20 Haziran 2015 Cumartesi

KANALİZE OLAMAYAN BORUSAL ZAFİYET




19.06.2015 Milliyet-Ankara Gazetesi


Doyduk bu yıl; su baskınına da doyduk, sele de. Az yağınca su baskını, çok yağınca selimiz eksik olmuyor çok şükür. Yağmur yağıyor, Arap kızı, dereyi geçerken camdan bize bakıyor. Yol dere olmuş.



Sık duyduğumuz ‘marka kent Ankara’ mı acaba bu Ankara? Başka Ankara var da söylemeyenin ağzına su dolsun!



Öğrendik birşeyler

Her altyapı çalışmasını mühendis dikkatiyle izlemek üzere iş makinesinin başına toplanan milletin bir azası olarak, nitekim biz de öğrendik bir şeyler. Mesela yine bir tetkik sırasında “O boru kime yeter, çekmez o suyu” diyen vatandaşları başımızı sallayarak onayladığımızda, hemfikir olmuştuk kazıyı izleyenler. Bir müfettiş heyetiydik adeta.



Hatta aramızdan biri, işçilere bağırtıyla “Çekmez o borular çekmez” şeklinde seslendiğinde, sanki işçi de “Değiştireyim o zaman” diyecek gibi cümleten gelecek yanıta kulak kabartıyor, muhatap olduğumuz uzun sessizliğe tepki olarak görev yerimizi terk ediyorduk. Aman ne hali varsa görsünlerdi!

Eryaman'da havuz keyfi (yazının çıktığı gün yaşanmıştır)


Tecrübe konuşuyor

İşte bu çalışmaları boşuna izlemedik efendim, her kazı bir tecrübeydi. “Altyapı” deyince yılların tecrübesiyle konuşur milletin herhangi bir ferdi. Saçtığı suyla yol kenarında bekleyenleri boğulma tehlikesiyle karşı karşıya bırakan otobüste giderken teşhisi koyuyordu tecrübe; “Küçük boru döşersen olacağı bu, kaldırmıyor.



Bizim bildiğimizi, idareciler bilmiyor muydu? Bilmiyorduysa yoldan birini çevirip niye sormuyordu? Uzman dolu sokaklar, o kadar bilgi birikimi boşa gidiyordu.

ASKİ, dedektörle rögar kapağı arıyor


Kısmetsizlik

Derken bir borusal haber de suyunu içmek istemediğimiz Kızılırmak boru hattından gelmesin mi? Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Doğan Yılmazkaya, Kızılırmak’tan suyu taşıyan boru hattının 67 kilometrelik kısmında, geçtiğimiz Mart ayında yeniden ihaleye çıkıldığını duyuruyordu. 2007-2008 yıllarında tamamlanan hat için “Söz konusu 67 kilometrelik hattaki boruların, 25 yıl ömrü olduğu söyleniyordu. Şimdi bu borular, hangi nedenle işlevsiz oldu?” diye de soruyordu. Borudan yana ne kısmetsizlik!..



Yoğun tecrübe ve bilgimizle sıkmak istemeyiz, görüldüğü üzere tecrübeli bir sokak mühendisi ve altyapı uzmanı olarak açıkça kanalize olamayan borusal bir zafiyet içinde olduğumuzu söylemek zorundayız. Kanalizasyon, iyi çalışmıyor yani. Yağmur suyu toplama kanalları da yeterli değil, eğer varsa.


Şu ‘marka kent Ankara’nın adresini bilen de söylesin, kaldırımla çöküp Ankara Çayı’ndan çıkmadan, biz de oraya taşınalım bari.

Hiç yorum yok: