19 Haziran 2018 Salı

GAR DA GİDİYOR BİR HAMLEDE


19.06.2018 Milliyet - Ankara Gazetesi

1960’ların başı... Mesai 4 buçukta başlıyor. İki simitçi bindiği için Sincan’dan mesaiye yetişiyor gişeci. Zorunlu değil ama görev aşkı, müdür Mehmet Ertugay da geliyor o saatte. Gar’a yetişiyorlar iki simitçi binebilsin diye.
Remzi Karagöz anlatıyor

Ekim 2014’deki söyleşimizde Remzi Karagöz, “..Banliyö ile gelirdik. Banliyö, buharlı trendi o zaman. Sincan’dan, 45 dakikada gelirdi. Çok arıza yapardı. Sincan’dan gelmek için başka çare yoktu, yola çıkıp kamyon bekleyeceksiniz yoksa. Ama o 2 kişi için nasıl geldiğimizi bilseniz; bazen sabah 3 buçuk gibi Sincan’dan kum kamyonları, ne bulursak gelmeye çalışırdık. O da gelir mi gelmez mi belli olmazki. 1 yıl böyleydi, 1 yıl sonra nöbetçi için yatakhanede yer ayırtılmaya başlandı. Bir de eve dönüşü var tabii..” diye anlatmıştı genç gişeciliğini. Demiryolcuların hizmet sorumluluğu bir başka.
Demiryolu lojmanları
Bir kültür oluşturulmuştu
Gar yanındaki lojmana taşındığında, güzel bir çevrede, güzel insanlar arasına gelmiş oldu. “İşimiz nedeniyle sosyal etkinlik mümkün olmuyordu. Ama akşamları ya bahçelerde ya da kışın evlerde, en alt kademeden en üste, beraber olurduk” diyordu Karagöz. Ast-üst ilişkisinden çok bu beraberlik besliyordu özverili çalışmayı. Bugün çoğu yaşatılan bir kültür oluşturmuştu demiryolcular.

Direksiyon Binası da var
1892’de yapılan, Cumhuriyet’in kuruluşuna şahitlik etmiş Direksiyon Binası da bu yerleşke içinde. 27 arlık 1919’da Mustafa Kemal ve arkadaşlarının konakladığı ve karargah yaptığı bina.
Direksiyon Binası
1920-1922 arası Milli Mücadele karargahlarından..
Kurtuluş Savaşı’nın harekat planlarının hazırlandığı..
21 Ekim 1921’de Fransa ile yapılan Ankara Antlaşması’nın imzalandığı..
23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kurulmasının, 23 Nisan’ın Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanma kararının alındığı..
Ulu önderin "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" sözünü dillendirdiği binadır Direksiyon Binası.
24 Aralık 1964’te, içinde Mustafa Kemal’in tıraş takımları gibi özel eşyalarının da olduğu müzeye dönüştürülerek dinlenmeye alınmıştı.

Tarihi binaları, lojmanları, kreşleri, yeşil alanları ve Direksiyon Binası’yla 49 bin 367 metrekarelik bu yerleşke, bir firmaya verildi.

Bitince ne olacak?
Alan, mimari, mekan, duygu hafızamız kadar demiryolcuların oluşturduğu kültürün de ortasına indirilen balyoz darbesi bir karar. Sersemletici değil, öldürücü bir darbe.

Cumhuriyet’in başkenti, birer birer eserlerinden edilerek, daha ne kadar rant arazisi muamelesi görecek acaba?

Peki hepsi bitince ne olacak?

Not: Başkent Dayanışması, Ankara Garı’na sahip çıkmak için bugün 12.30’da buluşmaya davet ediyor Ankaralılar’ı.
Dayanışma ile vefa, Demiryolları Emeklileri Derneği'nde devam ediyor -Ekim 2014-

Hiç yorum yok: