22 Mayıs 2018 Salı

DEMİŞTİK DEMEKTEN BIKTIK DEMEK


22.05.2018 Milliyet - Ankara Gazetesi

Seçimler yaklaşırken ülkenin her yanında doğayla sınav veriyor siyasiler. Doğa, yapılanla yapılmayanı önlerine seriyor, “Başka seçimler de var!” diye uyarıyor sanki. Ne sonbaharda ne kışın yağış alamadı Ankara ama seçim arifesinde 3 haftadır sel ve su baskınlarıyla ülkenin gündemine geliyor. Üstelik ulusal televizyonların yayın akışını bozup, canlı yayına bağlanacağı kadar göz önüne geliyor. Zamanında yapılmayanın hesabını, gözümüze sokuyor doğa.

Geçtiğimiz 20 Mayıs Pazar günü, yine basın-yayın kuruluşlarının gözdesiydi başkent. Zamanında balık adamların kurtarma çalışması yaptığı meşhur Akay altgeçidi her ne kadar başrolde olsa da birçok ilçe ve mahallenin, oradan hiç farkı yoktu. Görülmeyen ya da görülemeyeni de sosyal medyada vatandaş gösteriyordu gayet ayrıntılı.
Akay kavşağı altgeçidi-20 Mayıs
Alırlar forsunu
Minare, kılıfa sığmıyordu yani artık. 20-30 yıl önce yapılan altyapının üzerine sürekli betonlaşarak yapılaşma ve asfaltlaşma aklını, artık tüm dünyaya afişe ediyordu doğa. Kentsel dönüşümün üstünü anlayıp, altını bilmezden gelenleri, hedefe oturtuyordu. Hiçbir şehirleşme planına uymayan, yapılanı tanımayan rant canavarı, bizi hem kendimize hem ülkeye hem dünyaya rezil ediyordu.
20 Mayıs şelalesi

Yine de rantından vazgeçmiyor, maliyeti çok yüksek ve bedelini yurttaşların ödediği geri dönülmez hatalarıyla yaşanmaz bir şehre mahkum ediyordu bizi. Toprağı, yeşili şehirden kovan süper yapılarımız, yollarımız oluyordu lakin 15 dakikalık yağış, bütün forsunu alıyordu ‘süper’liğin.
Kısmi medeniyet olmaz
‘Medeniyet’ kavramı, bir davranışlar ve uygulamalar zincirinden oluşur, kısmen medeni olmak diye bir şey yok. Olduğunuzu sanırsanız işte böyle olur; süper teknolojik yapıların, yayla gibi yolların olur da şehrin içinde bir alt geçitte, balık adamların sizi kurtarmasını beklersiniz. Medeniyet neresinde bunun?

Önceki belediye başkanımız ve kadrolarına yıllarca anlatamadık, tınmadılar bile ancak yeni belediye başkanımız göreve bile gelmeden hem önce hem sonrasında bu şehrin en acil ilk iki sorununu ilettik: 1- Toplu taşıma, 2- Suyu değerlendiren ve tahliye eden altyapı ihtiyacı.
20 Mayıs Mamak

Karşılıksız bırakmaz doğa
Bugün yaşadıklarımız, dün duymazdan ve görmezden gelinenlerin bedelidir. Kaderin cilvesine bakın ki ısrarla bir seçim öncesi nüksediyor vurdumduymazlık ve hatalardan kaynaklanan rahatsızlık. “Yaptığın veyahut yapmadığın, karşılıksız kalmayacak tabii ki” diyor sonsuz sabrıyla baş edilemeyecek bilge doğa. Tüm ihtişamıyla zamansız seller, su baskınları veriyor birgün. Uyarısını, şiddetini arttırarak yineliyor. Bu arada bizim altyapı yazılarının arası sıklaşıyor, “Demiştik” demekten bıkıyoruz.
Akay kavşağı-20 Mayıs

Hiç yorum yok: