26 Kasım 2014 Çarşamba

MERDİVEN NE DİYOR?




21.11.2014 Milliyet-Ankara Gazetesi


Hızlı hızlı yürürken birden yavaşlıyor her şey, hareketler ağırlaşıyor film sahnesi gibi. Rüyada hızla koşmak isteyip koşamamak gibi, aradaki mesafe bir türlü kapanmıyor, bütün merak o ana ve oraya yönleniyor. Sünüyor zaman.

Acaba?

Gördüğün an her şey eski hızına dönüyor, hızla merdivenlere seğirtiliyor. Bütün hepsi, bir saniye belki daha kısa bir süre içinde olup, bitiyor.



Yapraklar çürüyor

Vallahi kimin ne kadar umurunda olduğu da belli olmuş oluyor  bu arada. En son Ağustos başında hatırlatmıştık, üzerinden 3 ay daha geçti yaklaşık 5 ay olmak üzere. 4 yıldır yürümeyenleri yürütmeye çalışıyorduk, yürüyenler de durdu. Sonbahar yaprakları aralarına doldu, çürüyor bazılarının üzerinde. Yüzbinlerce insanın kullandığı Kızılay metrosu dahil, Ankara’nın yürüyen merdivenleri çalışmıyor. Birkaç numunelik bırakmışlar, gerisi hareketsiz, bazıları paslandı bile.



Keyfinizi kaçırmak gibi olacak ama sokağın en önemli gündemlerinden biri bu; uzun ve dik merdivenleri, nefes nefese tırmanmak zorunda kalmak. Her gün yukarıdaki film gibi sahneyi ve gerilimi yaşıyor Ankaralı. Koca başkentin yürüyen merdivenleri, metro asansörleri çalışmıyor.



Engelli vatandaşlara uzandı

Elin ayağın tutuyor, yürüsene kardeşim” dese umursamayanlar, “Senin de elin ayağın tutuyor, niye işini yapmıyorsun?” diyebiliriz biz de. Ancak durum, ağız dalaşına girmekten daha vahim bir hal almaya başladı. Yaşlılardan aştı, engelli vatandaşlara uzandı konu.



Ne zamandır öyledir fark etmedik ama birkaç gündür Kızılay’daki engelli asansörü dikkatimizi çekmeye başlamıştı. ‘Engelli Asansörü’ yazısı bile sönük gördüğümüzden beri. Batıkent’te iki kadın, yaşlı annelerini bindirmeye hazırlanırken asansörlerin çalışmadığını görünce ne yapacağını şaşırdı. Bu taraftaki yürüyen merdiven çalışmıyordu, öbürüne yürüdüler. O çalışıyormuş çok şükür. “Ya engelli biri olsa nasıl çıkacaktı” diye düşündük. Nasıl bir umursamazlıktı bu?

Yıllarca sürebilen nasıl bir umursamazlık...



Ne diyor merdiven?

Bir şeyler söylüyor bize merdiven. Örneğin diyor ki “Her şeyden önce sizi, milyonlarca da olsanız önemsemiyoruz” diyor. “O yüzden umursamıyoruz da.” “İstediğin kadar anlat, istediğimizi duyarız” diyor. “Rahatız, rahatsız eden yok Allaha şükür” diyor. Ayrıca “Yaşlı, engelli ayrımı yapmaksızın herkese eşit muamele var biz de!” de demeye getiriyor. Açık açık “İşimizi iyi yapmıyoruz, bu işleri yapmadan makamda kalabildik çünkü” diyor yürümeyen merdiven. Merdivenlerle beraber, idaresi de duruyor.


Tabii vatandaş durmuyor, merdivenleri tırmanırken gazetesini basıyor bir yandan, boşluğu dolduruyor; “Borcu varmış, ödenmediği için tamir edilmiyormuş.” Dünyada hiçbir kitle iletişim aracının hızına ulaşamayacağı fısıltı gazetesi, bu ve benzeri rivayetlerle çoktan baskıya girmiş oluyor!

Hiç yorum yok: