25 Eylül 2013 Çarşamba

ARKASINDAN GELİNEN ŞEHİR


24.09.2013 Milliyet-Ankara Gazetesi



Yaz rehavetiyle şekerlemeye dalan Ankara gündemi, Eylül ayıyla beraber uyanışa geçti. Bir şehir de insanlar gibi tatil yapar sanki, sorunlarını tatil sonrasına ertelermiş türü bir hal. Turist mevsimi bitince fark ettik Kale’deki tozlu yolları, bitmeyen altyapı nedeniyle kesilen elektrikleri, patlayan su borularını. Geldi, gelmemek üzere gitti turist. ODTÜ Ormanı’ndan geçirilecek yola çare bulmak için yazın geçmesini bekledik. Yazın tatile giren ortak aklımız, Saraçoğlu Mahallesi’nde de Eylül’ün gelmesini bekledi. Ankara sanayisinin sorunları, daha kaç Eylül görecek bakalım. Atatürk Orman Çiftliği, yaz kış karamsar; paçayı kaptırdı bir kere. “Kentsel Dönüşüm dışında, kaç ay daha kaybetti Ankara?” dedirten bir rehavet.

İzlenmeyen Ankara
Ankara’nın tüm ilçelerini gezdik, gözlemlerimizi sizlerle paylaştık. Bu ilçelerde, hangi partiden olduğu fark etmeksizin, belediyelerin Ankara basınını ne kadar takip ettiğini de gözlemleme fırsatı bulduk. Partisi fark etmiyor; az sayıda belediyenin dikkatle takip ettiğini ancak çoğunun Ankara basınında işine geleni izlediğini gördük. Bazen canhıraş derdini paylaştığımız ilçelerin, paylaştığımızdan habersiz olduğuna şahit olduk. “Biz görevimizi yapalım, kendileri bilir” dedik. “Ankara, başkent olabilme şansını yaşamış ancak belki de en büyük şansızlığına dönüşmüştür başkentliliği” diye geçirdik aklımızdan. Ne vekilleri ne yerel yöneticileri ne de Ankaralılar, bu şehrin sesine kulak kabartıyor. Bırakmışlar kendi haline, herşey günlük.

Bir soru önergesi
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na bir soru önergesi verildi, çok içime dokundu. Önergeyi veren CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu. İstanbul Milletvekili. Şunları sormuş:
Başbakanlık Hizmet Binası’nın inşa edilmesi için 1’inci derece SİT alanı olan Atatürk Orman Çiftliği’nin, 3’üncü derece SİT alanına düşürüldüğü doğru mudur?
Atatürk Orman Çiftliği’nde, tarihi çekirdek alanın SİT alanı statüsünün, hükümetiniz tarafından kaldırılmak istendiği doğru mudur?
Başbakanlık Hizmet Binası girişinin, Devlet Mezarlığı Tören Yolu ile karşı karşıya olması nedeniyle sizin hizmet binasına girerken Devlet Mezarlığı girişini görmek istemediğinizi belirttiğiniz için imar planında tören yolunun kapatılması değişikliğine gidildiği doğru mudur?
Başbakanlık Hizmet Binası inşası için imar planında yapılan değişiklik için Milli Savunma Bakanlığı’ndan görüş alınmadığı ve plan değişikliğinin ‘oldu-bitti mantığı’yla Milli Savunma Bakanlığı’na sunulduğu doğru mudur?
Atatürk Orman Çiftliği arazisi içinde yer alan, halka açık olan, 536 bin metrekarelik alana yayılan ve Devlet Mezarlığı’nın ve 356 bin metrekarelik yeşil alanın yeni inşa edilecek Başbakanlık Hizmet Binası ile birlikte halkın rahatça dolaşamayacağı bir alan haline getirildiği doğru mudur?

Ama çok gecikmiş bir önerge
Sayın Tanrıkulu, 11 Ağustos 2011’de, ‘Çiftlikle Vedalaşın’ demiştik biz. Son ana kadar izledik, SİT Alanı’nın 1’inci dereceden 3’üncü dereceye düşürülüşünü de Milliyet Ankara Gazetesi’den öğrendi Ankaralılar. Bu soru önergesini, inşa edilen Başbakanlık binası ve otobanvari yolların son halini görmeden verdiğiniz izlenimi ediniyoruz. Partinizin, il ve ilçe örgütleri var, zamanında bilgilendirilmediğinizi anlıyoruz. O devasa bina ve yollar bitmek üzere sayın Tanrıkulu, bütün Ankara yöneticileri ve her partiden  Ankaralılar, sessizce izledi olan biteni. Ne kadar gecikmiş bir soru önergesi verdiğinizi, anlatamam size. İstanbul vekilliğinizi, özür kabul edebiliriz belki. 

Hep bunu demeye çalışıyorum işte; Ankara, Ankaralılar,   yöneticileri ve maalesef vekilleri tarafından, arkasından gelinen bir şehir, önünden gidilen değil.

Hiç yorum yok: