1 Ekim 2015 Perşembe

EHLİ KEYFİLİKLE NASIL OLACAK?



29.09.2015 Milliyet-Ankara Gazetesi

Memur kenti Ankara’nın, esnafına da sinmiş memurluk. İş saatinde açıyor, mesai bitimiyle kapatıyorlar dükkanı. Özellikle başkentin, ‘turistik’ sözüyle çelişen turistik mekanlarında. Turizmi de mesaiye bağlamış, dakika aksatmadan koşa koşa indiriyorlar kepenkleri. Hele ki bayramsa.. bizle gidip bizimle geliyorlar. Sonra da büyük alışveriş merkezlerinden şikayet ediyorlar.

Ankara kapalı Eskişehir’e
2 yıldır bayramlı bayramsız uyarmaya çalışıyoruz; “Böyle turizm olmaz, dahası olanı da kaybediyoruz” diye. Ohh, bu Kurban Bayramı’nda yine keyfinden taviz vermedi ehli keyf esnafımız. Ulus dahil, Kale’de, Hamamönü’nde, Hacı Bayram’da, ilk 2 gün güvercinler bekledi dükkanları. Sonra kimi açtı kimi yine kapalı, bitirdik bayram tatilini. Ankaralı nereye gitti? Misafirini ağırlayabilen şehirlere.

2 yıldır, bir de kalesi, denizi olmayan Eskişehir’i örnek veriyoruz. Önceki yıl da geçen yıl da ana baba günüydü, bu yıl da öyle olmuş. Ankara’da gezemeyen komşumuz gitmiş, ondan öğrendik. Kalabalığa olan hayretini anlatırken “Cıvıl cıvıldı” dedi. Cıvıl cıvıl olan yere gidecek tabii insanlar, kapalı dükkanın inmiş kepengiyle lokantaların tabelalarıyla sohbet edecek halleri yok herhalde.

Neresi turistik?
Bayram boyunca, tatillerde dükkan kapanmasının bu kadarını Ankara’da görüyoruz. Hakikaten esnafı da memurlaşmış. Esnafın bayramlaşması, tatili, yarım gündü. Bilirdik, çıkacaksanız da öğleden sonra çıkardınız çarşıya. İş günü gibi dükkanların çoğu işlerdi öğleden sonra. Cümleten çekip gitmezdi esnaf. Çalışanları, yakınlarıyla nöbetleşe yapardı bayramını, tatilini. Sokağın hareketi de bereketi de olurdu. Hareket olmayan sokaktan, bereket beklenir mi?

Kaldı ki dediğimiz gibi turistik mekanlar, normal günlerde de keyfinden taviz vermiyor başkentte. Esnaf değil çiftçi sanki, yazın akşam 7 buçukta, kışın 5 buçukta, ardı ardına kapatıyorlar dükkanları. Güneş düştü mü Kale çevresi, kepenk cumhuriyetine dönüyor. Ulus’ta, yüzlerce otel olmasına rağmen, tek tük esnaf açıyor geç saatlere kadar. Hamamönü’nde, mahalleliyle öğrencilere kalıyor sokaklar. Bu mekanların neresi turistik?

Uyan esnaf uyan
Ama büyük alışveriş merkezlerinde, gece saat 10’da zor çıkarıyorlar müşteriyi. Oraya kim gidiyor, Eskişehirliler mi? Onlar nasıl beceriyor müşteri çekmeyi?

Anlaşılıyor ki bir ön ayak olan çıkmadıkça turistik mekanlarda da gezilecek semtlerde de esnaf kendi ayağına sıkmaya devam edecek. Ve her yıl daha da kötüye gittiğini, açanların da özellikle son 4-5 yıldır, yavaş yavaş erken kapatmaya başladığını biliyoruz. Her kapanan dükkan, yanındakini de kapatmış oluyor. Toplu taşıma araçları ve metronun erken bitişini de eklersek sokakları yaşamayan, bir otel kentte ya da kışlada oturduğumuzu söyleyebiliriz. Böyle şehirde, turizm zaten olmaz da hareketin kaynağı ticaret sokaklardan çekilir. Daha ötesi var mı bir kentin ölümü için?

Uyan esnaf uyan, memurluğun mahmurluğunu, at artık üzerinden.

Hiç yorum yok: