15 Ağustos 2015 Cumartesi

HUKUK MU YOL MU?



14.08.2015 Milliyet-Ankara Gazetesi

Kimseye ihtiyacı yok vallahi; Ankara kendi dolanacağı yumağı kendi sarabiliyor. Sonra da dolandığı yumağın içinden çıkmak için çırpınmakla geçiriyor zamanını. Yeni yumağımız Ankara Bulvarı.

Hukuka uygun plan yapmadan, sürecin sonuçlanmasını beklemeden otoban gibi yol yaptık, şimdi trafiğe kapatacağız. Mahkeme, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 1/10.000'lik Nazım İmar Planı’nı, Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’nı ve ulaşım planlarını iptal etti çünkü. Ankara 5.İdare Mahkemesi’nin iptal ettiği planlar ve projeler, Ankapark ve Cumhurbaşkanlığı yerleşkesini de içeriyor.

Bulvar’la başladı
İlk ‘Çiftlik Bulvarı’ sözünü duyunca 10 Ağustos 2011’de ‘Çiftlikle Vedalaşın’ demiştik. Sonradan ‘Ankara Bulvarı’ oldu adı. Yapıldıktan sonra gördük ki araziyi ikiye ayıracak biçimde Atatürk Orman Çiftliği’nin ortasından geçiyor otoban. Etimesgut, Sincan’a kadar kalabalık yerleşim birimlerine, hiç uğramadan. Çiftliğin ortasına, yaklaşık 20 kilometrelik küçük çaplı bir çevre yolu yaptık. Ankapark ve Cumhurbaşkanlığı yerleşkesinin sözü edilmiyordu henüz.

Sonrasında 20’ye yakın yazının bizzat konusu olan Çiftlik’te, hep hukuki ihlallere dikkati çekmeye çalıştık. İhlali aştı, hukuk faciasına dönüştü Atatürk Orman Çiftliği’ndeki uygulamalar. Bu başlıklardan bir kısmı da Ankara 5.İdare Mahkemesi’nin iptal ettiği uygulamalardı. Ankara Barosu ve ilgili meslek odaları, davalar açtı bu arada. Tam 4 yıl olmuş.

4 yılda dozer gibi
4 yılda yollar, inşaatlar, amacı dışında kullanacak kurumlara tahsisler yapıldı, koşullu tahsis edilen araziler de sanki tahsis edilen mal sahibiymiş gibi arazisini başka kurumlara sattı. Nihayetinde adeta dozerle Çiftlik’in yarıya inmiş arazisinin kalanına dokunmanın önü, açılmış oldu.

Yalnız yol konusunda Sincan ve özellikle Etimesgutlular, Ankara Bulvarı’ndan çok memnundu. Bulvar’dan toplu ulaşım olmadığı halde. Metro ve banliyö uyarlanamamış, toplu ulaşım sorununu çözememişti. Belediye otobüslerinin yetersiz ring seferleri, aksine metrodan küstürdü vatandaşı, özel araçlara, halk otobüsü ve minibüslere yönlendirdi yeniden.

İkilemli çözümler
Şimdi Büyükşehir Belediye Meclisi’nden çıkan ‘yolu kapatma’ kararıyla bir de bu konuda ikiye bölündük. Bir yanda hukuk diyenler bir yanda yol. Kendi işimiz görülecekse hukuku çiğneyebiliriz gibi bir ikileme düştük. İşte bu, tam da plansızlığın doğuracağı sonuçtur. Plansız, günübirlik çözümlerle ikilemler içinde yaşanır ancak. Kargaşanın düzenini kurmaya uğraşırsınız.

Buyurun, kendi kendimizi doladığımız yumağın içinden çıkın bakalım; hukuk mu yol mu?

Hiç yorum yok: