21 Kasım 2015 Cumartesi

VALİLİĞİN YENİ İNTERNET SAYFASI



20.11.2015 Milliyet-Ankara Gazetesi


Anadolu'daki insan karakterli ilk fosil primat kalıntıları, Fikret Ozansoy tarafından Ankara'da bulunmuş ve ‘Ankara Pithecus Meteai Ozansoy’ adı verilmiştir.” 
Ekleme yapalım; goril, orangutan, şempanze gibi kuyruksuz maymunların özelliklerini, tek bir vücutta toplayan bu türe ‘Ankara Maymunu’ deniyor ve nesli tükeneli çok olmuş. 1957 yılında, Kızılcahamam Sinaptepe’de bulunmuştur.



Ankara Valiliği’nin internet sayfası yenilenmiş, daha modern ve bilgiye kolay ulaşılabilir hale gelmiş. Yalnız henüz sayfanın hazırlık aşaması devam ediyor galiba. Giriş cümlemizdeki alıntıyı, ne var ne yok diye sayfalara bakarken ‘Ankaranın Kısa Tarihi’ bölümünde okuduk. ‘..nın’ ayrılıp, ‘Ankara’nın’ diye yazılmalı, önce onu gördük.



Denetimden geçmemiş

Kısa tarihçe, Haluk Sargın’ın ‘Antik Ankara’ kitabından alınmış. Ancak hiçbir yazım denetiminden geçirilmeden konan yazıda, hatalar artarak çoğalıyor. Oraya konan ya da basına haber amaçlı gönderilen her satırın, defalarca kontrolden geçtiğini bildiğimiz için bizim de şaşkınlığımız da artarak çoğaldı. Ayrıca başkentin Valiliği’nin internet sayfasına konacak tarihi dahil tüm bilgilerin, konunun uzmanlarından oluşan küçük bir komisyonun kontrolünde olması gerekir diye biliyoruz biz. Resmi kurumlarda doğrudan alıntı yapmak, her zaman risklidir.



Daha ne ilkleri özellikleri var

Mesela ‘Ankara Hakkında Bunları Biliyor Muydunuz’ diye çok güzel bir bölüm konmuş, gelin görün ki çalakalem yazılmış adeta. Dahası, doğru uzmanlardan oluşan komisyon, daha ne ilkler, özellikler eklerdi bilmediğimiz.



Ankara Hakkında Detaylı Bilgi’ bölümü, doğup büyüdüğü kentin Kalesi’ne bile bir kere gitmeyenlere çok faydalı olabilirdi. Ancak 'Tarihi ve Kültürel Değerler, Ankara Evleri, Ankara Mutfağı, Gezi ve Mesire Yerleri, Ankara’nın Sembolleri' gibi başlıkların içi, zayıf denemeyecek kadar yetersiz kalmış.



Tek tek ilçelerin işlendiği sayfalardaki renk cümbüşüne bürünmüş haritalar ise büyütülemediği için cümbüşlüğüyle kalıyor. Renkleri ayırmak dışında hiç anlaşılmayan şekillerden ibaret.



Şekil tamam

Bunların yanında internet sayfasının bazı linkleri açılmıyor ya da başlığın içeriği yok.



Yani efendim, şeklen olması gerektiği gibi bir internet sayfası olmuş ama Valiliğe yakışır önem ve özen eksikliği göze batıyor. Hele uzmanı, eksikler düzeltilmeden görmesin. Eğer hazırlık aşamasındaysa bahaneden sayılmaz, “Bitmeden niye herkesin kullanımına açtınız o zaman?” diye sorucudur Ankaralı.


Bize de “Peki Ankara Maymunu ne alaka, yazıya giriş yaptın?” diye sorabilir başkentliler. Kendini Kale burçlarına konmuş baykuşla bir tutan bizi de üzüyor tabii bu acemilikler. “Kentin tarihi birikimine bak, geldiğin noktaya bak. Süzüp, damıttığın bu mudur?” diyesi geliyor insanın.

(Yazının çıktığı sabah Ankara'nın Kısa Tarihi Bölümü elden geçirilmişti fakat birçok hata hala yerinde duruyordu)

Hiç yorum yok: