22 Temmuz 2015 Çarşamba

ULAŞIM ANA PLANI BİTMİŞ



21.07.2015 Milliyet-Ankara Gazetesi


Raylı ulaşım hatları, birbirine bağlamamış bir kent Ankara. Nereden anlıyoruz; Kızılay ve Ulus’a gitmeden çevre mahalle ya da ilçelere gidemeyişimizden. Sincan ve Çayyolu hatları bitti ama örneğin Sincan’dan, Kızılay’dan çok daha yakın olan Çayyolu’na gidemiyorsunuz. Kızılay üzerinden 2 metro değiştirip, resmen 1 buçuk saat süren bir ‘U’ çiziyorsunuz. Hatlar bağlı olsa 10 dakika sürerdi.



Başımıza dert oldu

Bırakın hatların bağlı olmasını, yeni açılan Sincan ve Çayyolu hatları, üstüne başımıza dert oldu. Metro seferleri, gece 11’de bitiyor 14 aydır. Esnafın çoğu, çalışanları yetişecek diye dükkanı erken kapatıyor. Oteller, vardiya düzenini bozdu. Biz vatandaşlar da gece saat 11’e kadar gezebiliyoruz kışlakent Ankara’da, sonra tıpış tıpış eve.



Yeni metro hatları nedeniyle otobüs hatları kısaltıldı ama o da plansız programsız yapıldığı için semtlerde eziyet ringi olarak devam ediyor. Kişisel araçlar, minibüs ve halk otobüsleri tercih ediliyor, böylece trafiğe pek de faydası olmamış olmuyor yeni metro hatlarının. Eskişehir yolundaki trafik yoğunluğunda, pek bir değişme yok. Keçiören hattı bitince benzer sürprizler beklemiyordur inşallah Ankaralılar’ı.



Planda çözülecekti

Çankaya’dan, Mamak’tan, Keçiören’den, Batıkent’ten, Sincan’dan olduğu gibi diğer semtlerden de gelip bu semtlerden birine gitmek istiyorsanız Kızılay’a ya da Ulus’a iniyorsunuz. Bu iki durağa inmeden ara aktarma duraklarıyla yolcu yoğunluğunu hafifletecek bir raylı ulaşım ağı yok çünkü. Çayyolu hattı, onbinlerce öğrenci ve çalışanı olan 3 üniversiteye uğramadan açıktan geçiyor. Tren Garı ve havaalanına uğramayan tek metro da bizimkidir. Ankaray, niye Mamak’a, NATO Yolu’na kadar uzamaz acaba?



Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Gazi Üniversitesi işbirliğiyle çalışması yapılan, daha pek çok sorunu çözmesini beklediğimiz ‘Ankara Ulaşım Ana Plan’ında çözülecekti bu işler. En azından 2038’e kadar 5’er yıllık plan önerileri oluşturulacak, ana plan da 2014 sonunda bitmiş olacaktı. 2015’in yarısını geçtik.



2028’e halimiz yaman

Ortalama yolculuk süresi en uzun ulaşım türünün 1 saatle banliyö olduğunu, onu, 49 dakikayla belediye otobüslerinin takip ettiğini, metro hariç toplu taşıma türlerinin tümünün, ortalama yolculuk sürelerinde, özel otomobilin gerisinde kaldığını 18 Şubat 2014’de söylemiştik zaten. Özel araç kullanımının, 2005 yılından bugüne, yüzde 25 artış gösterdiğini, aynı hızla devam ederse 2028 yılında hane halklarının yüzde 80’inin otomobil sahibi olacağını da söylemiştik.



1973’de Kızılay’da açılan çukur, metro için açılmıştı. Hiçbir şey yapmadan kapattık. 2015’e kadar olan dönemi içeren ilk Ankara Ulaşım Ana Planı, 1985 yılında yapıldı. Kredisi de hazırdı ama en az 40 yıl önce uygulanmaya başlanması gereken planları hala bekliyoruz.



7 aydır neyi bekliyoruz?

Gizlilik anlaşması gereği bilgi veremiyorlar ama biz yine de ara sıra arayıp, ısrarla soruyoruz “Ulaşım Ana Planı bitti mi?” diye.

- Bari bitip bitmediğini söyleyin.

Bitmiş.

- Düşünülenin ne kadarını gerçekleştirebildiniz?

- Yüzde 80’ini.
Bilgi bu kadar. Eee.. arapsaçı, bazı yerleri kördüğüm olmuş trafiği çözmek için 7 aydır ne bekliyoruz?

Hiç yorum yok: