13 Ekim 2013 Pazar

1.BÜYÜK ANKARA KURULTAYI BAŞLADI


08.10.2013 Milliyet-Ankara Gazetesi


Ankara’nın birinci ayı Aralık, ikinci ayı Ekim’dir. 27 Aralık ‘Kızılca Günü’dür; Mustafa Kemal ve arkadaşları, bir kaderi değiştirmek üzere o gün Ankara’ya ayak bastı. Ekim ise tam tabiriyle ekim dönemidir Ankara için; çok yararlı tohumlar, bu ayda ekilmiştir milletin ve Ankaralılar’ın bağrına.



13 Ekim 1923’de başkent olmuş, 29 Ekim 1923’de Cumhuriyet ilan edilmiştir. Tam bir yıl önce yine Ekim ayında, “Milletvekili adayları, doğdukları veya en az 5 yıl süreyle yaşadıkları yerlerden aday olmalıdır” diyebilen 3 milletvekili ve temsil ettikleri zihniyete, cevapları verilmiştir. 5 Ekim 1922’de Mustafa Kemal, Ankaralılar tarafından Ankara hemşehriliğine davet edilerek Hacıbayram kütüğüne kaydettirilmiştir. Devletine ve başındakine sahip çıkmıştır Ankaralılar. Bu yıl hemşehriliğin, 91’inci yılını kutladılar. Ekim ayında, yapraklar solarken Ankara filizlenir.



Ancak 5 Ekimle başlayıp 13 Ekim’le devam eden ve 29 Ekim’le sonlanan bu ayda, bir Ankara Haftası yoktur örneğin. Resmi olarak yoktur, Ankaralılar, kendi aralarındaki etkinliklerle bir ‘Ankara Haftası’ oluşturmaya çalışır. 5 Ekim ve 13 Ekim arası çok uygundur böyle bir hafta için ama yoktur. İşte Ankaralılar, bu çerçevede, kendi aralarındaki etkinliklere bir yenisini ekledi bu yıl; Ankara Kulübü ve Yenimahalle Belediyesi el ele verip, 7-11 Ekim günleri arasında Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde, ‘1’inci Büyük Ankara Kurultayı’ düzenlediler. Ankara’nın, gerçekten çok önemli konuları ve sorunları, çok önemli uzmanlar tarafından masaya yatırılıyor ve yatırılacak. İsimleri ve içerikleri yerimiz almaz ama bir fikir vermesi için dünkü programı da katıp, başlıkları sıralıyorum:



7 Ekim 2013

- Başkent Ankara’nın Kentleşme Macerası; Planlı Gelişimden Kentsel Dönüşüm Projelerine

- Başkent Ankara’da Şehircilik Kültürü ve Siyaset

- Meslek Odalarının Gözünden Başkent Ankara’nın Dönüşümü

8 Ekim 2013

- Ankara Ekonomisi 90 Yılda Nereden Nereye?

- Ekonomi Kurumları Gözünden Başkent Ankara Ekonomisi

- İş ve Çalışma Dünyası Gözünden Başkent Ankara Ekonomisi

9 Ekim 2013

- Ankara’da Çevre ve Orman

- Ankara Tarımı

- Ankara’da Kır ve Tarım Kültürü

10 Ekim 2013

- Ankara’da Basın-Medya: Gazeteci Gözüyle Ankara (Bu oturumda, bendeniz de konuşmacılar arasında olacağım)

- Ankara’da Kültür-Sanat

- Ankara’da Spor

11 Ekim 2013

- Ankara’da Kentsel ve Kırsal Altyapı

- Ankara’da Kentsel Estetik

- Ankara’da Yerel Yönetimler, Katılımcılık ve Demokrasi



İlk oturumdan izledim, başarılı bir kurultay olacağına şüphem kalmadı. Ankara’nın parça parça, bir türlü çözülemeyen sorunları, el atılmayan, atılınca hepten bozulan değerleri ya da varolan ve yeni yatırımların nasıl yönlendirileceği, kaybettikleri, kazanacakları gibi pek çok konuda hem ne durumda olduğumuzu hem de nasıl olması gerektiğini göreceğiz.


1’inci olmasına dikkat ettiniz mi bilmem ama en az 70 yıl,  gecikmiş bir kurultaydan bahsediyoruz. Haydi 70 olmasın ama 1980 ve 1990’lı yıllarda mutlaka yapılmış olmalıydı. En sert ekonomik dönüşümlerden birini yaşadığımız yıllarda. Belki bugün, eli başka ayağı başka, kafası başka yere gitmezdi Ankara’nın. İlgilisine arz ediyorum.

Hiç yorum yok: