23 Ekim 2014 Perşembe

OKULU YOLDA BİTİRİYORLAR



21.10.2014 Milliyet-Ankara Gazetesi

Elalemin de okulu var. Her şey öğrencinin en kolay ulaşacağı ve yaralanacağı biçimde tasarlanmış. Kiminde az kiminde çok ama mutlaka spordan kantinlere, kütüphaneden yurtlara, sosyal ortam hazırlanmış. Yurdun yetmediği yerde halka, evlerini öğrencilere açacağı koşullar oluşturulmuş. Kendi gözümüzle de şahit olduğumuz koşullar bunlar. Yani devlet, öğrenciye, “Yeter ki sen oku” demiş. “Okula nasıl gideceğim?” diye bir soru, akıldan geçecek konu değil.

1 numara ucuz ve kolay ulaşım

Bizde, kendi öğrencilik yıllarımızdan da biliyoruz, öğrenci önce okula ulaşma savaşı verir. Özellikle üniversite öğrencilerinin, okul bitene kadar süren bitmez mücadelesidir. Okumaktan çok yola harcarlar enerjilerini. İstisnai olarak insaflı üniversiteler ve belediyeler konuya eğilir, çözümler üretir ama genele vurduğunuzda öğrencinin 1 numaralı sorunu, ucuz ve kolay ulaşımdır.



Ankara, uluslararası çapta köklü üniversitelerin olduğu bir kent, hem de başkenttir. 9’u devlet, 11’i vakıf, üniversite sayısı 20’ye ulaştı. 200 bini aşkın öğrencisi var bu üniversitelerin. Daha da artacak. Ve çoğu, daha okula ulaşmakla meşgul.



Okula teğet geçmeyen metro

Dünyada, Gar’a ve üniversitelere uğramayan bir metro varsa biri de Ankara’da. Eskişehir yolu üzerinde ODTÜ, Hacettepe, Bilkent başta olmak üzere Başkent ve Çankaya Üniversiteleri dizilidir. Metro, hiçbirine teğet geçmeden geçer gider. Durağa en yakını 3 ile 6 kilometre arasında değişiyor. Daha uzağına “Metro geçiyor” dersek ayıp olur. Uzaktakileri spor akademisi yapsak belki bir nebze kurtarırdı ama değiller işte!



80’Li yıllara döndük

Üstelik Çayyolu ve Sincan hatları açılınca faydası olacağına metronun zararını gördü öğrenciler. ‘Ring seferi’ diye bir şey çıktı, 1980’lerde yaşadığımız kuyruklar ve konserve balık misali hınca hınç dolu otobüslü yıllara geri döndük. Hem okul servisleri hem de EGO’nun semt seferleri kaldırılınca yarı dertli başımıza çok güzel tam bir dert açmış olduk. Bu arada protestocu ODTÜ’nün ulaşım sorunu da 1 yıla yaklaşmak üzere.



Geçen hafta cinnet geçirmiş herhalde gençler, ‘otobüse kart basmama’ eylemi gerçekleştirdi. Otobüs de bunları okul yerine karakola götürdü. 10 binlerce genci bekleten EGO’nun, 16 kişi için en hızlısından karakola servis yapması, gençleri buruk bir sevince boğdu! “Gelişme mi kaydediyoruz acaba?” diye bizde de bir umut ışığı yandı, söndü.



Deneme yanılmayla olmaz

Ankara Belediyesi, kurumlarıyla genç, tecrübesiz bir belediye değil. Yılların tecrübesiyle sessiz sedasız sorunları çözecek birikimi olması gerekir. Üstelik artık bir yerden bir yere ulaşacak 5 milyon nüfusu var başkentin. Bu nüfus, deneme yanılma yöntemiyle değil, öngörüyle planla taşınabilir. Yeni açılan metro hatlarındaki seferlerin yavaş yavaş yerine oturmasını beklerken eskisini arar hale geliyoruz. Öğrenci olmayan vatandaşları da katarsak yüzbinlerce insanın mağduriyeti söz konusu.


Yani efendim, metronun halkın başına bela olduğu dünyada başka bir kent varsa inşallah onu örnek almıyoruzdur. Öğrencilerini yolda telef edenlerse bizi örnek alıyor olabilir!

Hiç yorum yok: