14 Kasım 2014 Cuma

BİR İLERİ BİRKAÇ GERİ İLERLİYORUZ ATAM



11.11.2014 Milliyet-Ankara Gazetesi

Ankara gibiyiz, size ‘bir iyi, birkaç kötü’ biçiminde bir rapor hazırladık Atam. “Aldık istimi, fırladık gidiyoruz” diyemedik bir türlü. Şu an itibariyle 5 milyon 40 bine ulaştı nüfus. Bu yay daha gerilmeye ne kadar dayanır bilemiyoruz ama fırlayacağız derken yayı kırmayız inşallah, zamanında çıkarız hedefe.



Atam,

Ulaşımda, iyi gelişmeler var ama hepsi değil. Yüksek Hızlı Tren, Eskişehir ve Konya’dan sonra, İstanbul seferlerine de başladı. 2014 yılında 20 milyon yolcu sayısını aşması bekleniyor. Bu yolcuların önemli bir kısmı, Ankara’yla bağlantılı seferlerde taşınıyor. Ankaralılar’ın gidesi, başka illerin de ne kadar gelesi varmış. Sivas hattının önümüzdeki yıl bitmesi bekleniyor, sonra sıra İzmir’de.

Havayolu taşımacılığında 1 milyona yaklaştı yolcu sayısı. Başka illere ve yurtdışı merkezlere doğrudan uçuş sayıları arttı ama yeni talepler sürüyor. Özellikle iş çevreleri, yurtdışına aktarmalı gitmekten bıkmış. İstanbul, İzmir ya da Antalya’dan daha merkezde olan başkent, Anadolu için de büyük rahatlık sağlayacak.

Şehiriçi ulaşımda ise Sincan ve Çayyolu metro hatları bittiği halde ulaşım hala sorunlu. Derde deva olacağına başa bela oldu; iyi planlama yapılmadığı için metro duraklarından semt merkezleri ve üniversitelere ulaşım arap saçına döndü. Gece de 11’de bitiyor seferler, tavuk gibi erkenden yatmaya devam ediyoruz. Sincan-Kayaş banliyö hattı 2 yıl sefil ettikten sonra yeniden seferlere başladı.

Ancak bir yollar yapıldı şehir içine, dillere destan. Arabalar gidiyor, yayalar karşıdan karşıya geçemiyor, öyle büyük. Bildiğiniz otoyol, kenardan değil içimizden geçiyor.



Atam,

Geçtiğimiz yıl, Atatürk Orman Çiftliği’nin hüzünlü yıllarından biriydi. Resmi, özel fark etmeksizin yoğun bir yapılaşmaya maruz kaldı. Cumhurbaşkanlığı ve ANKAPARK, en büyükleri oldu. Adı da Yenimahalle Orman Çiftliği’ymiş, bu yıl öğrendik. Emanetinizi imara açtık, haberiniz olsun.



Atam,

Ankara, tam bir büyük alışveriş merkezi cenneti oldu. 38 AVM ile Türkiye birincisiyiz! Dışarıdan 4 alırken 1 satabilen bir kent olarak rantın iştahını doyuramıyor, yapmaya devam ediyoruz. Aynı aşırılığı lüks konut üretiminde gösteriyoruz. Yapılanlarla beraber 15 bin konut fazlası oluştu başkentin.



Atam,

Tüketim kentine dönüştürülmeye çalışılan Ankara’da, hükümetin de talebine rağmen, yerli üretim hamlelerimizi bir türlü layıkıyla harekete geçiremiyoruz. Havacılık ve savunma sanayisinde, raylı sistemlerde, tıp aletleri alanında atılmaya hazırız ama bürokrasi ve yerel yönetimlere takılmaya devam ediyor Ankara sanayisi. İşte Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri kuruldu ama kendi trenimizi, metromuzu yapmak için başlama vuruşunu yapamıyor 2 yıldır. Sincan ASO 1 Organize Sanayi Bölgesi’yle Malıköy’deki 5 organize sanayi bölgesi arasındaki yolun, ödeneği çıktığı halde, 3 yıldır niye beklediğini yöneticiler de bilmiyor. Fabrikalar açılamıyor, açık olanlar üretim çeşitliliğine geçemiyor. Üniversitelerle işbirliği, meslek okullarına eğilmek gibi hamleleri, güdük kalıyor bu yüzden. Laftan, proje aşamasından uygulamaya geçemiyoruz. Teknoparklar, strateji değişikliğine hazırlanıyor; daha etkinleşmek ve yaygınlaşabilmek için.



Atam,

Turizm, bu yıl da patlamadı. Turizmcilerden, yerel yöneticilerden, sivil toplum örgütlerinden ve vekillerimizden patlamasına yönelik bir çaba, birliktelik göremiyoruz. Patlasa patlasa içimizde patlar bu haliyle, dışarıya gazı yansır ancak!

İlgi çekecek en güzel turistik mekanımız Ankara Kalesi’nde, 4 yıldır altyapı çalışmaları bitirilemedi. Hacı Bayram ve Hamamönü’nde iyileştirmeler yapılıyor ama Kale sokakları gündüz toz ve çamurdan, gece zifiri karanlıktan kurtulamıyor. Medeniyetler Müzesi Projesi’ni ağzına alan yok. Akyurt’ta yapılması düşünülen Kongre ve Fuar Merkezi’ne nihayet kazma vuruldu ama bu hızla giderse açılışı torunlarımız yapacak! Nallıhan, Haymana, Polatlı, Beypazarı gibi çevre ilçeler, kendi yağıyla kavrulmaya çalışıyor, öncülük eden yok. Kalecik, Güdül, durakta bekliyor.



Atam,

Hayata geçen projelerin bir kısmı, öncelikli projeler değil. Bu taraftan bakınca maalesef karamsar bir tablo çıkıyor. Öncelikli olduklarına inandığımız başlıklarda durum böyle. Bu yıl da bıraksanız ok gibi fırlayacak başkentin, paçasından çekilişini izlemekle geçirdik. Ancak azim ve sabırla gözümüz hedefte.


Minnet ve rahmetle anıyoruz, rahat uyuyunuz.

Hiç yorum yok: