8 Ekim 2014 Çarşamba

BAYRAMLIK ANKARA



03.10.2014 Milliyet-Ankara Gazetesi

Bayramlarda, en turistik yerleri kapanıyor Ankara’nın. Ohh pek ehli keyif bir esnafı var, son gününe kadar küpe gibi asma kilidi asıp, tatil yapıyorlar. Çocukluğumuzda, ilk gün belki her zamankinden biraz geç açılırdı dükkanlar ama açılırdı. O kadar harçlık almışız, nerede harcayacağız yoksa. Sabah bayramlaşmalar biter, hadi bir kısmı öğlene sarkar, sonra cıvıl cıvıl olurdu sokaklar, çarşılar. İstanbul bunu becerebiliyor ama Ankara’nın her yanı, kepenk sergisine dönüyor. Bayramda coşacağına, ölüyor şehir.



Belgesi de var

Geçen yıl Milliyet Ankara Gazetesi, fotoğraflarla da belgelemişti bu ıssızlığı. Hamamönü, Ankara Kalesi, Ulus, Tunalı, hatta Hacı Bayram’da, güvecinler bayram yapıyordu. Turistik Hamamönü’nde, ikinci gününde bile bir tane bakkal açıktı. Geçtiğimiz Ramazan Bayramı’nda, ikinci günüydü bayramın, sabah 11 gibi Kale’ye uğramamız gerekmişti de sadece iki dükkanı açık görmüştük. İnanmayacaksınız; birinde turistler vardı. Sonra gidip tebrik ettik o turistli dükkanı. Diğerini hala edemedik, aklımızda ama.



Böyle olunca çocuğu kapan, büyük alışveriş merkezlerine koşuyor tabii. Onların dükkanları kapanmıyor. Çalışanlar nöbetleşe bayram yapıyor ama dükkanı açık tutuyorlar. Nöbetleşe yapacaksınız, çocuğu, akrabayı, tanıdığı oturtacak, dükkanı açık tutacaksınız. Dükkan kapanırsa, sokak işlemez. Hele turistik semtte dükkan kapatmak, hele hele 3-4 gün tatil yapmak, esnaflık aleminde akla sığmaz.



Mecburen kapalı!

Bakın Kale çevresindeki dükkanlar, birkaç esnaf dışında, normal günde de turistik bir mekana göre çok erken kapanır. Onlar erken kapatır, müşteri erken kapandığını bilir, kimse gitmez. Açık tutmak isteyen şikayetçi birkaç esnaf anlatmıştı, “Beraber açmazsak bizi de kapalı sanıyor, gelmiyor müşteri” demiş, mecburen kapatmak zorunda kaldıklarını anlatmışlardı. 3-4 yıldır hepten kapanır oldular. “Ehli keyif” demiştik ama bu Kale çevresindeki esnaf, Ankara’nın en ehli keyiflisi; mesai saatleri içinde müşteri gelsin istiyor! Talep yaratmayan, teşvik etmeyen bir arzları var yani.



Kitapta yazmaz

Bayram da böyle; bir kere kapalı gördü mü nasılsa kapalıdır diye bayram bitene kadar bir daha uğramıyor müşteri. İş güç yok, tatildeyken gelemeyecekse işi varken nasıl gelsin. Aksine, çarşıda fazladan etkinlikler yaratacaksınız ki düşünmese de gelmek istesin. Bizim gördüğümüz esnaflık böyleydi, günlerce dükkan kapatmak, kitapta yazmazdı. Kimsenin vurmasına gerek yok, zaten kendi ayağınızı kendiniz vurmuş oluyorsunuz.



5 milyon nüfuslu bir kentte, günlerce dükkanları kapalı çarşı olmaz. Bu saydığımız mekanlarda, esnaflığın gereğini yerine getirip, inatla açmaya devam edenler de var. Bilmiyorsanız onlara sorun, anlatırlar size niye dükkanın açık olması gerektiğini. Açılan dükkan çarşıyı büyütür, kapatılanı değil.


Bayramlık ağzımızı kapatıyor, cıvıl cıvıl bayram sokakları dileğiyle Kurban Bayramınız’ı kutluyoruz.

Hiç yorum yok: