6 Şubat 2016 Cumartesi

ÖNCE ÖĞRENCİYİ ÇARPAN ZAM



05.02.2016 Milliyet-Ankara Gazetesi

Yakında alim değil yanık arabeskçi yetiştirme merkezi olacak üniversite kenti Ankara. ‘Ulaşımda acılarla yoğruldum’, ‘İsyanım var ulaşımdan yana’ ‘Ulaşıma zam yaptı, bağrımı yaktılar’ falan diye sesini ezerek ünleyen gençleri idrak etmemiz yakındır. Okulda da koro yaparlar bir araya gelmişken, anfileri ıstıraba boğarlar. Bu kadar acılı dinlemeye hangi yürek dayanır, vicdanı olan beri gelsin!

Öğrencilerin hesabı
Yaklaşık 1 milyon civarında öğrenci var Ankara’da. Bunların yaklaşık 200 bini üniversite, 200 bini de lisede okuyor. Kabaca Ankara nüfusunun 10’da 1’ine denk geliyorlar. İşte toplu taşımaya yapılan son zamlar herkesi ilgilendiriyor ama en önce bu gençleri çarptı elektrik gibi.

Yüzde 17 zam geldi toplu taşımaya. Üstelik ilk açıklamada, indirimli öğrenci kartlarına her aktarmada 20 kuruş ekleneceği yer almıyordu. Hemen matematiği kuvvetliler hesapladı, asıl zam oranını iki aktarmada yüzde 43, tek aktarmada yüzde 30 olarak tespit ettiler. Harçlıkların da yüzde 30 ya da 43 erimesi demek oluyordu bu zamlar. En yakın arkadaşları sosyal medyaya akın etti, zaten dolmuş içlerini, bulduğu yere boşalttılar.

Yeni tarife şöyle:

Metro, Ankaray ve EGO otobüsleri
Tam: 2,35 TL
İndirimli: 1,75 TL
Tam aktarma: 0,80 TL
İndirimli aktarma: 0,20 TL


Özel Halk Otobüsü ve Özel Toplu Taşıma Araçları
Tam: 2,55 TL
İndirimli 1,75 TL


Dolmuşlar
Kısa mesafe: 2,55 TL
Uzun mesafe: 2,90 TL


Zaten pahalıydı
Gençler zaten doluydu çünkü Sincan-Batıkent ve Kızılay-Çayyolu metro hatları açıldıktan sonra pahalıya yolculuk etmeye başlamışlardı. Okullarına tek araçla giderken bu hatlarda otobüs seferleri eksiltilince 2, bazen 3 aktarma yapmak durumunda kalmaya başladılar. Daha o masrafla baş etmeye çalışırken zam, mum dikti. Sorsun isteyen; Ankara’da öğrenci şikayetlerinin ilk sırasını hangi konu alıyormuş?

Gençleri düşünmekten ‘tamlar’ın halini görmez oldu gözümüz. Elalemin, gençler okusun diye bir kırmızı halı sermediği kalıyor, biz, bir de yemesinden kesip ulaşıma aktaran öğrencilerin tepesine biniyoruz. “Parası olan okusun” der gibi...

Toplu taşıma sorun
Ankara’da ulaşım, mesafeler gözetilince pahalı; raylı ulaşımda da, belediye otobüsünde de halk otobüslerinde de dolmuşlarda da. İstanbul’la kıyaslama yapmak gibi bir hataya düşülmesin sakın. “Yakına gidiyorum” diyen en az 10 kilometre gider İstanbul’da. Ankara’nın en uzak noktası 20 kilometre. Pahalı olduğu gibi, az sefer sayısıyla pek çok noktaya ulaşmak da zor. Toplu taşıma, önemli bir sorun başkentte.

Haydi bakalım, yetiştireceğimiz arabeskçi gençlerin çıkaracağı acılı albümlerle teselli bulur, bir nebze de olsa derdimizi, çığırmalarıyla hafifletiriz inşallah.

Hiç yorum yok: