13 Mart 2018 Salı

AYAŞ’IN YANITLARI



13.03.2018 Milliyet - Ankara Gazetesi

Birikmiş Ayaş şikayetleri üzerine yazmıştık. Kovayı taşıran son damla, boş, kendi haline bırakılmış, yıkılmaya yüz tutan güzelim Ayaş evlerinden bazılarının yıkıldığı bilgisiydi. Ayrıca özgün Arnavut kaldırımı yollar sökülüyor, kilit taşı döşeniyordu.

20 Şubat 2018 tarihli ‘Ayaş Niye Geri Vitese Taktı?’ başlıklı köşe yazımıza, Ayaş Belediyesi’nden yanıt geldi. Demişler ki:

- Fotoğrafını paylaştığınız iki ev yıkılmamıştır.

Fotoğraflarını da göndermişler. Doğru onlar yıkılan evler değil, aynı sokaktaki yıkılmaya yüz tutan diğer evlerdi. Yıkılan evlerin yeri, kilit taşlı otopark olmuş, evler yoktu zaten. Biz, Ankara 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün yıkılma iznini sorduğu teknik tabirle ‘106 ada, 9 ve 10 parsel’deki evleri sormuştuk.
Yıkılan Remzi Paşa Konağı


Fotoğraf hatası
O evlerden biri de İncipınarı Sokak’taki Remzi Paşa Konağı’ydı. Doğrudur, altına adını yazdığımız bina o bina değil, yanlış fotoğraf bizim hatamız. Doğrusunu yayınlıyoruz. Ancak kilit taşları da dahil, yıkım ve değiştirme izni alındığına ilişkin bilgiye yer verilmemiş yanıtta.

- “Otopark sorununa çözüm için çarşı merkezine yapılan otopark için hiçbir tarihi ev yıkılmamıştır” denmiş..

Bizim yazımızda öyle bir konu yok. Yıkılan evin yerinin otoparka dönüşmesini göstermiştik fotoğrafta, çarşıdaki otoparkı hiç konu etmedik.

- “Durdurulan proje yok, hepsi tüm hızıyla devam ediyor. Ankara Üniversitesi Ayaş Meslek Yüksekokulu, 2017-2018 eğitim öğretim yılına kapılarını açtı. 75 yataklı Ayaş Devlet Hastanesi’nin inşaatı başladı” denmiş..

Projeler devam
Haklılar, devam ettiğini biliyoruz. Açıklayıcı bir cümle koymalıydık çünkü oradaki atıf, bir önceki Belediye Başkanı’yla yaşanan çekişmeye işaret etmek içindi. Bu çekişmeden Ayaş zararlı çıkmak üzereydi ve 9 Mayıs 2017’de ‘Olan Ayaş’a Oluyor’ yazısını laf olsun diye yazmamıştık.

Ya da örneğin Gölet Projesi’nin yeniden akarsuya çevrilmesine projeyi yapanlar da anlam verememiş, değiştirmek zorunda kalmışlar, ‘niye’sini, biz de merak ediyoruz.

- “Belediyemiz tarafından tespit edilen tarihi konaklar, Ankara Valimiz Ercan Topaca’nın ilçemizde yapmış olduğu incelemeler sonucu destekleri ve işbirliğiyle tarihi evlerin restorasyon çalışmaları başlatılmıştır” denmiş..
Yıkılan evlerin yeri otoparka dönüşüyor
Yıkımlar izinli mi?
Bizim de arzu ettiğimiz bu zaten. Tarihi Ayaş evlerine sahip çıkılması ve turizme kazandırılması. Ancak İncipınarı Sokak’taki yıkılan iki evin Koruma Kurulu iznine ek olarak Dibek Sokak 2 numaradaki evi de ekleyerek tekrar soralım; bu yıkımlar, izinli mi yapıldı? Ankara 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, verdiği iznin bilgi ve belgelerini, niye sizden istesin?

Ayaş Belediyesi’nin sabırlı yanıtı ve uyarılarına teşekkür eder, daha soracağımız pek çok soruyu, yeri geldiğince iletmeye çalışacağımızı belirmek isteriz.

Hiç yorum yok: