11 Mayıs 2013 Cumartesi

KESİLEREK TAŞINAN AĞAÇLAR


10.05.2013 Milliyet-Ankara Gazetesi



Ardı ardına geliyor haberleri; bir aydır ağaçları kesiliyor Ankara’nın. “Kesmiyoruz, taşıyoruz” deniyor ama gözün gördüğü, söylenene hiç uymuyor. Soruyorlar “Kesmiyoruz” diyen yetkiliye, haberi yok kesildiğinden. İyi niyetli biri herhalde, “Taşıyoruz” demişler, o da inanmış, çok inanarak, kendinden emin yanıtlıyor soranları. Gazeteciler, toprağın üstünde kesik boyun gibi kalan dizi dizi kütüklerin fotoğrafını çekince, yetkili, bir daha görünmüyor. Mahcup olmuştur mutlaka, düştüğü durum zor.



Kesik boyunlar

Konya Yolu’nda yol genişletme çalışmalarına başlandığını, ertesi sabah, bu kesik boyunları görünce daha iyi anladık. Akşam önünden geçtiğimiz ağaçlar, sabaha yoktu. Bir gecede ‘taşınmış’lardı. Otomobil cenneti Ankara’nın şanslı otomobilleri, yayalar ve doğa arasındaki önceliğini korumuştu yine. Otomobil öncelikli Ankara trafiği, rahatlamak için, iki adım refüj ortasında kalan yeşilliğe göz dikmiş, diktiği gibi de bir kez daha istediğini almıştı. Asfalt ve beton seviyor Ankara. Bunların karşısında insanların boynu bükük, doğanın ki kesik kalıyor hep.


Odun olarak nakil

Birkaç gün geçmedi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü Yerleşkesi içinden bir haber geldi; yerleşke içinde devam eden "Başbakanlık Hizmet Binası" çalışmaları sırasında haldır haldır ağaç kesiliyordu. Arkadaşımız Şenay Güner’in bu haberi, bu kez de başka yetkilileri zor duruma düşürdü. “Başbakanlık Hizmet Binası inşaatı, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak Hayvanat Bahçesi ve diğer çalışmalar kapsamında ağaç kesimi yapılmadığı, 10 bin ağacın, yol çalışmaları nedeniyle sökülerek farklı kurumlara nakledildiği”  söyleniyordu ama Şenay’ın çektiği fotoğraflar, naklin nasıl  yapıldığını gayet açık gösteriyordu. Motorlu testereler, bir iniyor bir kalkıyor, 30-40 yaşındaki ağaçlar, bir dakikayı bulmadan yerle yeksan oluyordu. Keserek taşınan ağaçlar, ‘farklı kurumlara’, odun ihtiyacını karşılamak üzere  nakledilmişti herhalde.


Bu gelişmelerden birkaç gün önce, Büyükşehir Belediyesi’ne 3 adet 'Ağaç Nakil Aracı'  satın alındığı haberi çıkmıştı her yerde. Eldeki araçlara nasıl muhteşem bir katılım olmuş ki, birkaç günde 10 bin ağacı, hangisiyse onlar artık, ‘farklı kurumlar’a hızla aktarabilmişti. Takdire şayan bu ağaç sevgisi ve çalışma azmi karşısında saygıyla eğildik. Kesilenler, başka bir memleketin ağaçlarıydı demek.

Alışkanlığa dönüştü
Her şey bir yolla başladı Atatürk Orman Çiftliği’nde. Bu yol gelmeye hazırlanırken zaten “Çiftliğe veda edin” demiştik. İşte Çiftlik’te başlayan uygulamalar, alışkanlık yaptı, arkası geliyor şimdi. Otomobil ve beton cennetinde, insanların ve doğanın yeri, arka sıralara doğru kaymaya devam ediyor. “Veda edin” deyişimiz gibi, anlaşılmıyor mu, bu gidişin de sonu belli.

Hiç yorum yok: