27 Haziran 2017 Salı

MAMAK AŞTİ MAHKEMEDEN DÖNDÜ



27.06.2017 Milliyet - Ankara Gazetesi

Bizim AŞTİ evden kaçmaya niyetliydi, Ankara 2. İdare Mahkemesi “Olmaz, otur oturduğun yerde” demiş. 1 ay olmuş, kararlar çıkalı. Ayrıntılı açıklamalar içeren 3 davanın kararları şöyle özetlenebilir:
Mahkeme, Büyükşehir Belediyesi’nin almış olduğu emsal arttırma, plan notları değişikliği, ihale yapılması için alınan Belediye Meclisi kararları ile ihale yapılması için alınan Meclis kararını ve Kamu İhale Kanunu’na aykırı bulunan unsurlar olduğu için yapılan ihaleyi iptal etmiş.

“Amaç ne?”
Azıcık açmaya çalışırsak:
Ankara Şehirlerarası Otobüs İşletmecileri ve Acenteleri Derneği’nin açtığı davalarda mahkeme, "Büyükşehir Belediyesi’nin 2023 Nazım İmar Planları’na göre, AŞTİ'nin yerinde kaldığı ve bunu destekleyecek cep terminalleri yapılmasının bu planda yer aldığını ancak Belediye’nin planı değiştirmeden ve AŞTİ'nin akıbetinin ne olacağı belirtilmeden yeni terminal yapılmasının amacı anlaşılmamaktadır" diyor.
Mamak'ta yapılmak istenen AŞTİ'nin yeri
“Emsal yeterli”
Söz konusu alana terminal yapılması için gerekli alt yapının, ulaşım yollarının, raylı sistemlerin olmayışı ve vatandaşların terminale ulaşmasının zorluğu belirtilirken Yeni Mamak Terminali arazisinin şimdiki AŞTİ'nin yaklaşık 5'te 1'i kadar olduğu, bu alana terminalin sığmayacağı, cep terminali olacaksa da alınan emsal arttırmaya ihtiyaç olmadığı, mevcut emsalin yeterli olduğu vurgulanıyor.

Belediye Meclisi’nin ‘Terminal alanı dahilinde hizmet verecek olan taşıtların akaryakıt, bakım, onarım vb. ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için gerekli alanlar yer alabilir’ şeklindeki kararını Büyükşehir Belediyesi söz konusu alanın cep terminali olacağı, AŞTİ'nin yerinde kalacağı biçiminde savununca, mahkeme, “Madem burası cep terminali, neden bunlara ihtiyaç var?” diyerek iptal ediyor.

Ne olacak şimdi?
Bu durumda ihalenin iptal edilmesi ile ihaleyi alan konsorsiyuma satılan arazinin yeniden belediyeye geçmesi gerekecek, Belediye Meclisi de yeniden kararlar alarak söz konusu arazinin emsalini yeniden 1.3'ten, 1'e düşürecek, plan notlarını iptal edecek, ihale edilen arazinin yeniden belediyeye devredilmesi için işlem başlatacak.

AŞTİ yerinde kalacak” diyor, “Yok, cep terminali olacak” diyor, bize AŞTİ’nin Mamak’a taşınacağı, yanında 5 cep terminali yapılacağı hatta ihaleye çıkıldığı açıklanıyor. Karışık!.. O cep terminallerine, dün de bugün de ihtiyaç zaten vardı da niye Mamak Terminali’nin bir koşulu haline getiriliyor mağdurlar olarak onu da anlamaya çalışıyoruz.

Kör nokta herkes için
AŞTİ’nin otobüsçüler açısından ‘kör nokta’ tabir edilen, dolayısıyla vatandaş açısından da ters olan bu bölgeye gitme arzusu, mahkeme kararlarıyla da iptal edilmiş oldu. Otobüs trafiğinin yoğun olduğu bölge, İstanbul-Eskişehir-İzmir yönleri çünkü. Ayrıca İstanbul bile çözdü bu sorunu; cep terminalleri, 2005 yılından beri acil ihtiyacı başkentin.

Karışık kafamızla özetleyebilmişizdir inşallah. Ne oluyorsa kafa çok karıştırılınca oluyor, AŞTİ bir muamma zihnimizde.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

AUAP 2038 planına işlenmiştir araştir alicim.

Adsız dedi ki...

2023 Nazım planı esķı plan.Yenı plan onaylandı.Ali bey geriden takip ediyorsunuz.

Adsız dedi ki...

https://www.google.com.tr/amp/www.durusgazetesi.com/haber/amp/38834

Adsız dedi ki...

http://www.durusgazetesi.com/m/guncel/atilla-kart-da-bakan-gulere-auap-2038-i-sormus-sisirme-h41075.html