10 Temmuz 2016 Pazar

KAPALI KEPENK BAŞKENTİ



08.07.2016 Milliyet - Ankara Gazetesi


Bayramın ikinci günü... Samanpazarı tarafından Kale girişine doğru... Çıkarken kapalı dükkan.. kapalı dükkan.. kapalı dükkan..kapalı dükkanlar uzuyor... Bayramda sokağa çıkma yasağı mı ilan ediliyor bu şehirde? Ne acayip; Kale sokakları kalabalık, dükkanların vitrini kapalı kepenk. O sokaklarda gezenlere ihtiyacı olmayanların dükkanları herhalde, çarşı değil de kapalı kepenk cumhuriyeti. Kale de o cumhuriyetin başkenti.

Kepenk kesiliyor sokaklar
Kaç yıl, kaçıncı bayram oldu, daha kaç bayram yineleyeceğiz acaba? Ankara’nın en turistik Kalesi, Ulus’u, Hamamönü, bayramlarda kapalı kepenk başkentine dönüşüyor, yerlisi yabancısı ziyaretçiler, kapanmış kepenkler arasında boş sokakları arşınlıyor. Ne acayip; bir ülkenin başkentinde, en gezilecek zamanda, kepenk kesiliyor sokaklar. O kepenkli dükkanların sahipleri, kimi yakalasa “İşler kesat” ağlamasını da pek sever halbuki.

Bayramda Kale sokakları
Bu ehli keyfilikle turizm olmaz” demişliğimiz, esnafın ehli keyfiyetinde pek değişiklik yaratmadı. Devlet memuru gibi ahaliyle tatil yapıyorlar. Bu yıl da 9 gün tatil oldu Ramazan Bayramı, sokak kepenklere, kepenkler sokaklara bakacak belli ki 9 gün. Çarşının sokaklarında tatil diye ziyaretçiler geziyor, esnafımız hazretleri tatil yapıyor esnaflığın ruhundan şaşmış. Böyle idrakle turizm olur mu?

Ne hakla bekliyorsun?
Kışın akşam 5 buçukta, yazın akşam 7’yi bulmadan Kale’de dükkan kapatan esnafın müşterisi, turisti olur mu? Olmuyor işte. Kısır bir döngüye dönüşmüş, onlar “Dükkanlar kapanmıştır” diye gitmiyor, esnaf “Müşteri gelmez” diye kapatıyor erkenden. Nihayetinde ticaret ve turizm olmuyor olması gerektiği zamanda. Ticaret ve turizm yoksa neyle iştigal ediliyor o zaman acaba bu dükkanlarda?
Bayramda Hamamönü; gezen var açık dükkan yok
Başkentin memur ruhuna ayak uyduruyoruz mu” diyorsunuz? Memurlaşmış ticaretten ne hayır bekliyorsun a esnaf? Kepengine çarpıp dönen müşteriyi, ne hakla yeniden kapını çalması için bekleyeceksin? Çarşıyı, açık dükkanlar büyütmez mi?

Müşteri zorluyor
Tüccar, esnaf zorlayacağına müşteri zorluyor başkentin turistik ticaretini. Zorluyor ama karşılığı yok. Müşterinin talebine, kapalı kepenklerle karşılık veriliyor. Çarşı yaşayacaksa kapalı kepenge değil, açığına ihtiyaç var. Elimizdekiyse bu bayram da uzayıp giden kapalı kepenkli dükkanlar oldu maalesef.
Bayramda Hamamönü (Fotoğraflar: Seyfettin Ersöz)


Hiç yorum yok: