20 Mayıs 2013 Pazartesi

ORTAK AKIL


17.05.2013 Milliyet-Ankara Gazetesi



Ankara’nın, en çok ihtiyaç duyduğu şey. Başkent oluşundan bu yana oturtamadı ortak hareket etme alışkanlığını. Son 30 yılda iyice raydan çıktı, şu anda herkes bildiğini okuyor. Herkes, kendini ilgilendiren kısmını çekiştiriyor kentin. Bir plana göre gelişmiyor Ankara, kişilerin günlük hesaplarına göre, çarpık ve hormonlu bir büyüme içinde. Bir yeri yaparken diğerini bozuyor ya da elinde kente değer katacak mekan ve olanakları, dar bir ufukla değerlendiriyor. Çünkü kentin ileri gelenleri, ortak hareket edebilecekleri konuları belirlemek için bir araya gelmiyor. İşine gelen, işine geldiği kısmına katılıyor. Bu arada sağolsun tüm kurumlarının merkezi olan bu kentte devlet, kendi başkentine üvey evlat muamelesi yapmaya devam ediyor.



Ergenlikten olgunluğa geçemiyoruz

Başkent olduğu için, Türkiye’nin en ücra köşelerinden sakinleri var Ankara’nın. Ancak bu kentin ekmeğini yiyip, suyunu içtiğini unutuyor, yaşadıkları kente sahip çıkmıyorlar. Tabii ki doğduğunuz yere sahip çıkacaksınız ama yaşadığınız kenti horlayarak, hırpalayarak birini yaparken diğerini bozmuş olmuyor musunuz? Başkent olmayı hak edecek cesareti ve tavrı göstermiş Ankara, hiçbir zaman bugünkü ilgisizlik ve hoyratlığı hak etmedi. Hak etmediğini de önce Ankara’nın liderleri; vekilleri, yerel yöneticileri, büyükten küçüğe  bütün dernek başkanları söylemeliydi. Ortak hedefleri saptayıp, bu hedeflere kenetlenerek göstermeliydi. Ancak biri başka çalıyor, öbürü başka oynuyor, maalesef Ankara, bu yüzden modern bir kent olmak için gerekli düzeni bir türlü kuramıyor. Bir türlü ergenlikten çıkıp, olgunluğa erişemiyor.



Ortak Akıl Toplantısı

Daha önce de defalarca değinmiştik; “Ankara’nın ortak hedefleri, bu hedeflere kenetlenecek bir lobisi yok” diye. Kendince doğru bildiğini yapmaya çalışanların, gelişigüzel planlarıyla bir kargaşa içinde kent. Önderleri, başka yönlere gidiyor, bir hedefe değil. 30 Mayıs’ta bir toplantı yapılacak Ankara’da. Ankara Kalkınma Ajansı, Ankara Valisi başkanlığında ‘Ortak Akıl Toplantısı’ düzenleyecek. Ankara’nın, 2023 yılına kadar yapılması düşünülen bölge planları, stratejileri ve ufkunu ortaya koyan çalışmalar yapılacak. Ankara’nın, 2014-2023 yani önümüzdeki 10 yılının bölge planı kapsamında önemli hazırlıklar. Bu yılın sonuna kadar da bu sürecin tamamlanması gerekiyor. Görüşler açıklanacak ama ‘ortak’ olanlarda birleşilmesini umuyoruz. Bir kentin, bir ülke gibi, planı olmalı.



Anlamayan bıraksın
Ortak akıllara ve o akılları üretecek toplantılara ihtiyaç var. Aklı alıp, toplantıdan uygulamaya geçme ihtiyacı var. 70 yıl ayağı frende gitti Ankara, hızlanıp, yol almaya ihtiyacı var. Her toplantıya katılıp, bildiğinden şaşmayan önderleri biliyorum, ‘ortak akıl’ı anlamalarına ihtiyacımız var. Anlamak zorundalar çünkü yeni dünyanın iş ve günlük yaşamı, işbirliği ve paylaşma üzerine kuruluyor. Anlayamayanın yerini, anlayana bırakmasına ihtiyacımız var.

Hiç yorum yok: