26 Şubat 2013 Salı

ANKARA’YA İKİ YENİ KİTAP


22.02.2013 Milliyet-Ankara Gazetesi



Bu köşede, ‘Kitapsız Ankara’ diye yazmıştım 5 Kasım 2010’da. Kitapçı rafları, sahaflar, resmi ya da özel kurum yayınevleri  arasında dolaşmaktan telef olmuştum. Çok güzel Ankara kitapları vardı, bulamıyordum. Ankara’yla ilgili pek çok kitap yayımlanmış, yeni baskılarla devam etmediği için hepi topu 3, çatlasa 4 kitap duruyordu raflarda. 5 milyonluk bir kent, kendini, kendi sakinlerine anlatamıyordu. Kütüphanelere gitmek zorundaydınız. Her zaman her an gidilmiyor kütüphaneye, elinizin altında olması gerekiyor bazı kitapların. Çoğu danışmak için defalarca başvuracağınız kitaplar. Az da olsa belli aralarla yeni basımlarının mutlaka yapılması hem arşiv hem kültürü taze tutmak açısından gerekli kitaplar. Üstelik 2004 yılından itibaren Ankara’yla ilgili kitap sayısında artış olduğu söylenen bir dönemde. Bulamadığıma kızınca “Kitapsız Ankara” demişim!



Geçtiğimiz hafta kızgınlığı hafifletecek, 2 yeni Ankara kitabı geçti elime. Biri ‘Suda Suretimiz Çıkıyor- Ankara Dereleri Üzerine Tarihi ve Güncel Bilgiler’ diğeri ‘Gezgin Gözüyle Ankara’. Ankara’ya yakışır iki kitap. Tesadüfen arka arkaya, raflara şenlik getirdiler.

Suda Suretimiz Çıkıyor

Suda Suretimiz Çıkıyor, Bala doğumlu, Ankara’da okumuş, Ankara’yla ilgili araştırmalarıyla tanınan ve etkinliklerinden  geri kalmayan Erman Tamur tarafından kaleme alınmış. Bir Ankara aşığı Tamur. Sabırla el atılması zor bir yarasına el atmış Ankara’nın; yolaltı edilip, gözden kaybedilen dereleri ve çaylarını araştırmış. Çubuk Çayı, Hatip Çayı ve İncesu Deresi’nden başlamış, Bentderesi’nin bendinden, değirmenlerine, Çakırlar, Tabakhane, Ördekli, Uluçınar, Çankırıkapı ve Toygar Köprüleri’nden geçip, Bülbülderesi, Kavaklıdere, Hoşdere, Dikmen Deresi, Kirazlıdere, Cevizlidere Kutuğun, Hacıkadın ve Macun Dereleri’ne uğramış. En sona Ankara Çayı’nı bırakmış. Ancak öyle pek sudan bir araştırma değil bu kitap; derelerin yaşamı, arkasındaki tarihi ve günlük yaşamıyla insanları ve Ankara’yı da anlatıyor. Yani adında söylediği gibi; ‘sudaki suretimiz’i de göstermiş. Her zaman kaynak olarak kullanılabilecek titiz bir çalışmanın ürünü. Kebikeç Yayınları-Sanat Kitapevi tarafından ilk basımı, 2012 yılında yapılmış.



Gezgin Gözüyle Ankara

Diğer kitabımız ‘Gezgin Gözüyle’ serisinin ‘Ankara’ kitabı. Ankara sevgisini, Ankara’ya ilişkin düşüncelerini iyi bildiğim ve Ankara’nın turizmine, kültürüne katkısı olacak projelerin içinde olmasıyla tanınan Timur Özkan’ın editörlüğünde çıkmış bir kitap. Birbirinden Ankaralı, Ankara’yı çok iyi bilen 55 yazarın makalesinden oluşuyor. Tarihinden ilçelerine, edebiyatından doğal dokusuna kadar bir nefeste okunan güzel makaleler. Alter Yayıncılık tarafından Ocak 2013’te basılmış.
Hani “Ankara’yla ilgili hızlı bir fikir sahibi olmak istiyorum” derseniz bu açıdan güzel derlenmiş bir kitap. Belki bu hızlı başlangıçla merak eder, Ankara okumaya başlayabilirsiniz. Derin bir medeniyet ve siyasi tarih geçmişi olan bir kentin içinde gezindiğinizi fark edersiniz belki. O zaman belki, kentinize ve başkentinize, sahip çıkmaya başlayabilirsiniz!

Hiç yorum yok: