3 Aralık 2013 Salı

KAYNAKSIZ PROJELER UYARISI


03.12.2013 Milliyet-Ankara Gazetesi



Yerel seçimler için adaylar, aday adayları bir bir açıklanmaya başladı. Isınma turu kıvamında demeçlerle basın da seçim antrenmanlarına başladı yavaş yavaş. Ancak bütün adaylar açıklanmadığı için meydan soğuk henüz. Belli olan rakipler bile tedbirli, ağırdan alıyor, merdivenlerinden tek tek iniyor meydanın.



Meydan ısınmayınca rekabetin, siyasetin tadı olmuyor ama meydan ısınmadan söylenmesi gereken şeyler var, onları da gürültüye gitmeden zamanında söylemek gerek. Bunlardan biri de seçim heyecanına kapılıp, kaynağı olmayan projelere kalkışmak. Aday kazansa da kaybetse de maliyeti sonunda biz ödüyoruz çünkü.



Forumda uyarı

27 Kasım’da AK Parti Ankara İl Başkanlığı, ‘Marka Şehirler için Kent Ekonomileri Forumu’ düzenledi. Forumda, marka şehir olabilmenin koşulları konuşuldu, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, hedeflerini, projelerini anlattığı bir de sunum yaptı. Ancak foruma katılan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın sözleri, forumla ilgili haberler içinde sanki biraz geri planda kaldı.



Ali Babacan’ın, uyarı niteliğindeki sözlerine bakalım önce:

Projelerin kaynak boyutu çok önemli. Sizden özel ricam, projeler yapılacak ama hangi kaynakla? Harcama değil kaynak üretme projeleri gündeme gelsin. Bizim ekonomimiz, vergi gelirleri ile ayakta. Yapılacak her bir harcama, vatandaşın vergisi.

Yerel yönetimler, harcama yaparken hesap kitaplarına dikkat etsin. Yapılacak projelerin, sonuç getirici olması önemli. Aksi halde projeler finansal olarak sürdürülemez.



Alışık değiliz

Kentlerin hızlı büyümesiyle çevresel tahribata uğradığına da değinen Babacan, su kaynakları ve ormanları koruyacak projelere dikkat çekerek sözlerini bitirmiş. Hiç seçime yaklaşan hükümet yetkililerinden duymaya alışık olmadığımız uyarılar bunlar. Ayrıca Ankara’nın tüm ilçelerini yeni dolaşmış biri olarak altını çizdiğim bir konuya da işaret ediyor.



Yeni bir belediyecilik ve belediye başkan modeli gelişiyor Türkiye’de. Bunun Ankara bölgesindeki örneklerini, tüm ilçelerini kapsayan yazı dizimizde ele almıştık. Uçuk projeler, makyaj işlerden çok ayakları yere basan, seçim kaybetme pahasına önce altyapıyı gözeten çalışmalar yapıyor yeni model başkanlar. Altyapı bittikten sonra projelerini, ilçelerinin kabiliyetine göre bir sıraya koyuyorlar.



Bu projelerden bazılarına güçleri yetiyor, bazılarına yetmiyor. Yetmeyenlere kaynak arıyor, olmayacak dualara  “Amin” demiyorlar. Gözü karartıp, her şeyi birden yapmaya çalışmıyor, projelerini, yorganlarına göre planlıyorlar.



30 Mart 2014 sınavı
Bu bilinç yerleştiğinde yani sonu olmayan işler için parayı toprağa gömmekten vazgeçtiğimizde hem Ankara’nın hem ülkenin nasıl fırlayıp gideceğini konuştuk hep. Seçime giderken iktidar partisinin Bakanı Ali Babacan, bu yolda devam edilmesi gerektiğine işaret ediyorsa eğer, 30 Mart 2014 seçimleri, bu sınavdan geçmek için iyi bir fırsat olur herkese.


Benle de benden sonra da tufan yöneticiliği’, bu yerel seçimlerde azalarak kaybolur inşallah. Kaynakları har vurup harman savuranlardan da “Hesap bilmiyorsan niye oturdun o koltuğa” diye hesap sorulur. Bu içimizi çürüten döngüye, bir  “Dur artık” denir.

Hiç yorum yok: