6 Aralık 2014 Cumartesi

METROYLA SABIR SINAVI



05.12.2014 Milliyet-Ankara Gazetesi

Metroyla sınanıyoruz. 2 yıl sonra 20’ci yaşını kutlayacak ama baştan başladık sanki, oturmuyor bir türlü. Ne eksiği ne arızası bitmiyor. Metro derken Ankaray’ı da katarak söylüyoruz tabii. Başka şehirler, 150 yıldır metro kullanan ülkeler nasıl yapıyor acaba bu işi? Niye sadece Ankara yapamıyor? Metro diye başka bir şey mi inşa ettik acaba da metro sandığımız için bitmiyor hayal kırıklığımız? Sabır taşı çatlatıyor, hiç üstüne alınan yok.



Arızalar üstüne arızalar

Üst üste arızları, duraklarla ring seferleri arasındaki yetersizliği, çalışmayan yürüyen merdivenleri, asansörleri, süs niyetine konmuş merdiven kenarı engelli asansörlerinin engellerini, görmeyen vatandaşlar için yapılan şeritlerin sökülenlerini, üstüne alan yok. Çayyolu ve Sincan seferlerinin başlamasıyla başlayan sorunlar azalmıyor, günden güne artıyor.



Yetkililer gidip bakmıyor mu, incelemiyor mu “Bizim metro diye milyonlarca insanı taşıdığımız bir müessesemiz var, ne olup bitiyor, nedir vatandaşın hali?” diye. O kadar sık yazmaya başladık ki metronun sorunlarını, idareye gönlü olan, sorunları çözmek isteyen idareciler, heyet halinde durak durak dolaşmalıydı metroyu. Biz iletiyoruz, okurlarımız okuyor, yine bizden medet umuyorlar EGO’nun yerine. Mevzu aramızda yani!



150 yıldır işleten nasıl işletiyor?

Metroya binmeyin” diyorlar da biz mi anlamıyoruz? Olayımız ne açık söyleyin, anlamıyoruz vallahi!



Adam Londra’da, 150 yıldır, 270 istasyonlu, günde 3 milyon kişiyi taşıyan hem de 3 katlı 400 kilometrelik metroyu tıkır tıkır işletirken biz, daha yılı dolmadı, 40 kilometreyi bile bulmayan metroyu niye işletemiyoruz?



Para mı yok? Otoban gibi yollar yapmadan önce metronun eksiklerini tamamlasaydık keşke. Tamamlasaydık, Çayyolu ve Sincan’la üniversitelerin ring seferlerini çözseydik kent merkezinden pek çok otobüs seferini de çekmiş olurduk. Şimdi hem otobüsleri çektik hem metroyu kullanamıyoruz.



Çalışmayan yürüyen merdiven, asansör” derken midemiz kalkıyor, o kadar çok tekrarladık yani. İş, engellileri engellemeye kadar vardı. 4 yıldır aksadığını söylüyoruz ama bu arada merdivenlerle asansörlerin toplu grevi, 6’ıncı ayına girmiş bulunuyor. Bir çaba işareti de göremiyoruz. Yasak savar gibi, ağırda mı ağırdan bir şey yapıyorlar sanıyoruz, biri tamir edilirken öbürü çoktan bozulmuş oluyor zaten.



Çok fena ikilemdeyiz!

Mayıs ayından beri de sinyalizasyon çalışmaları nedeniyle gece seferleri 1-1 buçuk saat geri çekilmiş, “Yıl sonuna kadar bitecek” denmişti. Geldik Aralık ayına, yılın son ayı oluyor. 2015 yılının son ayı mı kastedildi acaba, ses seda, bir açıklama yok. Kışla gibi, erkenden eve gitmeye devam ediyoruz.


Velhasıl efendim, galiba Ankaralı’nın sınavı da metrosuyla. Az daha dayanırsa erecek. Erdikten sonra da dünya işleri, metro diye derdi kalmayacak. Şikayet etmek mi lazım dayanmak mı, çok fena bir ikilem! Erecek olursak bu sefer de metroyu boşuna yapmış olacağız. Ya sabır!..

Hiç yorum yok: