20 Kasım 2015 Cuma

BAŞKENTİN GÖBEĞİNDEN KALDIRILAMAYAN MEZBELE



17.11.2015 Milliyet-Ankara Gazetesi

10 yılı aştı, İskitler’deki proje hayata geçirilemeyeli. Orası yok, Ankara’nın göbeği değil sanki. Yıkılan Demir Sanayi ve Ata Sanayi bölgeleri, başkentin göbeğinde farelere, tinercilere, fuhuşa ev sahipliği yapıyor. Alelacele Merkezi İş Alanları (MİA) diye bir proje için boşaltılan, bir kısmı yıkılan, bir kısmı kalan, sonunda ne gündüz ne gece girilebilen bir korku tüneline dönüştü bölge. Merkezi Mezbele Alanı (MMA) 11 yıldır.

Yazdığımızı biz okuyoruz
Her yıl “Bu yıl başlayacak” diye biri atıyor lafı ortaya, söz uçuyor fakat söyleyen unutsa da kalan yazılardan, aradan 11 yıl geçtiğini çıkarabiliyoruz. Bir ülkenin başkentinin göbeği, farelere, tinercilere ve fuhuşa tahsis edilmiş, 11 yıl kimse bu tahsisten rahatsızlık duymamıştı. Hatta bir Vali Yardımcımız bile bölgedeki fuhuşu bize şikayet etme gereği duymuş, biz de 12 Aralık 2014 tarihli ‘Fuhuş Nereye Gitti’ başlıklı köşemizde, yer vermiştik talebine. Orada da dediğimiz gibi; yazdığımızı, yine biz okuduk.

Turist mi götürsek?
Vallahi aslında Parisliler gibi turist mi götürsek İskitler’e? Parisliler, koca kamyonların içinde oyuncak araba gibi kaldığı kanalizasyonlarını gezdiriyor turistlere, biz de ‘2015 Yılında Bir Başkentin Sıradışı Merkezi’ diye İskitler’e götürelim. “Bunu nasıl başarıyorsunuz?” diye şaşırmayacak turistin alnını karışlayalım. Bir de gelenler dünyaya ilan edip, turist akınına uğramayalım mı! Gelmişken ANKAPark’a da giderler, gelsin paralar!

Yayılan bir kara leke
Ankara, gerçekten yatırımlar önceliğini bir plan içinde yapabilen bir kent değil. Bir yanda çok uçuk, ihtiyaç sırasında çok gerilerde bir projeye yatırım yapıyor, öte yanda kentin merkezi, yıllarca izbe, mezbelelik bırakılabiliyor. Çevre kirliliği dahil, her türlü pisliği mıknatıs gibi çeken bir merkez hem de. Ulus’a ve çevre mahallelere de bulaşan, yavaş yavaş yayılan bir kara leke.

Olmaması gerekenlerin, olması gerekenlerden daha çok olduğu bir başkent Ankara. Plansızlığı nedeniyle ayar tutmuyor. Tabii ‘iyi’ diye yapılanın da kıymeti olmuyor bütünlük olmadığı için. Bir kentsel dönüşüm furyasıdır tutturduk, onun da çoğunu boş arazilere uygulayarak kendimizi kandırıyoruz. Bu yandaysa ilk dönüşecek yerlerin çoğu ki işte biri de 11 yıl başıboş kalan Demir ve Ata Sanayi bölgesi, gelmeyen sırasında dönüşmeyi bekliyor. Kafa dönüşmeyince kent de böyle dönüşüyor işte.

Hiç yorum yok: