14 Ocak 2014 Salı

YÜRÜTÜLEMEYEN MERDİVEN


10.01.2014 Milliyet-Ankara Gazetesi



Ne merdivenmiş be arkadaş! İşi gücü bıraktık merdivenlerle dalaşıyoruz. Yaklaşık 18 yıllık mazisi var ama 4 yıldır bizzat dalaşıyorum. İsim takmaya doyamadık, hiç üstüne de alınmıyor. ‘Yürümeyen yürüyen merdiven’di, “Yenisi yapılıyor” dediler, yürümediği gibi bu sefer de ‘bekleten merdiven’ oldu. Bitmedi de bitmedi yapılması. Yaklaşık 1 aydır da ‘Yürütülemeyen merdiven’ olduğuna kanaat getirdim. Az kaldı ‘İllallah merdiveni’ demeye!


Sabır çıtası yüksek
Ankaralı’nın, sınavı bitmiyor, bir de merdivenlerle varmış. 18 yıl oldu neredeyse. Yerin dibindeki metro istasyonlarına, dimdik merdivenlerinden ine çıka sabır çıtamız yükseldi. Yetersiz otobüs seferlerinden kaldırımlarına kadar çıtayı yükseltiyoruz habire. İnsaf, Ankara’ya sık uğramıyor.



Metro duraklarındaki merdivenler, yürüyen merdivene çevriliyor diye sevinmiştik. 3’üncü ay oldu, birçok yerde inşaatı bitmedi, bitenlerin dağınıklığı toplanmadı, ucu açık elektrik kabloları tepemizden sarkmaya devam ediyor, bitenler de yürümeye başlayamadı. Daha çocuk ya, önce yürümeyi öğrenmesini bekliyoruz.



Merdiven eylemde
Bu arada çalışan merdivenlere de bir hal oldu. Küstüler herhalde, iş yavaşlatma eylemine başladılar, sık sık dururken görüyorum bir hafta 10 gündür. Hem durma hem iş yavaşlatma eylemleri bir yandan, ha çalıştı ha çalışacak diye dişini sıkanlar bir yandan, tepeden sarkan elektrik kablolarını da ekleyince hava gergin velhasıl. Metro istasyonu değil, korku tüneli mübarek!



Meczuplar arası fark
İnsan, 4 yıl aynı şeyleri tekrarlayınca şüpheye düşüyor; “Merdiven İdaresi’nden meczup muamelesi mi görüyorum acaba?” diye. Sanki burası başkent değil, sanki 5 milyon kişi burada yaşamıyor, sanki milyonlarca kişi bu metroyu kullanmıyor da taşa oturmuş, aynı şeyi sayıklayan bir meczup mırıldanıyor.



Refik Halid Karay’ın bizzat yaşadığı olaydaki gibi; İkinci Meclis’in inşaat taşlarında oturup, boş araziye bakarak hergün “Evler evler evler.. saraylar saraylar saraylar!” diye ünleyen meczubu hatırladım. Refik Halid de bakınıyor nerede bu evler, saraylar.



O, meczup değilmiş, gerçekten geleceği görebiliyormuş. Biz, sorduğumuz halde, sabah bindiğimiz merdivenin, akşam yürüyeceğini kestiremiyoruz. Teknolojiyle barışamadığımız gibi ileri görüş de sıfır!



Kafaları güncellemeli
21’inci Yüzyıl’a girdik, 2014 yılına geldik. Bir başkent, hala metrosunun merdivenini yürütmekle eğleşiyorsa eğer sorun sadece duyarsızlıkla değil beceriyle de ilgili olabilir. Ne bileyim; belki merdiven son teknolojidir ama yürütecek olanın teknolojisi geri kalmıştır. Hepsini güncellemek lazım, değil mi efendim!

Hiç yorum yok: