2 Temmuz 2016 Cumartesi

TURİZM ALGIMIZ


01.07.2016 Milliyet - Ankara Gazetesi


Anıtkabir’le seçimler olmasa geleni gideni olmayacak başkentin. Yerli ya da yabancı, turist kavramı oluşturulamıyor başkentlinin kafasında. Kendi kendine, kendi başının çaresine bakan turlar ve turistler, hasbelkader kazara Ankara’yı ziyarete gelmiş gibi dolaşıp gidiyor şehirden. Otel yapmak dışında hiçbir turizm altyapımız yok. Diplomatlarla vize almaya gelenleri, bir de aktarmalı havayolu yolcularını turistten sayıyor, onları da geldiğine geleceğine, gezdiğine gezeceğine pişman ediyoruz zaten.

Sezon öncesi uyarıları
Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü’nden, 81 il valiliğine olduğu gibi Ankara Valiliği’ne de 10 Haziran 2016 tarihli yazı gönderiliyor. Konu; (Turizmde) Yoğun Sezondan Önce Alınması Gerekli Tedbirler. 17 Nisan 2012 tarihli 85297 sayılı bu yazı, belli ki her yıl tekrarlanıyor. Ancak Genel Müdürlük hazır yazıyı Haziran’ın 10’unda yolluyor, Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü 13’ünde işletmelere aktarmaya başlıyor, bazı işletmeciler yazıyı, 30 Haziran’da görebiliyor.

Birçok ilde sezonun ortası gelmiş, Ankara’da 2 ay geçmiş, çok faideli uyarılar içeren ‘Yoğun Sezondan Önce..’ ibareli yazı geliyor. İşletmeci bakıyor, bir de etrafına bakıyor, “Komşu pansiyonun işi kesin bu, işletmemizi işletiyor” şeklinde şüpheye kapılıyor. Tarih itibarıyla çıktığı kaynaktan ulaştığı son adrese kadar, aleni işletme kastıyla gönderildiğini düşündürecek hissiyata gark ediyor okuyanı çünkü. Belki en geç Mart ki bazı iller için o tarih bile geç, yollanması gereken yazı, Haziran’ın sonunda işletmecilerin elinde oluyor.

Bir maddeye takıldık
Ankara’da hiç şaşırmayız böyle şeylere biz. Turizm de turist de yok nasılsa. Bir avuç tur Kapadokya ya da İstanbul’a geçerken uğruyordu, onlar da sanki bizim kaçırdıklarımız yetmezmiş gibi, son patlamaların ardından birer birer iptal etti turlarını. Sen ben bizim oğlan, birbirimizi ağırlıyoruz bu yıl da.

Yazıda gerçekten çok faydalı uyarılar var, rehberinden ulaşımına, kılık kıyafetten çevre kirliliğine, fiyat ve temizlik denetiminden güvenlik konularına kadar her şeye değiniliyor. Atık yağlar, piller bile düşünülmüş. Uygulasak memleketin her köşesi, turizm cennetinden geçilmez. Bizim gözümüz, bir maddeye takıldı kaldı. Şöyle diyor:
Kış şartları nedeniyle bozulan şehiriçi yolların, kaldırımların ve su, elektrik, telefon, kanalizasyon ve bunun gibi altyapı çalışmalarıyla ilgili bakım ve onarımların, yoğun sezondan önce yapılması..
Kale meydan düzenlemesi Haziran'da başladı
Ne biçim uygulardık!
Tüh, yazı geç gönderilmese iyiydi ya! Biz, Ankara Kalesi’nde 6 yıldır bitmeyen altyapı çalışmalarını tam sezonun ortasında başlatıyor, turizm sezonuyla bitiriyoruz. Yazının dediklerini hiç taktığımız yok. Bu yıl da aynen devam ediyoruz mesela. Ve bu 6 yılın her birinde, toz toprak ve otopark sorunu nedeniyle yeni tur iptalleriyle karşılaşıyorduk zaten. Yazı geç geldiği için miydi acaba?
Düzenleme, 2-3 işçiyle bu yazı da bitirir
İstanbul’a, Antalya’ya, Ege koylarına turist gelmeyince turist duasına çıkıldı ama bir de Ankara’nın halini düşünün; duasına çıkılacak turizmi bile yok. Meğer yazı geç geliyormuş, ondanmış. İdrak edene kadar sezon kapanıyormuş. 

Bakanlık’tan İl Müdürlüğü’ne, yerel yönetiminden işletmecisine, turizm algımızı takdimimizdir. Uyarılar 10 numara ama... Bir de turizm olsa Şam’da kayısı, ne biçim uygulardık vallahi!

Hiç yorum yok: