10 Aralık 2016 Cumartesi

ŞAR’IMIZ VARMIŞ



09.12.2016 Milliyet - Ankara Gazetesi


Biz de tesadüfen öğrendik varlığını, bilmeyen, duymayan için Ankara Şehir Araştırmaları Merkezi’ni duyuruyoruz. Kısa adı ŞAR. Şarlamazlar inşallah bize “Niye AŞAM değil?” dersek. Akarak huzur veren değil de boca olan su sesini andırıyor, “Her yağışta başımıza gelen!..” diye bir nevi Ankaralı’nın latifelerine meydan verilmiş, o açıdan şeyediyoruz yani.

Tesadüfen şöyle öğrendik, bir haber vesile oldu: 2 Kasım’da çıkan haberde, “Taşınacak Olan Askeri Birlik Bölgelerinin Alternatif Alan Kullanımlarının Değerlendirilmesi Çalıştayı’ gerçekleştirildi. Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Ankara Şehir Araştırmaları Merkezi (ŞAR) tarafından organize edilen çalıştaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in yanı sıra çeşitli üniversitelerden mimarlar, şehir plancıları, sosyologlar, uzmanlar, siyaset bilimciler ve ilgili belediye bürokratları katıldı” diyordu.

4’ü Ankara dışından
Bilmiyorduk, böylece ŞAR’dan haberdar olduk. Çok acar gazeteci refleksiyle interneti taradık, aramanın birinci satırında çıktı. Kuruluş tarihi yok. Kimlerin araştırdığına baktık, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in başkanı olduğu merkezin 10 kişilik ‘Bilim Danışma Kurulu’ vardı, bunların 3’ü İstanbul’dan, 1’i Aksaray’dandı.

İstanbul’dan Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Taşcı, İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü’nden Doç.Dr. Mehmet Akif Sarıkaya, İstanbul merkezli GENAR Araştırma Danışmanlık ve Eğitim şirketinden İhsan Aktaş ve Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof.Dr Yusuf Şahin vardı Ankara’yı araştıracaklar arasında. Diğerleri başkentten.

En hızlı çalıştay
Baktık ne araştırmış ne etkinlik yapmış bu merkez diye; ne yayın ne etkinlik, bir şey göremedik. İlk etkinlik bu ‘Taşınacak Olan Askeri Birlik Bölgelerinin Alternatif Alan Kullanımlarının Değerlendirilmesi Çalıştayı’ymış demek. Göz yaşartıcı hızla bir çalıştay düzenlemeleri, ümit vericiydi başkentin geleceği açısından. Bu hızla neler yapılabilirdi.

Ancak işte huyumuz, her zaman da romantik olmamak lazım Ankara’yı duyunca. Taşınan askeri birliklerin arazi ve tesisleri, damak kamaştıran, yüksek getirili bir rant bölgesi oldu aynı zamanda. Hızın bununla bir ilgisi olabilirdi. Ankara’da hız, sadece bu konuda çalışır, başka hiçbir işte görmedik çünkü aksini. Hele bir durup bekleyelim, ne olacak görelim bakalım.

Kendi şehirlerini araştırsınlar
Ayrıca Türkiye’nin her açıdan en iyi üniversitelerinin, bulunduğu şehirdeyiz ve en önemli resmi kurum ve sivil toplum örgütleri var şehircilik, mimarlık ve tarihle ilgili. Başkenti yutmuş hocaları, mimarları, bürokratları var. Başka şehirden niye akıl alıyoruz onu da anlayamadık. Kendi şehirlerini araştırsın geliştirsinler, o şehirlerin durumu pek mi iç açıcı da bizi toplamaya gelmişler.

Velhasıl dışarıdan destek alan bir ‘ŞAR’ımız varmış, haberiniz olsun. Dertlerimize, tasalarımıza derman olmasını, şehircilik adına şarlamasını diliyoruz.

Hiç yorum yok: