7 Eylül 2011 Çarşamba

12 METRE NE KADAR UZAK?


06.09.2011 Milliyet-Ankara Gazetesi

Hizmete 12 Metre Kala’ydı yazımızın başlığı. Büyükşehir Belediyesi’nin, 2 yıl önce bulunduğu suç duyurusu için müfettiş görevlendirilince 20 gün geçmeden metre hesabına geri döndük. Suç duyurusunun gerekçesi; ‘yetki alanını ihlal’. Yenimahalle Belediyesi, Çay Yolu Park Caddesi’nin kaldırımlarını yenileyerek yetki alanını ihlal etmişti. İhlal edilen yetki alanı, 12 metreyle ölçülüyor. 12’lik metre kullanılıyor yani! “12 metre” demekten alamıyorum kendimi, 12 metrelik bir yazı yazmak istiyorum!



Ölçün, 12 metre

12 metrenin kerametini, bir kez daha yineleyelim: Ankara’nın bir yolu, caddesi, eğer 12 metreyse ya da 12 metreden daha genişse bu yol, Büyükşehir Belediyesi’nin yetki alanına giriyor. Yani 12 metre ve 12 metreden geniş yolun çevresindeki her türlü hizmetin sorumlusu Büyükşehir Belediyesi. Yok eğer yol genişliği 12 metreden kısaysa o zaman da ilçe belediyesinin yetki alanına giriyor. Alın cetveli, ölçün yolunuzu. Unutmayın; 12 metre. Ölçtükten sonra benim gibi, 12 metre müptelası olacaksınız. Gidip, her gördüğünüz sokağın, caddenin genişliğini ölçeceksiniz. Kızılay’da, Batıkent’te, Çay Yolu’ndaki genişliği…



Mağdur kim?

Hizmete 12 Metre Kala’ yazımızda, bu 12 metre konusuna geliş nedenimiz yarım yamalak kalmış Batıkent kaldırımlarıydı. Kaldırımlardan başka eksikler de vardı ama yeni yapılmış fakat yarım kalan kaldırımların, yamalak kalış nedenini öğrenmiştik. Dikkatten kaçtıysa uyaralım istemiştik. Suç duyurusunu tespit için müfettiş teftişe çıkınca tartışma yeniden alevlendi. Bazı ilçe belediyeleri, aynı partiden olmadığı için kendi bölgelerindeki 12 metrelere hizmet verilmediğinden yakınıyor, Büyükşehir Belediyesi, ‘yetki alanı ihlali’ne taviz vermiyordu. Mağdur kim? Biz.



0-0

Çok sert, acımasız ve hızlı akan bir yaşam gündemimiz var. Kavga kaldırmıyor bünye, yaşamı kolaylaştıran yöneticilere meylimiz daha fazla. Biraz daha olgunlaştık, hizmet edenin hakkını daha çok veriyoruz artık oylarımızla. Temel hizmetler için bir ilçeyi hizaya getirip, onlara diz çöktüremezsiniz. Hizmetinizi ya yapar ya da yapmazsınız. Ölçü budur. Yapmadıkça tabelada sonuç değişmez: 0-0. Hizmette 0-0, futbol ligindeki gibi 1 puana denk gelmez; onca yıl yerinizde saymışsınız demektir.



Dilimsiz bütün Ankara

Kaldırım bahane. Bir dönüşüm sürecinin algılanamayışından sözediyoruz aslında. Yeni bir  dünyanın kuruluşu ve Türkiye’nin, bu dünyaya hazırlandığı günlerin başındayız. Kaldırımlar, sözü bile edilmeyecek ayrıntılar bu hengamede. Kalesini güçlendirenler hazır olacak yeni  dünyaya. Yapılmayan her şey Ankara’nın kaybıdır. Ömrü dolmuş bir siyasetin kuyusunda daha fazla oyalanmadan, topyekün toparlanma zamanı. Ankara’da kendi kalesini, ayırım yapmaksızın güçlendirmek zorunda. Gidişat böyle.


Epeydir “12 metre” demediğim için huzursuzum, müsaadenizle hemen bu arada dağlara, taşlara “12 metre” diye ünlemek istiyorum. Metrede 12 ama düşüncede ne kadar uzağa denk gelir bilemiyorum. Önümüzdeki dünya, bir yap-boz dilimi gibi bölünmüş değil, olmuşsa bütün bir Ankara’yı kabul edecek. Dilimsiz Ankara için, bir an önce toparlanmamızı diliyorum.

Hiç yorum yok: