28 Şubat 2013 Perşembe

ELEKTRİK ŞİMDİ DE SANAYİYİ ÇARPIYOR


26.02.2013 Milliyet-Ankara Gazetesi

Ankara’nın, elektrikle sınavı devam edeceğe benziyor. ‘Karanlık şehir’ diye şikayet ederken olanı da kararan bir şehir olmaya başlamıştık zaten. 3-4 aydır sokakları karanlık semtlerimiz var. Aylardır evlerine, sitelerine elektrik bağlanmasını bekleyenler var. Elektriği olanın başındaysa ‘kesinti’ diye derdi var. Biliyorsunuz Milliyet Ankara Gazetesi olarak yaklaşık 3 aydır Ankara’nın ilçelerini dolaşıyoruz. Gördük ki şanı oralara kadar uzanmış, ilçelerin de elektrikten yana uzun zamandır süren şikayetleri var. Sorunlu altyapısı yetmiyormuş gibi bir de elektrik yapıştı şimdi paçasına. Koşmayı düşünürken yürümekte zorlanıyor başkent.

Kazan’dan imdat çağrısı
En son “imdat” çağrısına kulak verelim. Kazanlı sanayicilerin, canına tak eden kesintiler, milyon dolarlık makineleri bozuyor, işin ortasında üretimi kesiyor ya da ürünler, hatalı çıkıyor modern tezgahlardan. İş, kalite, para ve zaman kaybı, sanayicileri isyan ettiriyor. Jeneratör, kesintisiz güç kaynağı (UPS) kullanabilenler kullanıyor ama bu kadar sık kesilecek, bu masrafı yapacaksa “Elektrik yok” desinler bari, herkes maliyetini bilsin. Bazı firmaların güç besleyici ve kesintisiz güç kaynakları var ama elektrik uzun süre gidince üretimi destekleyecek güçte bir cihaz da olmadığı için ortada kalıyorlar. Bu bölgedeki fabrikaların yüzde 85’i, yurtdışına mal üretiyor.

Büyük zararlar veriyor
Kazan Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Erkan Tabak anlatmış çektikleri çileyi: “Bırakın elektrik kesintilerinin birkaç saat sürmesini, kısa bir dalgalanma bile koca bir rulo malzemenin hurdaya çıkması anlamına geliyor. En az 20 bin dolar havaya gitti demek bir dalgalanmayla. Sanayi devi Çin, Hindistan ve birçok Avrupa ülkesiyle yarışıyoruz ve onlara karşı kullanabileceğimiz tek koz, kaliteli işimiz. Kaliteyi elektrik kesintisinin bozması çok acı.” Bir fabrikanın, kesintiler yüzünden, 2 milyon dolarlık cihazı bozulmuş, Japonya’dan teknik servis bekliyor. Üretim durmuş yani. Milimetrik hesaplarla üretim yapan bir diğerinin, kesici takımı hurdaya çıkmış. Bir başkasının ürettiği rulo, kesinti nedeniyle ek yapmak zorunda kaldığı için ‘hatalı ürün’ diye taa İspanya’dan geri dönmüş.

Yürüyemiyor şehir
Ankara, rekabet bir yana, sanayinin en temel hammaddesi olan enerjiyi, olduğu halde daha almayı beceremiyor. Hem de 2013 yılında. 2013 yılında 1970’leri yaşıyor başkent. Evleri, koca siteleri, sokakları, yolları çarptıktan sonra şimdi de sanayisini çarpıyor elektrik. Paçasından asılan yeni bir el gibi, yürütmüyor şehri. Demiştik ya “Çarpıyor ama elektriği değil” diye. Koca bir il, o da başkent üstelik, siniri tepeye vuran vatandaşlardan üretiyor elektriği!

Hiç yorum yok: