10 Kasım 2012 Cumartesi

İYİ ŞEYLER OLUYOR ATAM


09.11.2012 Milliyet-Ankara Gazetesi


Yine 10 Kasım geldi, bu yılki raporumu arz ediyorum Atam:


2 yıldır iyisi az, karamsarlığı bol gelişmelerle doluydu raporlarım. Bu yıl öyle değil Atam. Ankara için kırılmayan ümidimizi, daha da yeşertecek bir yılı geride bıraktık. Doğanın en güzel solduğu Ankara sonbaharında, bu kez daha iyimser bir rapor hazırladım size.

Atam,
Bu yıla, öncelikle Ankara ulaşımındaki gelişmeler damgasını vurdu. Eskişehir’den sonra Konya’ya ulaştı Yüksek Hızlı Tren seferleri. Günde 17 bin kişi bu hatlardan gidip, gelmeye, her geçen gün yolcu sayısı artmaya başladı. 2 yıl önce 10’da biriydi. İstanbul, İzmir ve Sivas’a, hızla ulaşmamız çok yakın. Bitmeyen metro inşaatı, Ulaştırma Denizcilik ve Habercilik Bakanlığı’na devredildi. Çalışmaların hızla ilerlediğine, gözlerimle şahidim. Havayolunda, dünyanın ve ülkenin değişik yerlerine doğrudan uçuşlarla kısa sürede 8 milyon 700 binleri buldu yolcu sayısı. Şu an metro hatlarının bitmesini, demiryolu yük taşımacılığının, Ankara’nın gündemine girmesini bekliyoruz.

Atam,
Ankara Kalesi, arzuladığımız hızla olmasa da altyapısına kavuşuyor. Bu yıl da tamamlanamadı ancak eteklerindeki Hacı Bayram, Güvercin Sokak, Hamamönü’nden sonra Hamamarkası’nda yürüyen yeniden düzenleme çalışmaları, tam gaz devam ediyor. Şikayeti çok Kale’ye geliyor galiba sıra. Ayrıca çok büyük bir ‘Medeniyetler Müzesi’ hazırlığı var. Bir sonraki raporumu, kongre, fuar, sağlık turizmciliğindeki gelişmeleri de ekleyerek vereceğim inşallah.

Atam,
Ankara’nın en iç açıcı gelişmelerine, sanayiciler imza atıyor. Üniversiteler ve kentin teknoparklarıyla işbirliğine başladılar. Açılan proje pazarlarında, buluşları değerlendiriyorlar. Savunma, sağlık, ulaşım sektörlerine, yerli üretim yapma iddiasıyla araştırma-geliştirme yatırımlarına giriştiler. Öncü olacak çok projenin üstesinden gelecekler, buna tüm kalbimle inanıyorum. Yeter ki baş belaları altyapı sorunları çözülsün. İhtiyacı karşılamayan meslek okullarına el attılar, gençlere dokundular çok şükür. Ankara Sanayi Odası, güncel müfredatıyla ihtiyaca yönelik usta yetiştiren ilk meslek okulunu açtı. Okulların artması, varolanların derhal güncellenmesi, Ankara için acil ihtiyaç. Dev projelerin, başka türlü altından kalkılamaz çünkü.

Atam,
Önümüzdeki yıl yerel seçimler var. Muhalif belediyelerin, sert çekişmesine maruz kalıyoruz. Belki de son 20 yılda, bu yüzden çok kaybetti Ankara. Bıktık artık, bir günü bile kaybetmek istemiyoruz. Yeni seçimlerin, hizmetsizlik değil, hizmet  yarışıyla sonuçlanmasını umuyoruz. ‘Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’ geldi ülke gündemine. Gelir gelmez çok tartışma yarattı. Yararını, zararını, ayırt edemedik hala. Raporumu yazarken tartışması sürüyordu.

Atam,
Bu yılın tatsız, anlatmakta en çok zorlanacağım konusu, mirasınız, Atatürk Orman Çiftliği’yle ilgili gelişmeler. 60 yıldır tırtıklanarak küçülen Çiftliğe, bu yıl otoban genişliğinde yollar girdi önce. Sonra dünyanın, halka uzak, en büyük Başbakanlık binalarından birinin inşaatı başladı. Arkasına Hayvanat Bahçesi’nin, 7 kat büyüme projesi geldi. Bir de camii tartışması katıldı, mum diktik hepsinin üzerine. Emanetinize, sahip çıkamıyoruz. Devasa hukuk sistemimiz, emanetinizin ince kıyım, kaba dilim parçalanmasını engelleyemiyor. Açıklamasını yapmaya yüzümüz yok, bu yıl bir şeyler oluyor Çiftliğiniz’de.

Atam,
Bağrında yattığınız Ankara, bir dünya başkenti olma yolunda. Ancak bir yanda sizin hedeflerinize yakışır yürüyüşüne kalkmışken diğer yandan vasiyetinize bile sahip çıkamayan bir kararsızlığı var. Ölçüsüz davranışlarını, daha sonraki raporlarımda, mantıklı gerekçelerle açıklayabilmeyi ümit ediyorum.

Sizi minnet ve rahmetle anıyoruz, huzur içinde uyuyunuz Atam.

Hiç yorum yok: