3 Ağustos 2013 Cumartesi

ODTÜ (ATATÜRK) ORMANI


02.08.2013 Milliyet-Ankara Gazetesi



Birşeyler oldu Ankara’ya; birkaç aydır zor bela büyümüş ağaçlarını kaybedişini izliyoruz. Yeşillendirmesi zor iklimde, binbir emekle büyütülmüş ağaçları, bir gerekçeye dayandırılarak kesiliyor biçiliyor, en sonunda yakıldığını da  gördük. İstanbul’un rantçısı meşhur, yeşil bırakmadılar 3 denizin nemini alan o güzelim şehirde ama Ankara, hem yeşile aç hem de yeşilin kıymetini bilecek bilinçli insanların yaşadığı bir şehirdi. Sözbirliği etmişçesine ne oldu da birden her güne bir ağaç katliamı sığdırıyoruz, anlayamadık. En son ODTÜ Ormanı’ndaki yangın yaktı yüreğimizi. Aynı anda 2 yerde çıktı, söndürüldükten hemen sonra yine aynı anda 2 yerde daha çıktı. Dile kolay; 30 hektar yandı bir çırpıda. 300 dönüm ya da 300 bin metrekare. Her ağacı çok değerli bozkır ikliminde.



1960’lardan beri

ODTÜ Ormanı, Atatürk Orman Çiftliği’nden sonra, gözünün içine baktığımız birkaç parça yeşilliğinden biri Ankara’nın. Askeri birliklerin de yardımıyla 1960’lı yıllarda, Orman Genel Müdürlüğü tarafından oluşturuldu. Adı “Atatürk Ormanı”dır. Ankara’nın doğal koşullarına uygun, son derece başarılı bir ağaçlandırma çalışmasıdır. Başarısını, orman mühendisleri onaylıyor ancak yönetilişi konusunda aynı iyimserliği taşımıyorlar. Karamsarlık nedenlerini şöyle sıralıyorlar:



Atatürk Ormanı’ndaki hatalar

- Ormanın doğal yapısı, bazı kuruluşlara yapılan arazi tahsisleriyle bozulmuştur.

- ‘Sosyal tesis’ yapacağız diye göl manzaralı güney yamaçlarında, yüzlerce ağaç kesilmiştir.

- Kuraklık dönemlerinde, uyarılara karşın, ağaçların kurumasına yol açan ‘çambitleri’yle etkin bir savaşım yapılmamıştır.

- Yıllarca otlarının kuruduğu dönemlerde ot temizliği, ‘orman bakım’ çalışmaları kapsamında aralama ve budama işleri yapılmamıştır. Tüm uyarılara karşın ancak yakın geçmişte, o da kısmen ve üstünkörü yapılabilmiştir.

- Yangın söndürme amaçlı uzman görevlendirilmesine önem verilmemiş, çıkan yangınlar, adeta koşuşturmalarla söndürülmeye çalışılmıştır.

- En azında belirli bir kısmı, doğal dokuyu bozmadan donatılıp, Ankaralılar’ın denetimli yararlanmasına açılmamıştır. Dolayısıyla Atatürk Ormanı, Ankaralılar’ın olamamış, izinsiz denetimsiz, rasgele yararlanmalara yol açılmıştır.

- 2007 yılında yanan yerler, akıl almaz biçimde yanlış ağaç türleriyle ağaçlandırılmıştır.



Çiftlik gibi ayna olacak

Böyle diyor uzmanları. Yeşil konusunda tanıdığım çok uzman var, yöneticilerimiz isterse her yıl sınıflar dolusu orman mühendisi mezun veriyoruz, bana anlattıklarını onlara da anlatabilirler. Doğal bir düzeni olan, doğayı düzenleyen ormanla park yapmak aynı şey değildir. Parklar, doğa için, ormanla aynı işlevi görmezler. Hele o parklara, göze hoş geliyor diye, tamamen yabancı ağaçlar ve bitkiler dikiyorsanız bırakın ormanla kıyaslamayı bilin ki en kısa zamanda o ağaçlar ve bitkilerden de olacaksınız. Bölgenin kendine özgü doğal yapısını bozmanız da cabası olacak. Atatürk (ODTÜ) Ormanı da  Atatürk Orman Çiftliği gibi, tabii ki yapılanların aynası olacak.

Hiç yorum yok: