24 Ağustos 2013 Cumartesi

MÜZİKÇİLER ÇARŞISI TOPARLANSIN


23.08.2013 Milliyet-Ankara Gazetesi



Böyle bir marifet, nasıl olur da Ankara’nın özellikleri arasında sayılmaz?” demiş, çok güzel bir yanıt almıştık; Türkiye’nin tek yetki belgeli bağlama ustası Mehmet Ali Çetinkaya, “Sadece bağlama değil, her türlü müzik aleti yapabilen ustalarla doludur Ankara. Usta yapıyor, devleti, milleti bilecek kıymetini” demişti. Başta bağlama olmak üzere bütün müzik aleti üreten ve satanların Müzikçiler Çarşısı dağılmak üzereyken sormuş, bu yanıtı almıştık. Henüz dağılmadı ama teker teker kopuşlar başladı semtten. Bir markasıdır ama markalarının içinde sayılmaz Ankara’nın. Müzikçiler Çarşısı’nda, müzikçilerin ve devletin ortak ilgisizliği yüzünden, bir değer daha elimizden kaymak üzere.



Bir Ankara markası

Türkiye’nin en iyi bağlama yapım ustaları, Ankara’dadır ya da Ankara’dan gitmiştir. Bağlama, bugünküne en yakın haline Ankara’da evrilmiştir. Yusuf usta efsanesi, hiç terk etmez bağlama atölyelerini, ustaların tepesindedir. Bağlamaya bugünkü sesini, tınısını veren ustadır. Çok değil, 50-60 yıl  öncesi. Ustalık zor, ustaların usta saydıklarından da 5-6 tane kaldı Ankara’da. Yeni nesilden kendine usta diyen çok ama usta gibi ustalar, Mehmet Ali Çetinkaya’yı işaret etmişti sözbirliği etmişçesine. Daha çok kazanmak için İstanbul’a, İzmir’e giden bazı ustaların, sürümden kazanma işini sevmeyip, tekrar Ankara’ya döndüklerini anlatmışlardı. Markanın altı boş değil yani, bir geleneği, göreneği, kültürü var henüz ölmemiş. Ankara bağlamanın başkenti, Hamamönü, müzik aletlerinin başsemtidir. Başka ülkede olsa turistten geçilmez, biz dağılışını izliyor, adeta bekliyoruz.



Başkan patladı!

Evvelki gün Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki ile Altındağ’ı konuşmaya gitmiştik. Hamamönü’nde buluştuk. Gezerken sokaklarda, Müzikçiler Çarşısı’nı sordum; “Ne olacak halleri, dağılıp gidecekler mi?” diye. Aman bir söyledim bin işittim! “Ali bey, Müzikçiler Çarşısı ve ustalarının, Hamamönü için değerini biz de çok iyi biliyoruz. Biz de onları bir yerde toplama düşüncesindeyiz. Hamamönü’nün yeni düzenlemesi içinde, onları da bu dokunun içinde korumamız lazım. Kaç kez kapı önünde karşılaşıp, şikayetlerini ilettiler, ‘Ziyaretinize geleceğiz’ dediler, bir kişi bile kapıyı çalmadı daha!" diye ünledi Veysel Tiryaki. Başkan anlatırken göz kararı Hamamönü’yle Altındağ Belediyesi arasındaki mesafeyi ölçmeye çalıştım; dolanarak 100, kestirmeden 50 adım çıkardım.



Sahipsiz, gitti gidecek

Kültür Bakanlığı kendi haline bırakmış, Belediye muhatap bulamıyorum diyor, müzikçiler birlik olamamış. Bir dernek deneyimleri var, 3 yılda pes etmiş kuranlar. Ortada, ülke çapında ciddi bir değer, bir marka var ama kentin göbeğinde görünmez olmuş sanki. 50-60 civarında dükkanın dağıldığı çarşı, Ankara’nın pek çok değeri gibi, kaybolup gitti gidecek. Çarşının, iki yandan toparlanması gerekiyor; hem resmi kurumların hem de esnafın el atması gerekiyor.



Çok güzel toplantı, konferans salonları var Hamamönü’nün ortasında. Belediyeden daha yakın! Kanaatimce Kültür Bakanlığı, Valilik, Belediye ve esnaf baş başa, çok güzel toplantılar, bu salonlardan başlayabilir. Bir kere başlayınca kapıdan her çıkışta, bir sorun daha içeride bırakılmış, çözülmüş olabilir.

Hiç yorum yok: