4 Mart 2014 Salı

SU VE YOL ŞARKISI


25.02.2014 Milliyet-Ankara Gazetesi



Su yok, yol yok” nakaratına takılmış bitmeyen şarkı. 13 yıldır aynı yeri söyleniyor bu şarkının. Dinleyiciler duymadığı için takılmış, dönüp dönüp baştan terennüm ediyor fasıl heyeti. Şarkının yöresi, Temelli-Malıköy.


Müteahhit misin, fabrikatör mü birader?” diye sorsalar yeridir. Ankara’da, organize sanayi bölgelerinin en önemli merkezlerinden biri olmaya hazırlanan Malıköy’deki sorunları o kadar çok yazdık ki bu kadar zamanda müteahhit olsak bırakır kaçar, fabrikatör olsak fabrikayı kapatıp, büyükbaş hayvancılığa başlardık! Sanayiciler, makinelerini durdurmayıp üretmeye devam edince bize de sorunu tekrar tekrar anımsatmak düştü. Çakıl taşımız yok ama mesele, memleket meselesi.

55 bin kişiye iş
Çünkü 13 yıldır su ve yol sorunu çözülmeyen Malıköy’de, bugün 5 bin kişi çalışıyorsa bu sorunlar giderildiğine en az 55 bin kişi çalışıyor olacak. En az 150 bin kişi, bu kapıdan ekmek yiyecek. Yatırımların devamında 300 bin kişiye çıkacak bu rakam. Üretecek, ülke ekonomisine yepyeni katkılar ve iş alanları sağlanacak. 13 yıl nasıl ihmal edilir, akıl almıyor.

Dişlilere sıkışan yatırım
İşte taze bir örnek daha: Milliyet Ankara Gazetesi’nin de müjde niyetine haber yaptığı aşı fabrikası, yatırım için Malıköy’ü seçmişti. 60 milyonluk(trilyon) yatırımla başta difteri ve tetanoz aşıları olmak üzere yüzde 100 yerli aşılar üreteceklerdi. Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF, 5 yıl içinde bu aşılardan 170 milyon doza ihtiyaç olacağını belirten raporlar yayınlamıştı.

60 milyonluk yatırım, birçok kentin kendi sınırları içine almak isteyeceği bir yatırım. 60 milyon Ankara için önemli bir rakam. Üstelik uluslararası satış planlarıyla gelmişler. Pazarı hazır yatırım, bürokrasi dişlileri arasına sıkışıverdi ve çaresizce ilgili kurumlarla yazışmaktan öteye geçemiyor. Üretime geçilemezse ticari süreç başlayamıyor, başlayamadığı için onaylatılacak bir ürünümüz de olmuyor. Bu fabrika şimdi başlasa Dünya Sağlık Örgütün’den 54 ay sonra alabilecek onayı. Zaman, boşa akıyor.

Stratejik konu
Aşı fabrikasının hammaddesi su. Ankara’da akan, Malıköy çeşmelerinden akmayan su. Aşı fabrikaları, çeşmeden akan suyu iyice temizlemek için kendi arıtma sistemlerini kuruyor zaten. Ancak Malıköy sanayisinin kullandığı kirli Ankara Çayın’ın kenarındaki yer altı suyu, bu fabrikanın arıtabileceği, kullanabileceği bir su değil. Onun için ayrı bir arıtma tesisi kurulması lazım. O arıtma tesislerini kurmak ya da şebeke suyunu sanayi bölgesine taşımaksa büyükşehir belediyelerinin görevi.

Bütün parseli alınıp, kurulmak için yol ve su bekleyen yüzlerce fabrika gibi aşı fabrikası da beklemeye geçti. İlgili kurumların ilgisini çekmeye çalışıyorlar. Ne kadar bekler bilmiyoruz ama olmayınca götürür, suyu olan başka yere kurarlar, yer mi yok fabrika yapacak. Aşı konusu çok stratejik bir konu, işin ciddiyetini, daha çok bu açıdan değerlendirmek lazım.

Yoldan iyi haberler
En büyük diğer ihtiyaç yol konusuna gelirsek hemen söyleyelim iyi haberler aldık. Elektrik direklerinin yerlerini değiştirme işini Karayolları üstlenmiş. Bu direklerin yer değiştirme projesi hazır olmadığı için yıllardır beklenen Sincan-Malıköy yol ihalesi iptal edilmişti. Hazır olan yol projesine dahil ederek Karayolları üstlenmiş işi. İhale Servisi, Kamu İhale Kurumu’ndan numara ve tarih bekliyor, alır almaz yeni ihale ilanı yayınlanacak. “2 yıl daha mı bekleyeceğiz?” diyorduk, “En fazla 1 ay gecikir” dediler. Hayırlısı…

Malıköy’de, büyük parseller ve büyük çaplı fabrikalarıyla 5 organize sanayi bölgesi var. 10’da biri çalışıyor bölgenin. Yatırımcılar, yol ve su bekliyor, vatandaş, iş ve aş. “Su yok, yol yok” şarkısı bitsin, başka şarkılar dinlemeye başlayalım artık. İnsanlar gibi ses de yorulmuş, detone ve bet geliyor kulağa. Bu şarkıdan kurtarın Ankara’yı!

Hiç yorum yok: