24 Ekim 2017 Salı

ODTÜ ORMANI DEVAM



24.10.2017 Milliyet - Ankara Gazetesi

ODTÜ Ormanı’ndan geçen yolla ilgili yazılarımıza Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) açıklamaları eşlik etmeye devam ediyor. 21 Ekim tarihli ‘ODTÜ Ormanı Daha Çok Su Kaldırır 1’ başlıklı yazımıza gönderilen açıklama ve yeni sorularımızı paylaşıyoruz:

“6831 sayılı Orman Kanunu kapsamında Hususi Ormanlar ve Hükmi Şahsiyeti Haiz Amme Müesseselerine Ait Ormanlar Yönetmeliği gereğince ‘.. Bakanlıkça verilecek izinlerde Genel Müdürlükçe belirlenen yükümlülüklerden orman sahibi ile izin sahibinin müştereken ve müteselsilen sorumlu olmalarından dolayı orman sahibi (ODTÜ) ve izin sahibi (Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı)  arasında düzenlenen protokol ve taahhütname senedinin taraflarca Ankara Orman İşletme Müdürlüğümüze ulaştırmaları sonucu izin sahası 08.09.2017 tarihinde orman sahibi (ODTÜ) ve izin sahibi (Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı)‘ ne saha teslimi yapılmıştır..’

Cümlesinde Olur 22 Ağustos 2017 tarihinde verilmiş olup 8 Eylül 2017 tarihinde ise saha teslimi yapılmıştır. 8 Eylül 2017 tarihi protokolün hazırlandığı tarih olmayıp, tarafların hazırladıkları protokol ve taahhütnamenin ilgili birimimize ulaştırmaları sonucu sahanın teslim tarihidir.”
Seçenek olduğu halde girilen ODTÜ Ormanı
Kaç protokol var?
- Öncelikle ODTÜ Rektörlüğü ile Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) arasında imzalanan protokol 08 Eylül 2017 tarihli ancak bu açıklamada “..8 Eylül 2017 tarihi protokolün hazırlandığı tarih olmayıpdenerek ilk soruya meydan veriyor: Bizim elimizdeki protokol 8 Eylül tarihli, yani birkaç protokol mü var o zaman? ODTÜ, ABB ve bizi yanıtlayan OGM, bunu niye açıklamadı?

- Ankara Büyükşehir Belediyesi, yol yapmak üzere başvuruyu yalnızca OGM’ye mi yoksa ormanın asıl sahibi ODTÜ Rektörlüğü’ne mi yapmıştır? OGM’ye başvurması gereken ODTÜ Rektörlüğü ama böyle bir ifade görülmüyor protokolde de OGM’nin açıklamalarında da. Var ise eğer o zaman başvuru tarihi nedir, izin istenen saha ne kadardır ve krokisi var mıdır? Ayrıca protokole dayanak olarak OGM’nin ‘olur’ u gösterilmeliydi lakin bize yolladığınız açıklama sayesinde öğrendik daha önce ‘olur’ verildiğini.

Hangi zarurete dayanarak?
- 6831 Sayılı Orman Kanunu’na göre verilecek izinlerde ‘kamu yararı’ ya da ‘zorunluluk’ olması gerektiği yer alıyor. ODTÜ Rektörlüğü Büyükşehir Belediyesi’ne, İhsan Doğramacı Bulvarı’nın genişletilmesini önermişti. Böylelikle daha az orman alanı zarar görecek ve yol yapılabilecekti. “OGM yetkilileri, ormanın ortasında yol geçirilmesine ilişkin nasıl bir ‘zaruret’ görmüştür?” bir başka sorumuz.

- Protokolün 08 Eylül 2017 tarihinde imzalandığı, aynı gün Orman İşletme Müdürlüğü’ne ulaştırıldığı ve saha teslimi yapıldığı belirtiliyor. Türk bürokrasisinde görmeye alışık olmadığımız bir nevi ışık hızıyla yapılan işlem, vatandaş olarak tabii ki göğsümüzü kabartmıştır!

4 yorum:

Adsız dedi ki...

2b arazisi oldugu icin agaclar sökülmüştür.

Adsız dedi ki...

Odtü rektörünü bir zahmet arayıp bu yazdıklarınızı doğrulatsaydınız.Utanacaktın yazdıklarına.

Adsız dedi ki...

https://m.bianet.org/bianet/cevre/189864-odtu-yollarindaki-buyuk-sir-bu-sorular-yanit-bulursa-aydinlanacak

f1emre dedi ki...

Merhaba Adsiz kisi...