21 Ekim 2017 Cumartesi

ODTÜ ORMANI DAHA ÇOK SU KALDIRIR (1)



21.10.2017 Milliyet - Ankara Gazetesi

Bir önceki ‘ODTÜ Ormanı’nda Çiğnenen Yasalar’ yazımızda (17 Ekim 2017) yol açmak için yapılan işlemlerdeki aksaklıkları vurgulayan bir suç duyurusuna yer vermiştik. Bir güne sığmayacak pek çok işlem, Anayasa’dan başlayarak bir dizi yasa ve yönetmeliğin ihlal edilmesiyle yerine getirilmiş görünüyordu. Orman Genel Müdürlüğü (OGM), konuyla ilgili açıklamasını gönderdi. Açıklama şöyle:

“..6831 sayılı Orman Kanununun 17/4 maddesi gereği habere konu izin verilen ulaşım yolu güzergâhında Ankara Orman İşletme Şefliğimiz, 25.08.2017 tarihinde orman sahibi (ODTÜ) ve izin sahibi (Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı) yetkili teknik personelleri ile birlikte yol güzergâhında kontrol ve incelemeler yaparak etkilenecek ağaç, ağaççık, fidanların ve muhtelif çalı grubuna ait fertler işaretlenerek tespit tutanağı düzenlenmiştir.

6831 sayılı Orman Kanununun 17/4 maddesi gereği Makamın 22.08.2017 tarih ve 36 sayılı Olur’ları ile verilen izne istinaden orman sahibi (ODTÜ) ve izin sahibi (Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı) arasında düzenlenen protokol ve taahhütname senedini Ankara Orman İşletme Müdürlüğümüze ulaştırmaları sonucu izin sahası 08.09.2017 tarihinde orman sahibi (ODTÜ) ve izin sahibi (Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı)’ne saha teslimi yapılmıştır.

İzin sahası teslimi yapıldıktan sonra 25.08.2017 tarihinde yol güzergahında tespit edilen fertlerden gelişimi düzgün, formu iyi çap, boy ve kök sistemi uygun ve nitelikli muhtelif türlerden olan 297 adet ağaç, ağaççık ve fidanların nakil edilmesinin uygun olduğuna; ekonomik değeri olmayan, gelişimi ve formu bozuk, dejenere olmuş, tepe sürgünleri kırılmış,  hasta, aşırı cılız ve kurumuş toplam 3.400 adet ağaç, ağaççık, fidanların ve muhtelif çalı grubuna ait fertlerin ise sahadan kaldırılmasına karar verilmiştir.

Tespiti yapılan toplam 3.697 adet muhtelif türde ağaç, ağaççık, fidanların ve muhtelif çalı grubuna ait fertlerden 3.610 adetinin 1,30 çapı 0-7,9 cm aralığında olup amenajman planında hacimlendirilmeye konu edilmemiştir. Geriye kalan 87 adet ferdin gelişimi düzgün, formu iyi, çap, boy ve kök sistemi uygun ve nitelikli türlerden olmalarından dolayı orman sahibi ve izin sahibi tarafından tekniğine uygun olarak söküm işlemleri yapılıp tekrardan kullanılmak üzere nakil edilmiştir. Saha tesliminden sonra yapılan iş ve işlemler 09.09.2017 tarihli tutanak ile kayıt altına alınmıştır.

6831 sayılı Orman Kanununun 17/4 maddesi gereği izin verilen ulaşım yolu güzergâhında herhangi bir ağaç kesimi olmadığı gibi mevcutta tespit edilen fertlerin 1,30 çapları itibariyle amenajman planında hacimlendirilmesi yapılmadığından herhangi bir Olağanüstü Hasılat Etası Raporu söz konusu değildir..”
İtinayla sökülmüş bir ağaç!..
İlk sorularımız
Yerimiz yetmeyeceği için şu kadarını sorup, bu açıklamanın madde madde değerlendirmesini yarınki yazımıza bırakıyoruz:

- 8 Eylül 2017’de Ankara Büyükşehir Belediyesi ve ODTÜ Rektörlüğü arasında imzalan protokole ‘makam’, saha tesliminin 8 Eylül olduğunu söyleyip, 22 Ağustos 2017’de, yani yaklaşık 16 gün önce nasıl ‘olur’ verebilmiştir?
- O makam, böyle bir protokol imzalanacağını mı biliyordu?
- Bilse bile yapılan işlem, hukuken geçerli bir işlem midir?
- ODTÜ Ormanı’na yol izninin, imzalanan protokolle verildiğini zannediyorduk. İlgili kişi ve kurumlar, zaten 22 Ağustos’ta olmuş bitmiş işin protokolünü mü imzaladılar?
- Bu işlem, ODTÜ Rektörü’nün bilgisi dahilinde midir?  

Devamı yarın...

2 yorum:

Unknown dedi ki...

"Doğa
MUTLAKA İNTİKAMINI ALIR "

Adsız dedi ki...

http://cumhuriyetpostasi.com/chpden-basbakana-ankara-sorulari/