1 Nisan 2017 Cumartesi

FUAR ALANI GÜNDEME GİRDİ



01.04.2017 Milliyet - Ankara Gazetesi

Ankara gündeminin ilk 3 maddesinden biri olmalıydı. Diğerleri her yağışta göllenen cadde ve sokaklarımızın altyapısı ile toplu taşıma sorunlarıdır. Akyurt Kongre ve Fuar Merkezi’ni, 3’üncü sıraya koymalıydık. 3 başlıkta da nüfus artış oranı ve kentin büyüme hızına uygun gelişme kaydedemiyoruz. Kongre ve Fuar Merkezi’nde 7’nci yılı idrak ediyoruz, bu süre içinde bol laf, gölete dönüşmüş bir temel var elimizde.
Merkezin 26 Mayıs 2015'de atılan temeli
Eşiği atlama adımı
Sayısını unuttuğumuz köşe yazılarımızda, Kongre ve Fuar Merkezi’nin önemiyle gelişim sürecini defalarca ele almıştık. Gündeme oturamıyordu bir türlü. Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, yeni başkan olduktan kısa süre sonra konuyu yeniden gündeme getirdi ve ihtiyacın önemini vurgulamakta ısrarcı oldu. Böylece ‘fuarcılar’ diyelim, kendi söylediğini dinlemekten kurtuldu, bir ses geldi beklentiye karşı.

Ankara Uluslararası Fuar Alanı ve Kongre Merkezi’nin 13 Şubat’taki şirket yönetim kurulu toplantısı, eksik katılım tartışmasıyla kamuoyuna yansıdı. Bize göre gecikmeden duyulan rahatsızlığın ilk belirgin dışavurumuydu bu tartışma. Ülkenin savunma ve havacılık sanayisiyle en yüksek teknolojili üretimini yapan şehri, üretileni sergileyemeyen, ticaretini inşaat ve büyük alışveriş merkezleriyle sınırlamış başkentiydi aynı zamanda. Eşiği atlaması gerekiyordu, adımlardan biri de bu fuar ve kongre merkeziydi.

Kaybımızın hesabı
Gecikme tartışmasına en son Büyükşehir Belediye Başkanımız Melih Gökçek, “Akyurt Belediyesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi hisseleri devralsın, yoluna devam etsin ve bu iş bitirilsin” teklifini getirdi. ATO Başkanı Baran, “Siz bırakın ben bitireceğim’ diyorsa başlayabilir. Biz her türlü fedakarlığı yapmaya da hazırız” dedi. Herkesin niyeti üzüm yemek, bağcıyla işi yok.

Evvelki gün Ak Parti Ankara Milletvekili Ali İhsan Arslan’ın, Akyurt Sanayici ve İş Adamları Derneği’ni ziyaretinde (AKSİAD) Dernek Başkanı Ali Tekin Çelik, Sanayici ürettiği malı satmak ister. Bunun için de malını sergilemek ve tanıtmak zorunda. 120 civarında faaliyet alanı var. 2016 yılı Türkiye toplam ihracatı 142 milyar Dolar. Fuar alanı ihracata yüzde 1 katkı sağlasa 1 milyar 400 milyon Dolar eder. Buradan elde edilecek net kar 70 Milyon Dolar, yani 260 Milyon (trilyon) Türk Lirası. 1 yıllık gecikme, (fuar alanının) toplam yatırım maliyetinden fazladır. Ayrıca bu üretim artışı için yüzde 0.5 istihdam artsa, 130 bin yeni işçi istihdamı doğacaktır” diye bir hesap çıkarmış ve eklemiş, “Gecikmenin sorumluları aynı zamanda bu zararın da sorumluluğunu taşırlar.

Hala konuşuyoruz
Turizme yapacağı önemli katkıyı da unutmamak lazım. 7 yıl önce başladığı gibi 2 yılda bitirilseydi 5 yıldır nimetlerinden yararlanıyor olacaktık kongre ve fuar merkezinin. Hala kim yapacak, nasıl yapacağı konuşuyoruz. Daha kaç türlü söylemek ve hesaplamak lazım acaba?

Hiç yorum yok: