28 Mayıs 2018 Pazartesi

HAYVANSEVERKEN


 26.05.2018 Milliyet - Ankara Gazetesi


Biz hayvanseveriz de hayvanların da aynı duygular içinde olmasını bekliyoruz. Çoktan şöyle karşılıklı oturup konuyu etraflıca konuşmak gereği doğdu ancak bir dil sorunu var aramızda. Beslemek ve sevmek dışında derinlemesine sohbet imkanımız yok kendileriyle.
Ömer Faruk Yıldıran
Bu hafta başı ülkenin başkenti, sokak köpeklerinin saldırısına uğrayan bir gençle ülke gündemine girdi. 21 yaşındaki Ömer Faruk Yıldıran, Yenimahalle Kent-Koop Mahallesi’nde 25 köpeğin saldırısına uğradı ve şans eseri çevredekilerin yardımıyla ölümden döndü. Vücudunun her yanında, ısırılmadık yer kalmamıştı neredeyse.

Yeni bir şey değil ki
Ömer Faruk bir anlamda şanslıydı. 2012 Mart ayında Eryaman’da sabah sporuna çıkan 60 yaşındaki İran uyruklu Majid Yahyakhani, köpeklerin saldırısı sonucu maalesef acı bir sonla ayrıldı aramızdan.
Mart 2014’de Eskişehir’de köpekleri beslemeye giden 34 yaşındaki doktor Erinç Pütün, beslemeye çalıştığı köpekler tarafından parçalandı.
2015 Nisan başında Çorum’un Kargı ilçesine bağlı Halılar köyünde, 65 yaşındaki Ünzile Yaman’ın, köpeklerin saldırısı sonucu hayatını kaybettiğini öğrendik.

Bunlar ülke gündemine oturduğu için haberimiz olmuştu. Kısa bir araştırma sonucu yakın zamanlarda, birçok şehirde haberi yapılmış onlarca vaka olduğunu gördük. Haberimiz olanlardı bunlar, olmayan ne kadar vaka var bilmiyoruz.

Bu mevsimde dikkat
2015 Nisan ayıydı, ‘Köpeklerin Parçaladığı Şehirler’ diye yazmak zorunda kalmıştık. 2102’den bu yana da bir şey değişmedi zaten. Köpek cenneti başkentte uzun zamandır görmezden gelinen sorun, kartopunun çığa dönüşmesi gibi sessizce büyüyerek günlük yaşamı tehdit eder hale geldi.

Dikkat ettiyseniz saldırılar, ilkbahar aylarında oluyor genellikle. Çünkü hayvanların çiftleşme mevsimi ve gergin olurlarmış bu dönemlerde. Hayvanlara karşı sert tavırlar ya da çöplerin yeraltına alınmasıyla aç kalmaları gibi durumlar da tetikleyici oluyor saldırılara. Bırakın köpekleri, tilkiler, domuzlar, ayılar iniyor artık şehre, bir yandan da doğal ortamlarına giriyoruz çünkü.

Tüm ilçeler için geçerli
Bizim de yaşadığımız Batıkent’te, son 2 yıldır aşırı bir artış var başıboş sokak köpeklerinin sayısında. Batıkent Metro Durağı’nda, yakında bilet kesmelerini bekliyoruz. Otopark mafyası da kurabilirler. Bazı kesimlerde kalabalık çeteler halinde dolaşıyorlar, sürekli saldırı şikayeti geliyor. 15 gün önce sitesine 20 metre mesafedeki bakkala giden 10-12 yaşlarındaki bir çocuğa 4 köpeğin saldırısını, tesadüfen engelledi komşumuz. Hemen yanı, Kürşad Bey İlkokulu!..

Tüm ilçeler aynı tehlikeyle karşı karşıya. Köpek nüfusu, bir ilçe nüfusunu bulmuş Ankara sokaklarında; 200 bin olmuş.
Fethi Yaşar

Kararlar artık uygulansın
Kent-Koop Mahallesi’ndeki saldırı üzerine Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar bir açıklama yaptı, “Sadece 1 Ocak’la 31 Nisan arası 2 bin 722 şikayet aldık. 70’i ısırma vakası” dedi ve “İlçe belediyeleri olarak tam yetkimiz yok, baş edemez duruma geldik” diye ekledi. Kısırlaştırıp, aldıkları yere bırakmakla yükümlüler ancak. Yetki, Büyükşehirde.

Devam etti: “..Büyükşehir Belediye Meclisi’nde kararlar aldık ancak..

Bu kararlar alındığından beri en az 15 yıldır uygulanmıyor. Sokaklarında insan parçalanıyor, öldürülüyor, kendi kararlarını uygulamıyordu Büyükşehir.

Dağ başı mı?
Biz hayvanseveriz, 25 yıldır sitemiz ve çevresindeki kuşları, kedileri, köpekleri, hatta kirpilerimizi besliyor, ilgileniyoruz. Bizzat aynı saldırılara maruz kalmış biri olarak hayvanseverliğimizden bir şey kaybetmedik. Yalnız dağda kurt saldırsa hak vereceğiz de işte şehir burası, dağ değil.

Hiç yorum yok: