23 Aralık 2013 Pazartesi

SİS TRENİ YUTMASIN


20.12.2013 Milliyet-Ankara Gazetesi



Ortalık, yine sislenip, puslanıyor. Baş döndürücü gelişmeler, açık kalmış pencereden vuran fırtına gibi bir anda ülkenin gündemine doldu. Yine her şey uçuşmaya başladı, o pencere kapanmadan da ortalığın durulacağı yok.



Bu rüzgara kapılıp, savrulmadan, özenle korumamız gereken hayati projelerimiz var. Bunlar duraksamaya, aksiliğe tahammülü olmayan projeler. Belki 100 hatta 150 yıl geciktiğimiz işler bunlar. Sise, kargaşaya karıştırmadan, vargücümüzle çalışmamız gereken işler. Örneğin…



Yerli tren
Gündemin altüst olduğu gün bir haber gümbürtüye gitti; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın, tamamen kendi akıl ve fikrimizle üreteceğimiz milli trenlerin 2018'de raylarda olacağını söylediği haber. Yerli tren üretimi, özellikle Ankara sanayisinin sabırsızlıkla beklediği en önemli projelerden biridir. Tarih verilmesi, projenin yürüdüğü, bir yol katedildiği anlamı taşıyorken gündeme tosladık.



Bu projede, Devlet Demiryolları’nın 3 fabrikası görev alacak.  Yüksek Hızlı Tren yapımını TÜLOMSAŞ, Elektirikli ve Dizel Tren setlerini TÜVASAŞ gelişmiş yük vagonlarını ise TÜDEMSAŞ'ın yapacak. İstanbul Teknik Üniversitesi ve ASELSAN’ın da yer alacağı projeye, TÜBİTAK da araştırma-geliştirme desteği sağlayacak. Bunlara ek olarak ülke çapında 400’den fazla firma, bu tren için ya parça üretecek ye da akıl.



Ankara hazır
Ümit verici bir işbirliği görüntüsü değil mi? Bu projede yol alırsak ümitlerimiz artacak, çocuklarımıza bir gelecek hazırlayacağız. Çünkü sadece içinde bulunduğumuz bölgenin bile1 trilyon dolarlık raylı sistem ihtiyacı var.



Ankara’nın sanayicileri, organize sanayi bölgeleri, 'Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi'nin(ARUS) de  oluşturulmasıyla bu projeye 3 yıldır talip, gerekli hazırlıklarını yapmış durumda. 2018 yılından önce çok hızlı, şaşırtıcı gelişmeler katetmek mümkün.



Kendimiz üretmediğimiz için, trenlerden geçtik, rayını, traversini, makasını, sinyalini bile dışarıdan almak zorunda kalıyorduk. Hatta Bakan Yıldırım’ın da tecrübe ettiği gibi, bunları, fahiş fiyatlar yanı sıra parasıyla alamadığımız günler oldu. İşte bu kısmı önemli; parasıyla istediğini alamayan duruma düşen ülke, büyük ülkeler masasında, biraz fasulyeden ülke sayılır gibi olur!



Yoğuralım şu treni
Bugün kendi rayını, traversini, makasını, sinyalini, Anadolu Tren setini, raybüsünü üretebiliyorsa Türkiye, yerli trenini de mutlaka yapıp, elalemin eline bakmaktan kurtulmalıdır. Hamur hazır, şu treni yoğurmalı artık.


Ortalık sislendi. Bir sürü değişik nedenleri varmış. Ah bu sisler, bu sisler!.. Ne zaman önümüzü görecek olsak iniveriyor yolumuza, yolumuzdan ediyor. Dünyanın gerisine düştüysek bu sisleri bekleye bekleye düştük. Yerli üretimi destekleyen pek çok proje gibi, bu treni de artık hiçbir sisin yutmasına izin vermemeliyiz.

Hiç yorum yok: