3 Eylül 2016 Cumartesi

AŞKIMIZ ANKARA METROSU GİBİ BİTMESİN!



 02.09.2016 Milliyet - Ankara Gazetesi

Başbakan Binali Yıldırım’ın talebi üzerine değiştirdik sloganı; Keçiören’in yerine Ankara’yı koyduk, ‘Aşkımız Ankara Metrosu gibi bitmesin’ oldu yeni hali. Böyle böyle, sloganı yenileyerek, kentin ihtiyacı olan metro ağına kavuşmayı umuyoruz. Eski Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız artık Başbakan, hassas noktasını yakaladığımızı umuyoruz. Büyükşehir Belediyesi’ninkini yakalayamamıştık 19 yıldır.

Kurbağalı metroda şantiye hayatı
2001 yılında başlayan ama 10 yıl bitemeyen Çayyolu ve Sincan metro hatları, 25 Nisan 2011’de Keçiören hattıyla beraber Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na devredilmişti. Devralındıktan sonra “Bu işin yüzde 30’u bitmiş, yüzde 70’i duruyor” demişti Bakan Yıldırım. 2 yıllık bir çalışma sonucu 12 Şubat 2014’de, Sincan hattının açılışıyla ilk aşama tamamlandı.

Keçiören hattı da başlamıştı ama anlaşıldı ki o bölümde yeraltı çok karışık Ankara’nın. Alttan alttan akan dereler, plansız altyapı, tahminleri boşa çıkardı, biraz geciktirdi metro çalışmalarını. “Aman efendim, metro çukurlarındaki kurbağa vraklamalarını 10 yıl dinlemiş, şantiye hayatı sürmüş Ankaralılar için birkaç ayın önemi yok, bitirme niyeti olsun yeter ki” diye düşündük.

Bir tebrik bir sitem
Nihayet 31 Ağustos 2016’da, yeni Bakan Ahmet Arslan’la Keçiören Metrosu’nun test sürüşünü yaptı ve ilkindeki gibi sözünü tutmuş oldu Binali Yıldırım. Yılbaşına da açılışı yapılacak. Gordion düğümüne dönen Keçiören trafiğinin de önemli bir boğumu çözülmüş olacak inşallah.

Bu arada Başbakan, Atatürk Kültür Merkezi’nden Kızılay’a yapılacak 3 buçuk kilometrelik yeni hattın ve 27 kilometrelik Çubuk-Havaalanı hattının da müjdesini verdi. Arada "Tabii bir belediye için bunlar büyük işler, büyük paralar. Bir miktar yaptı, sonra işi üzerimize yıktı” deyiverdi Melih Gökçek’i kastederek. Vallahi Binali Yıldırım’ı tebrik etmek şart ama Melih Gökçek’e de aşk olsun!
Ulaşım Planı’nı tutuştursaydı
Yani 30 buçuk kilometrelik metroyu iletmiş sadece. Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Gazi Üniversitesi işbirliğiyle hazırlanan ‘Ankara Ulaşım Ana Planı’nı tutuştursaydı ya Başbakan’ın eline. Toplu ve raylı taşımada önemli sorunları çözüyordu o plan.

Hemen sloganı ‘Aşkımız Ankara Metrosu gibi bitmesin’e çevirip köşeye sıkıştırsa, dosyayı tutuştursaydı, ağır olduğu için dosyayı iade etmekte zorlanan Başbakan, gayri ihtiyari projeyi kabul etmiş duruma düşse, Melih bey de “Birini gördüm, hemen geliyorum” deyip kalabalığa karışsaydı. Kendisini hiç böyle fırsatları kaçırmaz diye biliyorduk, vah ki vah, hem de tarihi fırsat kaçmış!

Yeni sloganı ünlüyoruz
İlk açıldığı 28 Aralık 1997’den bu yana 19’uncu yılında başkentin kalan metro macerası. Toplu ulaşım, 5 milyonluk şehrin belediye meclisinde pek gündem konusu olamıyor. Tramvay hiç yok mesela başkentte. Sincan-Çayyolu arasındaki metro hattı, neredeyse ‘O’ denecek kadar dönen koca bir ‘U’ çiziyor. Bunların dışında kalan çevre semtleri de merkeze kolay ve hızlı ulaştıramıyoruz. Karayoluyla toplu taşıma, belli noktalarda kilitleniyor, daha da kilitlenecek yakında.

Ah be Melih bey, o planı şeyetseydiniz Başbakan’a!.. Neyse... Hiç bozmuyor, ‘Aşkımız Ankara Metrosu gibi bitmesin’ şeklinde ünlüyoruz bundan sonra.

Hiç yorum yok: