1 Ekim 2016 Cumartesi

ODTÜ ORMANI’NA MI GELİYOR SIRA?



30.09.10.2016 Milliyet - Ankara Gazetesi

Alzaymırlı gibi başkent, dönüp dönüp aynı şeyleri söylüyor. De ki 10 tane konusu var, usanmadan aynı konuyla ilgili sözleri, aynı üslupla söylüyor. Alzaymırlı olmayana eziyet... “Yine mi başlıyoruz” dedirtiyor her defasında, şehirde bir gelişme olmadığı hissi grip virüsü gibi yayılıyor sakinlere ve ağzını açandan karamsarlık dökülüyor sadece.

Devlet ormanı olacakmış
Başkentin alzaymır tekrarlarından biri de ODTÜ Ormanı ve Eymir Gölü’ydü. “..dü” diyoruz çünkü bu sefer bir gelişme var; Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na bağlı Orman Genel Müdürlüğü (OGM), Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nin (ODTÜ) kontrolündeki ODTÜ Ormanı'nı, ‘devlet ormanı’ ilan etmeye hazırlanıyormuş. Orman Bölge Müdürlüğü’nün raporu onaylanmış, müfettiş raporu bekleniyor.

Halka açma niyetiyle yapılıyormuş bu girişim. İçinde öncelikle acil müdahale yollarının açılacağı, halka piknik ve yürüyüş alanların oluşturulacağı, Ankaralılar'ın hafta sonları nefes alacağı bir yere dönüştürmekmiş niyet. Bir de bıktığımız tekrar; Eymir’e arabasıyla sadece ODTÜler’in bedava değil, herkesin girmesi hedefleniyormuş.
ODTÜ Ormanları (Foto: Büyükşehir Belediyesi)
Bu kez gelişme var
Eymir’in bir otopark ücreti kadar giriş ücreti var, isteyen giriyor zaten de ‘herkes bedava girsin’ bahanesi, sanki bizi düşündüğünden değil pek. Göksu gibi belediye parkları ya da otoparklarının hepsini bedava kullandırırdı yoksa devlet.

Tabii on yılların sakızı, inatlaşma konusunu ezbere bildiği için Ankaralı, bıktı, dönüp dolaşıp aynı kayıkçı kavgasını izlemek, dinlemek istemiyor. Ancak dediğimiz gibi bu kez ‘gelişme’ var. Müfettiş raporundan sonra OGM’ye geçince arazi, ne olacağını göreceğiz. 2006’da başlayıp, bir kısmı 2014’de sonlanan, Ankapark’ın devam ettiği, otoban yolların, izni alınmaya çalışılan yeni yapılaşma niyetlerinin olduğu Atatürk Orman Çiftliği, örnek olarak duruyor önümüzde.
Eymir Gölü'ne giriş serbest, arabalara değil. Servislerle taşınıyor ziyaretçiler
Açıkla ODTÜ!
Halka mesire yeri, nefes alma mekanı yaratılacaksa Çiftlik’te de yaratılabilirdi. Bir piknik masası konmadı, bir kır kahvesi yapılmadı örneğin. Yoğun betonlaşmayla parayla gireceğimiz Ankapark yapılıyor. Hem ayrıca ODTÜ Ormanı ve Eymir’den çıkan oksijen, şehre yayılmıyor da sadece ODTÜlüler soluyormuş gibi bir ima seziliyor gerekçelerde. O yüzden mi acaba? Vay sizi ODTÜlüler, havayı nerede saklıyorsunuz açıklayın!

ODTÜ Ormanı, 7 milyon metrekare. 5 milyon 427 bini Maliye Bakanlığı'na, 904 bini ODTÜ'ye, 835 bin metrekaresi de özel şahsa aitmiş. Devlet ormana zarar vermeden belirttiği konuları yapmak istemiş de ODTÜ “Hayır” mı demiş acaba? Atatürk Orman Çiftliği’nde umduğumuz olmadı, sıra ODTÜ Ormanı’yla Eymir’de olmasın? 

Memleket darbe girişimiyle sarsılmış, sarsıntısı sürüyor ki daha da epey sürecek, alzaymırlı Ankara çoktan unutmuş, bildik çekişmelerine devam ediyor kaldığı yerden.

Hiç yorum yok: