1 Şubat 2016 Pazartesi

Sinagog'da Holokost Ayini (Haber)

29.01.2016 Milliyet-Ankara Gazetesi

(Ankaralılar için haberin içeriğinden çok fotoğrafları önemli çünkü küçüklüğünde mahallede görenler dışında sinagogun içine ilişkin görsel malzeme, cemaat dışında,  neredeyse kimsede yoktu.)

Ankara'daki Musevi cemaat, 27 Ocak Holokost (Holocaust) Anma Günü'nünde Ankara Musevi Sinagogu'nda ayin düzenledi. Anmaya, Hahambaşı İzak Haleva'yla beraber İstanbul'dan 35 kişilik bir heyet de katıldı. Yılda iki kez ayine açılan Ankara Musevi Sinagogu'nu, çok uzun bir zaman sonra ilk kez Milliyet Ankara Gazetesi görüntüledi.
Ankara Musevi Sinangogu, Samanpazarı Sakalar Mahallesi Birlik Sokak'ta

Almanlar'ın Nazi döneminde kurduğu 'ölüm kampları'nda, en fazla Yahudi kıyımı Polonya'daki Auschwitz-Birkenau Ölüm Kampları'nda yapılmıştı. Bu kamplardaki Yahudiler'in kurtarıldığı 27 Ocak günü, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 2005 yılında aldığı kararla 'Uluslararası Holokost Anma Günü' olarak kabul edildi. Bu çerçevede her yıl yapılan anma ve etkinliklerden biri de Ankara'da gerçekleştiriliyor. Daha önce yılbaşlarında ayine açılan Ankara Musevi Sinagog'u, artık Holokost Anma Günü'nde de ayine açılıyor. Samanpazarı Sakalar Mahallesi Birlik Sokak'taki sinagog, bu yılki anma ayininde Hahambaşı İzak Haleva'yı ağırladı. Haleva, duaların ardından yaptığı konuşmada, Yahudiler'in Tanrı'yla aralarındaki akiti hatırlatarak, 10 Emir'e uymak üzere Tanrı'ya bir söz verildiğini, insanların bu sözleri çiğneyerek Tanrı'yı değil, kendilerini kandırabileceğini ifade etti.


Bu arada basına kapalı olarak gerçekleştirilen ayinlerin bu yılki bölümüne Milliyet Ankara Gazetesi de katıldı ve çok uzun yıllardır basına yansımayan sinagogun son hali, fotoğraf arşivlerindeki yerini aldı. Ankara Musevi Sinagog'u, 1906 yılında açılmış, 1907 yılında inşaatı tamamlanmıştır.










Haber-Fotoğraflar: Ali İnandım

1 yorum:

אהרון אגמון Aaron Agmon dedi ki...

Fotoğrafları çok beğendim. Sağol Ali Bey.