23 Haziran 2014 Pazartesi

ZAM ZAMA


20.06.2014 Milliyet-Ankara Gazetesi

Sindirim sistemi öğütemeden diğer zam geliyor. Önceki zamları sindirmeye çalışırken toplu taşıma ücretlerine yeni zamlar yapıldı. Şişkinlik yapıyor tabii. Bünye, kabullenemiyor, şişkinliğin fazlasını dışarı vurmak istiyor. Bizim millet dışavurumcu olmadığı içine patlıyor. İçten patlamalı toplumun nadir örneklerindendir; ya kendini ya birbirini yerler. Yine öyle olmuş.



Toplu taşıma araçlarını kullanan ve büyük şehirlerde yoğun  kullanılmasını savunan bir Ankaralı olarak zam bende şişkinlik yaptı mesela. Hele İstanbul’u ve ücretlendirme sistemini bilen biri olarak karnım şişti. Şişkinliğin gazını alacak ifadeler biçiminde bir dışavurum oldu ilk anda.



Başkente İstanbul tarifesi

Hatırladım da; 3-4 yıl önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi zam yapmıştı, minibüs ve halk otobüsleri kendi tarifesini uygulamıştı, onu hatırladım. Örneğin dolmuşlar, öğrenciyi 1 liraya sabitlediler, 1 lira 40 kuruş olması gerekirken. 1 lira 75 kuruşluk mesafeden 1 lira 50 kuruş alıyor, erken inerseniz 1 lira 20 kuruşa düşürüyorlardı. İstanbul’un mesafeleri de öyle Ankara’yla kıyaslanacak mesafeler değil ama biz Ankaralılar, aynı tarihlerde İstanbul’la aynı tarifeye talim ediyorduk.



2 durak da gitseniz 10 durak da gitseniz ister dolmuş ister halk otobüsü, 2 liraydı. Oldu şimdi 2 lira 40 kuruş. Oysa İstanbul’da dolmuş, mesafeye göre para alır, halk otobüslerinde de belediye otobüsünden ucuz aktarmayı kullanabilirsiniz. Ucuz olduğu için bu araçları, kısa mesafelerde kullanmaktan çekinmez vatandaş. Sürümden kazanılır.



Öğrenci ve memur kenti Ankara’daysa daha çok İstanbul’a yakışan fiks menü zengin tarifesi uygulanıyor. Seçenek yok.



İnternette patlıyormuş gençler

Her zamanki gibi kamuoyundan bir tepki gelmeyince zamlar, sadece bizi şişirdi sanıyorduk. Meğer bizim içten patlamalı toplum ki özellikle öğrenciler, sıralı, internette patlıyormuş. Hele zammı savunan bazı tuzu kurular karışınca araya, adeta infilak ediyorlar. Sen bir de Şentepe teleferiği, bedava olmasın mı! Hır çıkar, şahit yazarlar diye sadece okumakla yetindik yazılanları.



Zammın başkenti
Zam zama geçinip gittiğimiz Ankara için, ezberimizi tekrar edebiliriz; başkentin toplu taşıma olanakları, çok sınırlı ve yetersiz. Ancak her şeyin başkenti olmayı yakıştırıyoruz da bu Ankara’ya, zammın niye olmasın değil mi efendim, öyle de düşünmek lazım! Çok şükür, bu konuda hiç kaptırmıyor bayrağı!

Hiç yorum yok: