25 Şubat 2016 Perşembe

HAYMANA UYANIYOR


23.02.2016 Milliyet-Ankara Gazetesi


Malumun yeniden ilanıydı; 4 bin yıllık kaplıca tarihi olan Haymana, 2006 yılında, yeniden ‘termal turizm bölgesi’ olarak tanımlandı. Girişimciler, yeni yatırımlar için teşvik edildi ve yeni oteller, pansiyonlar, devremülkler yapılmaya başlandı. 2006 yılında ilan edildi ama 2012’lerde anca hareketi görülmeye başlandı. Unutulmuş gibi ilçeyi, sakinleri bile unutmuştu sanki; 1990’larda 12 binlere düşmüş nüfusu, unutuldukça 7-8 binleri gösteriyordu 2010’lu yıllarda.

Yolla başladı gerileyiş
1957’ye kadar Eskişehir yolu, Haymana’dan geçiyordu. Ne zaman ki Polatlı’ya kaydı yol, capcanlı çarşısı, ticareti, sosyal yaşamı gerilmeye başladı. 4 sineması, akşamın keyfi lokantaları, cıvıl cıvıl sokakları solmaya başladı. 1960’da etçiliği ilerlemeye başladı ama yetmedi ticareti canlandırmaya.

Kaplıcaları müşteri çekiyor ancak gelen, otelinden, pansiyonundan çıkmadan şifa bulup gidiyor, Haymana sokaklarına yaramıyordu geldiği. Sosyal ortam olmayınca sokağa çıkmanın cazibesi kalmamıştı çünkü. Kaplıcalar sanki şehrin ortasında değil 10 kilometre ötesindeydi. Kaplıcada şifasını bulan, bakkala uğramadan, haydi eyvallah kaçıyordu Haymana’dan.
Haymana içindeki Papazın Evi için müze planı var

Çuvaldız Haymanalılar’a
Bu konuda Haymanalılar’ın, çuvaldızı kendilerine batırması lazım; 60 yıl bir ilçenin çöküşü, üstelik doğal, tarihi ve kültürel kaynakları da varken seyredilmez. Kaplıcadaki adamı sokağa indirememek, umursamazlığın olduğu kadar işbirliğini beceremeyişin de göstergesidir. İşbirliği, beraber olmayı, beraber akıl yürütmeyi gerektir. Beraber çözüm yolu arama alışkanlığı yoksa beraber çöküşü izleme çaresizliği vardır.

Milli Park madalya olacak
Yeni oteller, pansiyonlar ve devremülklerle beraber bir gelişme daha oldu ilçede. 1921’de Haymana'nın Çal ve Mangal Dağları'ndaki direnişiyle Sakarya Meydan Savaşı'nda bir destan yazılmış, aşılamayan cephe, savaşın seyrini kökünden değiştirmişti. İşte 1 yıl önce 8 Şubat 2015’de, Haymana ve Polatlı’da Sakarya Savaşı’nın verildiği topraklar, Bakanlar Kurulu kararıyla ‘Sakarya Meydan Muharebesi Milli Parkı’ ilan edildi. Bölgede savaşın siperlerini, kaybolmuş şehitliklerimizi buluyoruz o günden beri. Milli Park, bu 2 ilçemizin madalyası olacak adeta.
Haymana Çalış beldesi-Atatürk Evi

Atatürk Evi ve bilmediğimiz yerleri
Bunlardan ayrı Haymana Belediyesi, doğa, tarih ve kültür birikimlerini tek tek saptıyor ve bu yöreleri, eserleri, turizme katmak için çalışmalarını sürdürüyor. Geçtiğimiz Cumartesi ANKAMER heyetiyle bilinenleri saymazsak Kutluhan beldesinde 1557 tarihli kaderine terk edilmiş Kutluhan Camisi ve Hüsameddin Ankaravi Türbesi'ni, Bostanhöyük köyünde, 1921 tarihli ilginç Mehmet Ağa Konağı’nı, Durupınar’da Meçhul Asker’in mezarını, Çalış beldesinde, Sakarya Savaşı esnasında Atatürk’ün iki gün konakladığı müze haline getirilmiş Hacı Mevlud Konağı’nı gezdik. Birçok Haymanalı’nın da bilmediği yerleri öğrendik. Yenice’nin geniş ve uzun mağaralarına zamanımız kalmadı. Heyecan veren bu keşiflerin ve çalışmaların sonunu görmek de nasip olur inşallah.
Haymana Bostanhöyük Mehmetağa Konağı
 

Turizm okulu acil
Tutturmuş dünya kaplıca camiası, “Fransa’nın Vichy kasabasındaki su 1 numaradır” diye. Şu Haymanamız vitrine bir çıksın, o zaman anlayacağız elimizdekinin kıymetini, göreceğiz bakalım sıralamada nasıl bir yer değişikliği olacak. Ve ilk olarak çok acil mutlaka, ciddi bir turizm meslek okulunu ilçeye kazandırmakla yola devam etmeliyiz.
 
Haymana Kutluhan (Hüsameddin Ankaravi) Camisi

 


Camiye bitişik Hüsameddin Ankaravi Türbesi


Hiç yorum yok: