1 Mayıs 2014 Perşembe

TÜRKÖZÜ İSYANDA!



29.04.2014 Milliyet-Ankara Gazetesi

Medeniyetin geciktiği semt” demiştik Türközü için. Ankara’nın ortasında ama uzak semtlerindendir. Nasıl oluyor öyle? Oluyor işte. Böyle şeyler Ankara’da çok oluyor. Göz alışmış, Ankaralılar da yöneticileri de yadırgamıyor artık. Kentin göbeğindeki sefaletten kimse rahatsız olmuyor.



Canlarına tak etmiş

Ancak Türközü sakinlerinin, artık canlarına tak etmiş. Uzun zamandır durumlarını görmemiz için bizi çağırıyorlardı, arkadaşımız Başak Ateş’le nihayet buluşmaya gittik. 6 muhtarı bir araya gelip, makineli gibi saydılar dertlerini. Aşıkpaşa Mahallesi Muhtarı Murat Özden, Aşağı İmrahor Mahallesi Muhtarı Mustafa Aytek, Orta İmrahor Mahallesi Muhtarı Osman Gençoğulları, Bademlidere Mahallesi Muhtarı Rıfat Yılmaz, Bağcılar Mahallesi Muhtarı Bektaş Bektaş, Boztepe Mahallesi Muhtarı Mustafa Söylemez’den oluşan 6 muhtar, öncelikle en temel 6 soruna çözüm bekliyorlardı.



İlginç 1 numaralı sorun

1-  Bu 6 mahallenin tam ortasına yapılan otopark, tartışmasız 1 numaraydı sorunlar içinde. DSİ’ye ait binalar yıkılmış, yerine çay bahçesi, park beklerken otopark bulmuşlar. “Hastane, iş merkezi de olur” diyorlar. Bu çevrede, oldum olası insanların zaman geçirebileceği, ailece oturup çay kahve içebilecekleri bir yer hiç olmamış biliyor musunuz? Bakın haritaya, Ankara’nın merkezinde bir semt Türközü!



Çöplüğe dönen mahalle

2-  Kentsel dönüşüm için boşaltılmış gecekondular, 2 numaralı sorun; çöp ve hurda toplama evi olmuşlar. İmrahor tarafına doğru yol kenarları çöp ve hafriyat atıklarıyla dolu. "Size hizmet vereceğiz dediler, Ankara'nın çöpünü, hurdasını yığdılar" diye hep bir ağızdan feveran ediyor muhtarlar. ‘Fareler ve İnsanlar’ın yeni baskısı, burada yazılacak böyle devam ederse.



Hırsızlık normal faaliyet

3-  Hırsızlık, günlük normal bir faaliyet; evinizden çalınanı iki ev yandaki hurdacılardan bulabilirmişsiniz? Yeni evine taşınmaya hazırlanan bir sakin, çalınan kombisini ertesi gün karşı sokaktaki bu evlerden birinde bulmuş. Ailelerin yoğun yaşadığı bir semt olduğu için uyuşturucu ticareti, kalkılamayan bir kabus gibi, her gün sokaklarını tehdit ediyor.



İşleyen ama işletilemeyen cadde

4-  Şemsettin Günaltay Caddesi’nin açılması, 4 numaralı sorunları. “İşleyen caddenin nesi açılacak?” derseniz “Kaldırımı olmayan, asfaltı bozuk iğreti bir yola cadde dememek lazım” deriz. Kırkkonaklar’a, Eymir’e kadar yaya yolu yok. Cadde boyunca herkes şikayetçi.



Otobüse hasret

5-  Otobüs, bu 6 mahalleyi neredeyse teğet geçiyor. Sabah 7 çeyrekle 8’e çeyrek kala 2 otobüs geçiyor, gün boyu başka yok. Otobüsü, yıllardır bekledikleri gibi minibüs seferleri de eksilmiş. Hem otobüsler hem minibüsler, bu mahallelere uğramadan Türközü merkezinden dönüp, gidiyor.



Yeri hazır pazarı eksik

6-  Buraya kadarı Büyükşehir Belediyesi’yle ilgiliydi bu kısmı Çankaya Belediyesi’ni ilgilendiriyor; pazar yerinin açılması. Yıllar önce bu 6 mahallenin ortasında kalan pazaryeri, yeriyle asfaltıyla yapılmış ancak açılamamış. “Açtık” denirse ertesi gün işleyecek; yeri hazır çünkü. Özellikle otobüsü, minibüsü düzensiz semtte oturanlar için pazaryeri çok önemli bir sorundur, oldum olası bu derdi çekiyorlar.



60 bin kişi etkileniyor

Türközü’nde, 6 mahallenin sözbirliği ettiği dertleri böyle. Bir kısmı kurulduğundan beri, bir kısmı 15 yıldır çözülmeyen sorunlar. 6 muhtarın hararetine bakılırsa bölge ‘alarm’ veriyor. 6 mahallenin, 32 bin civarında nüfusu var, Kırkkonaklar’la beraber 60 bini buluyor. Bir ilçe nüfusu. Başkentin göbeğinde bir ilçe insan, sesini duyuramıyor. Edepli isyana kulak vermek lazım, illa bir musibet olmasını beklemeden.

1 yorum:

meral esen dedi ki...

yazının sonuna nokta konacak kadar duyarlı bir yazı kaleme aldığız için teşekkkür ederim.Yıllardır feryad ediyoruz ama ne büyük şehir ilgili belediyeler,,, bizi duyuyor,çoluk çocuk çöp içinde yaşıyoruz,ankaranın orta yerindeki bu köyde bize bu yaşantıyı reva görenlere yazıklar olsun,, çocuklaımızın ahı onlara yeter