2 Temmuz 2013 Salı

YUMURTLADIĞI KADAR GIDAKLAMIYOR


02.07.2013 Milliyet-Ankara Gazetesi



Ortadoğu Teknik Üniversitesi(ODTÜ) Rektörü Ahmet Acar söylemiş, “Yumurtladığı kadar gıdaklamıyor Ankara” demiş bir toplantıda. Çok güzel söylemiş. Her işinde böyle Ankara; çok yumurtalar yumurtluyor ama yumurtalarının reklamını yapmak, marifetini duyurmak için gıdaklamayı beceremiyor. Daha yumurtlamadan “Yumurtlayacağım” diye gıdaklayanların gürültüsü bile Ankara’dan yüksek çıkıyor. Yumurtalarından haberdar etmeyince, gıdaklayanların sesine gidiyor herkes. Yumurtalarından çıkan civcivler, bazen bu yüzden ilgisizlikten ölüyor. Ya da akıllı birileri, gözümüzün içine baka baka, yumurtaları altımızdan çekip, alıyor. “Yumurtladığı kadar gıdaklamayan Ankara” özetini, bütün Ankara tarihine mal etsek yeridir.



Uzmanlarla açık oturum

Ankara Kulübü, Haziran ayını yolcu etmeden hemen önce 29’unda, Bilim Teknoloji ve Bilişim Başkenti Ankara başlıklı bir açık oturum gerçekleştirdi. Oturuma ODTÜ Teknokent Genel Müdürü aynı zamanda Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneği(TGBD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa İhsan Kızıltaş, Bilkent CYBERPARK Genel Müdürü Canan Çakmakçı, Gazi Teknopark Genel Müdürü Hanzade Sarıçiçek ve Kalkınma Bakanlığı İzleme, Değerlendirme ve Analiz Dairesi Başkanı ve Bilgi Teknolojileri Derneği Genel Sekreteri Kamil Taşçı katıldı. Naçizane bendenizi de oturum başkanı yaptılar. Oturum başkanlığımın, derin bilgi sahibi olmaktan öte, çok gıdaklamamla alakası olduğu kanaatindeyim; 2 yılı aşkın süredir, dilimizde tüy bitti “Bilişim Vadisi Ankara’ya kurulmalıdır” demekten.



Aynı noktaya geliyoruz

Bir kez daha dinledik uzmanlarını, döndük dolaştık bir kez daha aynı noktaya geldik; “Bilişim Vadisi için en uygun bölge ve kent, Ankara’dır.” Aynı ‘Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Bilişim Vadisi Raporu’nda olduğu gibi. Bu raporu da ezici çoğunluğu İstanbul üniversiteleri ve kurumları tarafından oluşturulan heyet hazırlamış, “Ankara” demiştir. Üstelik ileri teknoloji işletmelerinin yıllık ciro gelişmelerine göre seçilen bölgeler karşılaştırıldığında, Ankara ve İzmir’de olumlu bir gelişme eğilimi gözlenirken İstanbul’da, bir düşüş var ve sürüyor. Bursa ve Kocaeli bölgelerinde ise ileri teknoloji firmaları, oldukça geride kalıyormuş.



Hala gıdaklamıyor

Yazmakla köşemize sığmayacak verilerlerde, insan kaynakları, üniversite ve araştırma altyapısı, teknoloji geliştirme bölgeleri, ileri teknoloji şirketleriyle Ankara zaten şu an bile Türkiye’nin Bilişim Vadisi’ymiş. Niye taş üstüne taş ekleyeceğimize binayı yarım bırakıyoruz, daha kimse açıklayamadı bunu bize. “Yeni atılımlar yapabilmek, prangaların bir kısmından daha kurutulabilmek için niye 1 buçuk yıldır Teknokentler Yeni Uygulama Yönetmeliği bekleniyor” diyordum. Siyasilerin hesapları, bizim dönüp dolaşıp geldiğimiz yerden, Ankara’dan geçmiyor belki de. Tarihi bir dönemeçte, kocaman bir zaman kaybı için, oturmuş, hiç konuşmadan, birbirimize bakıyoruz. Ve hala gıdaklamıyor Ankara!

Hiç yorum yok: