması. Bu da Çiftlik arazisi. 1’nci Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı’ydı. 10 günde 3’üncü Derece’ye düşürülüp, TOKİ’ye devri söz konusu edildi. Edilmekle kalmamış, TOKİ’nin, kolları sıvadığı haberi geldi kulağımıza. Ankara’da yer bitti, TOKİ, Çiftliği betonlayacak. Yine Kanun Hükmünde Kararname ve yine sessiz, gizemli gelişmeler.



Diğer gelişme, Çiftlik arazisi içinden geçmesi planlanan, 35 metre genişliğindeki otoban kılıklı yol güzergahı. O yönde, böyle acil bir yol ihtiyacı yok. “Gelecekte, çok yoğun Çiftlik TOKİleşmesi mi bekleniyor acaba?” diye düşündürüyor. Ürküyor insan; bir kentin, stratejik planları olur, kamuoyuna açıklanır. Nedir bu çalıyı, sessiz dolanma halleri?



Atam
Atam, bir kez daha ileriyi, neredeyse 100 yıl sonrasını gördüğünü anlıyoruz. Kimsenin yüzüne bakmadığı bataklık, bugün Ankara’nın en değerli arazisi. Kendi paranla değerlendirdiğin araziyi, halkına bağışlamışsın. Ancak emanetin, rant pençesinde. Koyulaşan gölgesiyle iyice yaklaşan pençenin ilk tırnak darbesi, Çiftliği halkından alacak.

Hiç yorum yok: